Orientační nabídka


 

Hornická kulturní krajina se prezentovala na mezinárodní konferenci v Národním technickém muzeu

1
Ústecký kraj, který dlouhodobě podporuje nominační proces pro zápis hornických památek Krušnohoří do UNESCO, uspořádal mezinárodní konferenci Hornická kulturní krajina Krušnohoří/Erzgebirge k nominaci na Seznam světového dědictví za podpory Ministerstva kultury ČR, Národního technického muzea a Národního památkového ústavu.
Tisková zpráva ze dne 14. listopadu 2013
 

 
 

Konferenci v Národním technickém muzeu v Praze zahájila Jitka Sachetová, radní Ústeckého kraje s gescí pro oblast kultury a památkové péče, která ve svém projevu vyzdvihla především prestiž, kterou by Ústecký kraj získal díky své první památce zapsané na seznam UNESCO. O stále zvyšujícím se zájmu o německo-českou nominaci krušnohorské hornické krajiny svědčí velký počet zahraničních účastníků, kteří přijali pozvání na konferenci a rovněž představili své hornické památky již na Seznamu světového dědictví zapsané. Své zkušenosti z procesu nominace prezentovali zástupci uhelného dolu z belgického Blegny, solného dolu Wieliczka v Polsku a přeshraničního slovinsko – španělského statku Almadén a Idrija, hornických měst spojených s dědictvím rtuti.

Účastníci konference se rovněž seznámili s problematikou industriálních památek a krajin ve světě a samozřejmě nechyběly ani příspěvky věnující se přímo montánním památkám Krušných hor, včetně legislativní problematiky nebo zpřístupňování štol veřejnosti. Národní technické muzeum pak umožnilo všem zájemcům návštěvu nové hornické expozice v podzemních prostorách budovy muzea.

Výstupem této mezinárodní konference je česko-anglický sborník příspěvků, který distribuuje Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Součástí konference byla panelová výstava s tématem hornictví, prezentovaná v rámci projektu přeshraniční spolupráce Cíl 3/Ziel 3 „Sláva krušnohorského hornictví“. Výstava byla odborníky přijata velmi kladně a v příštím roce bude putovat po českých a německých muzeích a městech v Krušnohoří.

První oficiální vernisáž výstavy proběhne dne 28. 11. 2013 na Městském úřadu v Krupce od 16 hodin.

V rámci konference byl představen filmový spot o hornické krajině Krušnohoří, který již brzy bude představen na stránkách Ústeckého kraje.

Připravila: Mgr. Olga Bukovičová, projekt Sláva krušnohorského hornictví

Kontakt:

Mgr. Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 726

Mob.:+420 737 203 666

Mail:   hanackova.m@kr-ustecky.cz

1

2
Radní Jitka Sachetová při zahájení konference

4
Zaplněný sál Národního technického muzea

1

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 14.11.2013 / 14.11.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém