Orientační nabídka


 

Hornické Krušnohoří se může stát přírodním a kulturním dědictvím

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Bonn
Ve dnech od 28. 6. do 8. 7. 2015 se v německém Bonnu konalo 39. zasedání Výboru UNESCO pro světové dědictví. V rámci této významné události uspořádal Svobodný stát Sasko řadu aktivit na podporu nominace přeshraničního česko-německého projektu „Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří“ k zápisu na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví.
Tisková zpráva ze dne 8. července 2015
 

 
 

Hornickou kulturní krajinu Erzgebirge/Krušnohoří za českou část reprezentovaly historické oblasti: hornické město Krupka se štolou Starý Martin, důl Mauritius v Hřebečné u Abertam, vrch Mědník v Měděnci, město Horní Blatná s Blatenským vodním příkopem, historické hornické město Jáchymov a sejpoviště u Božího Daru.

Nominaci projektu podpořil workshop na téma „Přeshraniční světové dědictví – posilování mezinárodní spolupráce“ a zahájení výstavy s názvem „Perspektivy nadnárodních kulturních krajin v kontextu světového dědictví“.

Tyto akce se konaly dne 2. července ve World Conference Center Bonn a na základě pozvání Saského státního ministra vnitra Marcuse Ulbiga se jich zúčastnili také zástupci Ústeckého kraje paní Jitka Sachetová, radní Ústeckého kraje pro kulturu a památkovou péči, Radek Spála, vedoucí odboru kultury a památkové péče a Adam Šrejber, vedoucí oddělení kultury, kteří jsou členy mezinárodní pracovní skupiny k nominaci Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří k zápisu na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví.

Při příležitosti podpořit zájem členů výboru o nominaci Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří pořádal saský předseda vlády Stanislaw Tillich večerní recepci v Kunstmuzeu, na níž byli kromě představitelů saské strany pozváni i představitelé Ústeckého kraje včetně hejtmana Ústeckého kraje pana Oldřicha Bubeníčka, Karlovarského kraje, představitelé města Krupka a také polská strana, jejíž spolupráce s Německem vyústila v zápis „Muskauer Park/Park Muzakowski“ na Seznam světového dědictví UNESCO již v roce 2004.

Během recepce si slovo vzali Stanislaw Tillich, saský předseda vlády, Maria Böhmer, státní ministryně a Anna Matoušková, náměstkyně ministra kultury ČR. Tito představitelé během svých projevů hovořili o významu zapsání Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří pro celou dotčenou oblast, o kladné spolupráci všech stran, která, jak všichni doufají, povede k zapsání této kulturní krajiny na Seznam světového dědictví UNESCO. Hovořili také o vzájemném respektu a úctě k zástupcům zúčastněných institucí a lidí, kteří se na projektu podíleli.

Součástí programu recepce byla také videoprojekce Montanregionu Krušnohoří/Erzgebirge a hudební vystoupení Erzgebirgsensemble Aue Sachsen, která představila skladby tradiční krušnohorské hudby.

O tom, zda se Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří stane na Seznamu světového přírodního a kulturního dědictví, rozhodne Výbor UNESCO pro světové dědictví na svém 40. zasedání, které se bude konat v příštím roce v tureckém Istanbulu.

1
Na akci zahrálo tradiční písně Krušnohoří hudební těleso Erzgebirgensemble Aue

2
Náměstkyně ministra kultury ČR paní Anna Matoušková

3
Ústecký kraj zastupoval hejtman Oldřich Bubeníček a radní pro kulturu a památkovou péči Jitka Sachetová (druhá zleva)

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 8.7.2015 / 8.7.2015 | Zveřejnit od-do: 8.7.2015-7.8.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém