Orientační nabídka


 

Investiční příležitosti a turistické zajímavosti v Ústeckém kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Naďu Bělovskou, British Chamber of Commerce (publications@britcham.cz)
 

 
 

Odpověď pro Naďu Bělovskou, British Chamber of Commerce (publications@britcham.cz) ze dne 20. 4. 2007

 

Dotaz (v původním znění):

Vážený pane Janačíku,

dostala jsem na Vás kontakt od Vašich kolegyň z tiskového oddělení a proto se s naší prosbou obracím na Vás. Britská obchodní komora v současné době připravuje další vydání svého pravidelného dvouměsíčníku FOCUS a do příštího čísla budeme zařazovat  několik stran o jednotlivých krajích České republiky, konkrétně informace o tom, jaké investiční příležitosti a jaké turistické zajímavosti se v kraji nabízejí. Máme na každý kraj 5 konkrétních otázek a rádi bychom Vás poprosili o jejich zodpovězení nejpozději do konce příštího týdne (to máme uzávěrku).

Otázky:

1) Jaké konkrétní investice byste v kraji uvítali ze strany soukromých firem, co Vám v současné době chybí (například aquapark, muzeum, rozhlednu, školu, supermarket…)

 

2) Jaké jsou hlavní výhody Vašeho kraje,  v čem je atraktivní, co k Vám podle Vašeho názoru může přitáhnout investory? (věková struktura obyvatel, vysoká kupní síla,…. )

 

3) Co můžete firmám, které jsou ochotné investovat, jako kraj nabídnout (levné nebo volné kancelář. prostory, spolupráci při realizaci projektů…)

 

4) Koho může případný zájemce o investování ve vašem regionu kontaktovat, bude-li si chtít ověřit informace či možnosti spolupráce

 

5) Otázka k turistickému ruchu: můžete prosím poslat zajímavou pozvánku na některé netradiční nebo málo známé zajímavé místo, například nově otevřenou památku v kraji, netypickou turistickou atrakci, na kterou byste rádi turisty upozornili a pozvali? Ideálně místo, které turistům nabízí nějaký nevšední zážitek – máme na mysli spíše atrakci, která bude lákaví pro české turisty, např. pro rodiny s dětmi, ale i pro cizince žijící delší dobu v ČR a mající zájem o 'exkluzivnější' typ domácí dovolené...tedy ne pro turisty, kteří si přijedou prohlédnout naši zemi na 3 – 4 dny. Bylo by možné dodat také fotogragie, případně i otevírací dobu a ceník nebo popis, jak se na místo dostat?

 

Děkuji mnohokrát za pomoc. Dal byste mi prosím jen vědět, zda mohu s těmito informacemi do konce příštího týdne počítat? Jsou pro nás velmi důležité.

 

Odpověď:

1) Ústecký kraj bude v příštích desetiletích připraven na resocializační a revitalizační investiční projekty v krajině, kterou po základních rekultivacích opustí společnosti dobývající hnědé uhlí. Bude doslova hlad po investicích, jež lidem vrátí možnost spokojeně žít a pracovat v krajině, z níž museli těžbě uhlí dočasně ustoupit. S tím souvisí další téma pro investory, uvažující o umístění svých aktivit v našem kraji. Doporučoval bych jim seznámení s krajským pilotním projektem lokalit typu brownfields, kterých je v kraji zmapováno přes 250. Materiál, zpracovaný do podoby velmi podrobné studie, nabízí nepřeberné možnosti zhodnocení areálů nevyužívaných průmyslových areálů nebo po někdejším socialistickém zemědělství. U mnoha měst jsou volné plochy v průmyslovách zónách, kterých je v kraji přes tři desítky. Kraj je zkrátka ideálním prostorem pro vizionářské, smělé projekty 21. století.

 

2) Náš kraj má několik reálných a nezpochybnitelných výhod, které také, jak ukazují počty umisťovaných investic, umíme ve spolupráci s CzechInvestem a developersknými firmami velmi dobře zhodnotit. Těžíme především z výborné dopravní dostupnosti. Kraj leží na severozápadě České republiky na společné hranici se SRN, ve středoevropském průchodu IV. multimodálního koridoru transevropské dopravní sítě (TEN) Berlin – Praha – Budapest – Istanbul / Constanta. Na území Ústeckého kraje jej v cílové podobě představuje dálnice D8 – E55, I. a IV. tranzitní železniční koridor.

Z celého regionu je velmi dobrá dojezdová vzdálenost do hlavního města České Republiky Prahy. Kraj má tedy rozvíjející se silniční spojení se zahraničím i do vnitrozemí, a to bude do několika let výrazně posíleno dokončením dálnice D8 a modernizací silnice R7. Důležitá centra regionálního průmyslu jsou propojena dostatečně kapacitní železnicí, na jeho území se také nachází Labská vodní cesta s přístavy Lovosice, Ústí nad Labem a Děčín, který Česká republika využívá pro říční přepravu zboží až do přímořského přístavu v německém Hamburku.

 

3) Představitelé krajské samosprávy jsou v přímém kontaktu se starosty měst i obcí a všichni se společně připravují na plné využití 745,9 milionů EUR z ERDF, které jsou pro náš a sousední Karlovarský kraj připraveny v Regionálním operačním programu v plánovacím období EU v letech 2007 – 2013. Bude tu realizováno na stovky projektů v oblasti infrastruktury cestovního ruchu, integrované podpory místního rozvoje nebo rozvoje dopravní infrastruktury. Je zřejmé, že investiční činnost v kraji pro příští roky zesílí. V této souvislosti je nutné podotknout, že řada rozhodnutí, spojených s umístěním investice v České republice, a Ústecký kraj není výjimkou, je spojena s rozhodováním úřadů, vykonávajících v území státní správu. Mnohé kompetence jsou svěřené našemu krajskému úřadu a mohu konstatovat, že zde v regionu máme odborně zdatné profesionály, kteří vždy dobře poradí a pomohou. Také zastupitelé, zvolení do vedení Ústeckého kraje, dobře připravené záměry podporují. Takže nenabízíme volné kanceláře, spíše profesní dovednost a lidské kvality lidí, kteří s investory jednají. A samozřejmě informace! Na našich webových stránkách www.kr-ustecky.cz je shromážděno množství odkazů k již existujícím záměrům, výběrovým řízením nebo průmyslovým zónám.

 

4) Zájemci se mohou obrátit na odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje, jenž se mimo jiné zabývá i hospodářskou strategií. Investiční prostředí v našem regionu zná velmi dobře odbor investiční, dlouholeté zkušenosti a praktické poznatky mohou nabídnout pracovníci krajského odboru průmyslové zóny Triangle, naší jen zčásti obsazené tříset hektarové strategické průmyslové zóny, v níž už máme první investory z Japonska. Řadu cenných rad umějí poskytnout pracovníci krajského odboru Evropských projektů. Také máme dobré a dlouholeté kontakty s místními hospodářskými, podnikatelskými a profesními komorami, velmi korektní vztahy jsme vybudovali s krajským zastoupením vládní agentury CzechInvest.

 

5) Ústecký kraj, jeden z nejrychleji se rozvíjejících regionů České republiky, byl ještě nedávno zatížen průmyslovými exhalacemi a tvář jeho krajiny byla poznamenána důlní činností a těžbou dalších surovin či chemickým průmyslem. V posledních letech se ale mění ze šedivého a mnohde nevzhledného regionu v místo, kam začínají jezdit čeští i zahraniční turisté čím dál častěji a především, mnozí se i opakovaně vracejí. Mají k dispozici mimo jiné 399 ubytovacích zařízení s více než 19 tisíci lůžky, z toho je plná polovina v hotelech. V Ústeckém kraji je také poměrně hustá síť velmi oblíbených kempů. K nejčastěji navštěvovaným místům patří Národní památník v Terezíně, hora Říp v Českém středohoří, historická a královská města Úštěk, Klášterec nad Ohří, Louny, Litoměřice a další, Národní park České Švýcarsko s unikátní Pravčickou bránou, desítky hradů, zámků, tvrzí nebo kostelů. Z vnitrozemí se do něj přijíždí přes Portu Bohemicu, tedy Bránu Čech na řece Labi a samotné krajské město Ústí nad Labem může svým návštěvníkům nabídnout romantický hrad Střekov nebo pohled na šikmou věž chrámu Nanebevstoupení Panny Marie, svědka náletu spojeneckých bombardérů v r. 1945, kdy po jedné z detonací zůstala odchýlena od svislé osy o plné dva metry.

 

Stadice – legenda sem klade počátek české státnosti

Nedaleko od krajského města, v obci Stadice, je památné místo, blízké srdci každého Čecha, neboť sem kladou legendy počátek české státnosti. U této malé obce je Královské pole s Pomníkem Přemysla Oráče, kterého si odsud na Vyšehrad povolala kněžna Libuše, dcera Krokova, a vzešel královský rod, rod Přemyslovců. Poblíž této národní kulturní památky s pomníkem z roku 1841 je i Královský pramen a další pamětihodnosti vztahující se k této legendě, jíž popsal známý Kosmas ve své česky psané kronice.

            Obec Stadice se zmíněnými turistickými lákadly leží 7 kilometrů  jihozápadně od Ústí n.L., de facto na křížení silnic II/258, dálnice D8 a rychlostní komunikace R63, vedoucí do blízkého lázeňského města Teplice, nabízejícího, obdobně jako blízké Ústí nad Labem, kvalitní ubytování. Památník, obec Stadice, kde stával bývalý statek Přemyslův či Volská skála, která podle pověstí pohltila Přemyslovo volské spřežení, leží ve volné přírodě v malebném údolí řeky Bíliny a jsou přístupné po celý rok.

(Kontakt: Obecní úřad Řehlovice, tel. +420 475 215 257.)

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

Foto:

Stadice:                           Památník Přemysla Oráče ve Stadicích.

 

Triangle_alpha a Hitachi: Areál firem IPS Alpha Technology Europe s.r.o. a Hitachi Home Electronics (Czech), s.r.o. ve strategické průmyslové zóně Triangle. 

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 20.6.2007 / 20.6.2007 | Zveřejnit od-do: 20.6.2007-20.7.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém