Orientační nabídka


 

J. Foldyna: Zemědělství se kraj musí více věnovat

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Náměstek ministra zemědělství R. Jánský navštívil Šluknovský výběžek

J. Foldyna: Zemědělství se kraj musí více věnovat

Tisková zpráva ze dne 26.5.2003

Na pozvání Jaroslava Foldyny, prvního náměstka hejtmana Ústeckého kraje, a Krajské agrární komory dnes (pondělí 26.5.2003) navštívil Šluknovský výběžek náměstek ministra zemědělství ing. Rudolf Jánský. Očekávali ho tu také představitelé měst a obcí, zástupci děčínské zemědělské agentury a pracoviště Pozemkového fondu, zástupci soukromých zemědělců.

            „Záměrně jsme spolu s krajskou agrární komorou pozvali zástupce ministerstva zemědělství do Šluknovského výběžku, oblasti, kde došlo k citelnému útlumu zemědělské činnosti. Potřebujeme v Ústeckém kraji posílit postavení zemědělců, jsou velké rozdíly mezi těmi, kdo hospodaří v nížinných oblastech a těmi v podhorských oblastech. Aby se zde zemědělství udrželo na určité úrovni,  to bude kraj stát ještě mnoho práce. Kromě toho jednám s ministrem zemědělství také v souvislosti se splavněním Labe, neboť právě zemědělci by po Labi mohli dopravovat produkty mnohem levněji, než dosud po železnici,“ konstatoval úvodem J. Foldyna, první náměstek hejtmana Ústeckého kraje.

            Náměstek ministra zemědělství R. Jánský uvedl, že zemědělci v této oblasti by měli důsledně využívat všechny možnosti dotací a podpor, které jim nabízí Evropská unie, a nestěžovat si na zbytečnou byrokracii. „Rumbursko, Šluknovsko a Varnsdorfsko zcela jistě zapadnou do koncepce EU, trend agroturistiky a ekologických farem, kterému se tu začíná dařit, je v Evropské unii perspektivním trendem,“ řekl. Na Děčínsku je v současné době 36 ekologických farem (zdroj: Zemědělská agentura Děčín).

            Právě se vstupem ČR do Evropské unie souviselo mnoho dotazů – týkaly se nejenom budoucnosti zemědělské výroby: „Na české a německé straně hranice je citelný rozdíl v ekonomické síle občanů, rozdíl mezi korunou a eurem. Lidé mají obavy z toho, že dojde k rozprodávání půdy,“ uvedl J. Foldyna. Náměstek R. Jánský podotkl, že jisté záruky dává přechodné období, kdy bude možné prodávat půdu pouze občanům České republiky. „Rozprodávání půdy nelze nějak centrálně bránit, všechno je ale v rukou nás, občanů,“ dodal.

            Náměstek ministra zemědělství R. Jánský se odpoledne sešel s občany a zemědělci Šluknovského výběžku a navštívil hospodářství soukromého zemědělce Petra Houdka ve Šluknově a rodinnou farmu pana Fafláka v Kyjově.

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 26.5.2003 / 26.5.2003 | Zveřejnit od-do: 26.5.2003-26.6.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém