Orientační nabídka


 

Informace o lokalitach Velka Volavka, Chloumek, Pisecny vrch a Cerny rybnik

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Lubomira Gombose, Deník Mostecka, (gombos.denik@seznam.cz)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ Lubomir Gombos, Deník Mostecka, (gombos.denik@seznam.cz) ze dne 8. 8. 2004

 

Dotaz (v původním znění):

Potreboval  bych  informace  o  lokalitach Velka Volavka, Chloumek, Pisecny vrch a Cerny rybnik.

Nemela  byste,  prosim,  nejake materialy v elektronicke podobe, které byste mi mohla poslat e-mailem?

Jde mi o zakladni udaje: rok vzniku, rozloha, duvod ochrany, cim je dana  lokalita  pozoruhodna,  jaka  flora  ci  fauna  se na lokalite vyskytuje, atd.

Dale  bych  se  chtel  zeptat,  kdo presne spravuje tato uzemi a kdo financuje jejich spravu (Krajsky urad?).

Existuje  plan  pece,  ktery  stanovi,  kdy se bude sekat trava, aby chranene rostlinky nezarostly?

Myslite,  ze  bych  se  i  mohl setkat s nekym, kdo ma tyto lokality konkretne  na  starost?  Existuje  pracovnik,  ktery  by  tyto lokality sledoval?

Vcera  jsem  navstivil  Velkou  Volavku,  je  tam maly rybnicek, kde rostou  lekniny. Zdalo se, ze si kdosi nekolik lekninu urval na svou zahradku,  byla  zretelne  videt  vyslapana cesta. Jaky postih hrozi cloveku,  ktery  utrhne leknin? Kdo je opravnen rezervaci sledovat a takoveho cloveka zadrzet? Pouze policie?

 

 

Odpověď:

Základní údaje o zmiňovaných lokalitách zasílám v příloze ve formátu PDF. (zdroj: Chráněná území ČR I. Ústecko, vydala: Agentura  ochrany přírody a krajiny ČR)

 

Péči ochráněná území  zřízená v kategorii  přírodní  rezervace či přírodní památka zajišťují mimo území chráněných krajinných oblastí a  národních parků  kraje. Příslušnost krajů k péči o uvedené typy chráněných území vyplývá z § 77a odst. 2 zákona  č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Ústecký kraj pečuje prostřednictvím  svého odboru životního prostředí a zemědělství o 60 chráněných území.

Péčí o chráněná území je nutno rozumět zejména zpracování odborných a koncepčních dokumentů ochrany přírody, tzv. plánů péče, podporu realizace opatření či přímou realizaci opatření (včetně finančního zabezpečení) na zachování nebo zlepšení stavu předmětu ochrany, dozor nad dodržováním ochranných podmínek  chráněných území.

 

Pro chráněná území Mostecka jsou k dispozici platné plány péče, které definují - krom jiného - věcné a časové podmínky  pro realizaci opatření k zachování  nebo zlepšení stavu  předmětu ochrany  a na zabezpečení chráněného území  před nepříznivými vlivy okolí v jeho ochranném pásmu. Znamená to tedy, že obsahem plánů péče je vedle konkrétních opatření  i naléhavost jejich realizace, termín realizace, případně u opakovaných činností četnost opakování apod. U lokalit na okrese Most  připadají v úvahu většinou opatření typu kosení travních porostů a odstraňování náletových dřevin ze zarůstajících  stepních  lokalit.     

V případě  porušení ochranných podmínek zvláště chráněných území se vystavuje ten, kdo podmínky poruší, riziku finanční sankce, jejíž výše činí až 50 000,- Kč v případě  fyzických osob  a až 1 000 000,- Kč v případě osob právnických či fyzických  při výkonu podnikatelské činnosti; může jít ovšem také o činnost kvalifikovatelnou jako trestný čin.  Pokud jde o sledování chráněných území  (dozorování  ochranných podmínek), jsou k tomu oprávněny orgány ochrany přírody; oprávněna k zadržení  osoby, která porušuje ochranné podmínky chráněného území  je kromě policie také příslušná stráž ochrany přírody.

Pokud jde o trhání leknínů na rybníčku v chráněném území Velká Volavka, je nutné konstatovat, že lekníny nejsou předmětem ochrany v tomto území; jejich utržení nepředstavuje porušení ochranných podmínek tohoto  chráněného území . 

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: konecna.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 3.9.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém