Orientační nabídka


 

Historické vlaky, moderní odbavování

Turistické linky Dopravy Ústeckého kraje (DÚK) patří k velmi oblíbeným. Pro větší komfort cestujících zavádí Ústecký kraj nové přenosné osobní pokladny, které umožňují platbu kartou, ale také přenos polohy vozu do Centrálního dispečinku.
Tisková zpráva z 16. října 2023
01
 

 
 

Spousta dotazů cestujících se týká možnosti platby kartou za jízdenky nebo třeba aktuální polohy lodi na Labi, takže mě těší, že můžeme jako jedni z prvních v republice nabídnout cestujícím moderní odbavovací zařízení na dalších linkách,“ říká Marek Hrabáč, radní pro oblast dopravy a silničního hospodářství.

Ústecký kraj nakoupil celkem 16 ks nových pokladen na platformě NEXGO N86 za 775 tisíc Kč, což je cena včetně programování nových modulů. Nové pokladny umožňují výdej a kontrolu jízdenek v tarifu DÚK, v tarifu SJT (Státní jednotný tarif – OneTicket) a ve speciálním tarifu přeshraniční linky č. 398/360 Teplice – Cínovec – Altenberg – Dresden.

Mimo jiné tyto nové strojky tedy cestujícím umožňují platby kartou, kontrolu 2D kódů v aplikaci DÚKapka a zajišťují dodávku dat do dispečerského softwaru TMD – to například usnadňuje práci Centrálnímu dispečinku DÚK, ale také to umožňuje všem cestujícím sledovat polohy turistických linek a linky 398/360 v aplikaci TMDweb na adrese provoz.dopravauk.cz.

Do pokladen lze také zapisovat počty přepravených cestujících a odeslat souhrnný přehled, což umožní sledovat zájem o turistické linky. Případně je možné doprogramovat prodej doplňkového sortimentu – například občerstvení.

Pokladny od společnosti ODP software Olomouc využívají operační systém Android a jsou vybavené WWAN LTE modemem, SD kartou, čtečkou RFID, scannerem 2D kódu prostřednictvím fotoaparátu a WLAN (wifi) modulem. S obdobným zařízením se lze dnes setkat při platbě kartou například v restauracích a menších obchodech.

 

S novými pokladnami, které jsou zatím ve zkušebním provozu, se cestující mohou setkat u následujících dopravců, kterým je Ústecký kraj zapůjčuje:

 

·         MBM rail, s.r.o. – linka T3

·         Labská plavební společnost, s.r.o. – linky T91, T92

·         Autobusy Karlovy Vary, a.s. – linka T93

·         KŽC Doprava, s.r.o. – linky T1, T5, T11

·         Railway Capital, a.s. – linky T6 a T8

·         Regionalverkehr Sächsische Schweiz-Osterzgebirge GmbH (RVSOE) – linka 398/360

1
Nová pokladna umožňuje odbavení platební kartou

2
V aplikaci bude také možné sledovat polohu vozidel

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 16.10.2023 / 16.10.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém