Orientační nabídka


 

Investovat do železnice je nutné, shodl se kraj se Správou železnic

V rámci kontaktů s kraji se představitelé Správy železnic setkali s radním pro dopravu Ústeckého kraje Markem Hrabáčem. V rámci jednání společně probrali nejen plánované investice, opravné práce na železnici, ale i výlukovou činnost a řízení provozu. Delegaci Správy železnic vedl ředitel odboru strategie Jiří Pavel, ústecké oblastní ředitelství zastupoval jeho ředitel Martin Kašpar.
Tisková zpráva z 28. dubna 2023
01
 

 
 

„Jsem rád, že jsme se potkali a že se podařilo společně pojmenovat klíčová témata pro dopravní obslužnost kraje. Železnice má být nosným páteřním prvkem naší integrované dopravy, a protože si uvědomujeme její důležitost, klademe vysoké nároky na její kvalitu, spolehlivost a rychlost,“ řekl radní pro dopravu Marek Hrabáč. „Správě železnic jsme jmenovali řadu míst nových zastávek, které kraj potřebuje, nebo tratě, které je vhodné zmodernizovat a zrychlit,“ doplnil.

 

Jednání po prezentaci Správy železnic ve své větší části diskutovalo právě tyto okruhy s konkrétními požadavky kraje: modernizace hlavních tratí, elektrizace tratí pro budoucí bezemisní provoz, vznik nových zastávek nebo jejich posuny blíže k obcím, zvyšování nástupišť na výšku podlahy nových vlaků, které v našem kraji již jezdí prakticky na všech linkách a také oprava tratě poškozené sesuvem v Českém středohoří před 10 lety. V diskuzi byly zmíněny snad všechny regiony kraje, např. Šluknovsko, kde se uvažuje o elektrizacích, tratě na Lounsku s nízkými rychlostmi a absencí vyšších nástupišť nebo páteřní tratě v pánevní oblasti, které čeká velká modernizace.  Zástupci obou stran se shodli na přínosnosti vzájemného informování, které nasměruje starost o infrastrukturu do míst, která jsou prioritou rozvoje krajské dopravy. Jedině pokud železnici bude ze strany státu věnována potřebná podpora a na tratě bude směřovat patřičné financování, může plnit na ni kladená očekávání a pokračovat v zásadní úloze v systému veřejné dopravy DÚK.

1
Společné jednání

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 28.4.2023 / 28.4.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém