Orientační nabídka


 

Informace k adopcím a pěstounství v Ústeckém kraji, se specifikací na Mostecko

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro DB Mostecko (Lucie Bartoš)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ DB Mostecko (Lucie Bartoš) ze dne  11. 10. 2004

 

Dotaz (v původním znění):

Prosím o informace k adopcím a pěstounství v Ústeckém kraji, se specifikací na Mostecko:

 1. Jaký je stav? Myslím tím počty dětí, které byly adoptovány nebo svěřeny do pěstounské péče. Zajímá mě i konkrétní počet na Mostecku. Pokud máte i srovnání počtů s předešlými lety.

2. Prý převládají adopce nad pěstounstvím - je to pravda? Čím to je? Má to nějaký negativní dopad?

3. Která věková kategorie dětí je nejčastěji a naopak nejméně (myšleno pochopitelně do 18 let) a) adoptována, b) začleněna do pěstounské péče?

4. Lze očekávat nějaké změny?

 

Odpověď:

1. Počet dětí vhodných do náhradní rodinné péče bylo v Ústeckém kraji za uplynulý rok 119, k dnešnímu dni letošního roku je to 75 dětí. Z měst Most a Litvínov bylo v náhradní rodinné péči umístěno v roce 2003 8, resp. 6 dětí, v letošním roce 7, resp. 3 děti.

 

2. Žádosti o zprostředkování osvojení tvoří téměř 90% z celkového počtu žádostí. O zprostředkování osvojení žádají většinou manželé, kteří hlavně ze zdravotních důvodů nemohou mít vlastní dítě. Tito žadatelé si také přejí zcela zachování anonymity a vytvoření skutečné rodiny. O pěstounskou péči mají zájem žadatelé, kteří již vlastní děti mají a chtějí pomoci dětem z dětských domovů a nebo žadatelé vyššího věku - nad čtyřicet let, kteří cítí, že mají dostatečné zázemí a síly, aby pomohli dětem staršího školního věku. U pěstounské péče je také problematika styku dítěte s biologickými rodiči, kteří mohou někdy negativně ovlivnit chod domácnosti pěstounů a výchovu přijatého dítěte. Pokud by byl větší zájem o pěstounskou péči, bylo by samozřejmě možné více dětí umístit v pěstounských rodinách. Nejde ale pouze o nižší počet žadatelů, ale i o požadavky na dítě, ve většině případů žadatelé chtějí dítě majoritní populace, zdravé a předškolního věku.

 

3. Nejvíce žádostí u osvojení je na dítě ve věku 0-6 měsíců a 2-4 roky, u pěstounské péče je nejčastější požadavek na dítě ve věku 3-6 let. Všeobecně nejméně žádostí je na děti ve věku od 10 let výše.

 

4. Dosud platná právní úprava je dostačující, v příštím roce ovšem očekáváme novelizace zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí. V novele by mělo dojít  k úpravám se snahou podpořit všechny formy náhradní rodinné péče.  Pokud se ovšem jedná o složení žadatelů, vždy převažovaly žádosti o osvojení dítěte před pěstounskou péčí. Prioritou odboru sociálních věcí je snaha umístit dítě evidované pro náhradní rodinnou péči v co nejkratším časovém úseku do náhradní rodiny. V případě, že se v Ústeckém kraji nenajde vhodná rodina, je dokumentace dítěte okamžitě nabídnuta ostatním krajům. Při vyhledávání vhodných náhradních rodin spolupracujeme s nestátními neziskovými organizacemi – střediskem náhradní rodinné péče, sdružením SOS dětských vesniček a s Fondem ohrožených dětí. Ústecký kraj zaujímá v rámci ČR přední místo nejen v počtu dětí vhodných k umístění do adopce a dětí vhodných k umístění do pěstounské péče, ale i v počtu žadatelů, kteří mají zájem adoptovat dítě.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 15.10.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém