Orientační nabídka


 

Hejtmanský řetěz

 

 
 

Zákon o krajích (krajské zřízení) paragraf § 64c

(1) Hejtman má právo užívat při významných příležitostech závěsný odznak. Závěsný odznak má uprostřed velký státní znak a po obvodu odznaku je uveden název Česká republika.

(2) Rada může stanovit, v kterých případech může tento odznak užívat jiný člen zastupitelstva nebo ředitel krajského úřadu.

 

Legenda hejtmanského řetězu:

     Kraj je tvořen okresy, jejichž centry je sedm historických měst (Ústí nad Labem, Děčín, Chomutov, Litoměřice, Louny, Most a Teplice) se svými cennými erby a znaky. Tyto městské erby jsou uplatněny na jednotlivých kruhových článcích řetězu. Symbolizují tak spojení historických okresů v region.

     Dalším specifikem Ústeckého kraje je jeho přírodní krása, zvláště pak velmi dynamická krajina s množstvím až mystických pahorků a hor. Některými tvary těchto nejznámějších hor jsou ozdobeny čtvercové články řetězu. Spojovací články na lícové straně nesou v kovu tzv. zafasované perly z taveného skla v barvě připomínající české granáty, které se v kraji těží. Pektorální medaile nese znak kraje Ústeckého, který je vertikálně lemován lipovou a dubovou ratolestí, symbol sblížení dvou národů, které v kraji mají svou tradici.

 

Hejtmanský řetěz

 
Zodpovídá: Ing. Jitka Zimová
Vytvořeno / změněno: 22.11.2010 / 2.6.2020
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém