Orientační nabídka


 

Jak pokračuje zpracovávání Územního plánu Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Hanu Starou, měsíčník REALIT (hana.stara@immopress.cz) ze dne 2. 2. 2007
 

 
 

Odpověď pro Hanu Starou, měsíčník REALIT (hana.stara@immopress.cz) ze dne 2. 2. 2007

 

Dotaz (v původním znění):

Vážené tiskové mluvčí,  vážení tiskoví mluvčí krajů,

Dovoluji se vás dotázat pro účel publikování v našem titulu na územní plány krajů.

Připravuji do našeho dalšího čísla měsíčníku REALIT informaci o pozemích, rozvoji pozemků, s čímž souvisí i zpracování územních plánů.

Byli byste tak laskaví a mohli mi pro skládačku, kterou z Vašich odpovědí připravím, odpovědět na dvě otázky a to:

a) Má kraj zpracovaný strategický územní plán? A s jakým výhledem?

b) Nakolik je rozpracovaný územní plán pro kraj a zda kraj počítá s určitou finanční položkou ve svém rozpočtu pro vyhotovení územního plánu?

Vážení,

Budu ráda, když se vám podaří připravit mi odpovědi do konce tohoto týdne, abych s Vašimi odpověďmi mohla dále pracovat.

 

Odpověď:

1. Od počátku roku 2002 zahájil Krajský úřad Ústeckého kraje (KÚÚK) práce na pořízení Územního plánu velkého územního celku Ústeckého kraje (ÚP VUC ÚK), který řešil celé správní území Ústeckého kraje. „Zadání“ ÚP VÚC ÚK bylo schváleno Zastupitelstvem Ústeckého kraje dne 18.12.2002. Na základě schváleného „zadání“ byl zpracován „koncept“ ÚP VÚC ÚK a dne 10.1.2006 proběhlo veřejné projednání konceptu.

Činností pořizovatele tj. KÚ ÚK bylo v souladu zák.č. 50/1976 Sb. o územním plánování a stavebním řádu, v platném znění (zákonem platným do 31.12.2006) na základě výsledků projednání „konceptu“ řešení zpracovat Souborné stanovisko (SS) s pokyny pro dokončení „návrhu“ ÚP VÚC ÚK, které byl povinen dohodnout s dotčenými orgány státní správy (DOSS).

Na základě uplatněných stanovisek DOSS při veřejném projednání „konceptu“ ÚP VÚC ÚK  probíhala v průběhu roku 2006 mezi pořizovatelem a jednotlivými  DOSS separátní jednání, na kterých byly projednávány uplatněné požadavky - cílem bylo dohodnout takové možnosti řešení jednotlivých oblastí, které by pořizovatel zapracoval do návrhu SS s pokyny pro dopracování návrhu řešení ÚP VÚC ÚK. Vzhledem k tomu, že v území řešeném ÚP VÚC ÚK bylo mnoho problémových okruhů, z nichž některé nebylo možné v rámci dohodovacích jednání v režimu stavebního zákona uzavřít (např. koncepce těžby hnědého uhlí), nepodařilo se do konce roku 2006 zpracovat SS. S ohledem na to, že nový stavební zákon (zák. č. 183/2006 Sb.) neumožňuje ukončit rozpracovaný ÚP VÚC ÚK dle zákona č. 50/1976 Sb., ale ukládá KÚÚK pořídit územně plánovací dokumentaci kraje, tj. zásady územního rozvoje byly práce na „konceptu“ zastaveny.

Krajský úřad Ústeckého kraje má v současné době 2 platné územní plány velkých územních celků (dále jen ÚPN VÚC)  a to „2. změny a doplňky ÚPN VÚC Severočeské hnědouhelné pánve“ a „ÚPN VÚC okresu Litoměřice“. Již bylo zmíněno, že dne 1. ledna 2007 nabyl účinnosti nový stavební zákon, tj. zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), dle kterého se považují za závaznou část ÚPN VÚC rozvojové plochy nadmístního významu, plochy a koridory umožňující umístění staveb dopravní a technické infrastruktury nadmístního významu, vymezení regionálních a nadregionálních územních systémů ekologické stability, limity využití území nadmístního významu plochy pro veřejně prospěšné stavby obsažených ve schválených ÚPN VÚC. Ostatní části řešení schválených ÚPN VÚC pozbyly s účinností stavebního zákona platnosti. V současné době Krajský úřad Ústeckého kraje dle nového stavebního zákona pořizuje pro své správní území zásady územního rozvoje (dále jen „ZUR“), ve kterých stanoví zejména základní požadavky na účelné a hospodárné uspořádání území kraje, vymezí plochy nebo koridory nadmístního významu, zejména plochy nebo koridory pro veřejně prospěšné stavby a veřejně prospěšná opatření. První zásady územního rozvoje musí být pořízeny do 31. 12. 2009, aktualizují se každé dva roky. Krajský úřad musí dle stavebního zákona pořídit do 3 let ode dne účinnosti stavebního zákona ZÚR. Uplynutím této lhůty pozbývají platnosti ÚPN VÚC.

 

2. V rozpočtu Ústeckého kraje pro rok 2007 je v rozpočtu odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Ústeckého kraje na zpracovávání územně plánovacích podkladů vyčleněn 1 milion korun. Dalších 350 tisíc korun je v rozpočtu tohoto odboru vyčleněno na participace specialistů při konferencích s vazbou na územní plánování a v procesu správních řízení, mj. na analýzy, oponentní posudky, účast při řešení rozporů dle stavebního zákona, na ověřovací a vyhledávací studie, konzultační, poradenské a právní služby, atd.

Lze ještě konstatovat, že Ústecký kraj realizoval v minulých letech vlastní dotační program, z něhož mohly čerpat zejména malé obce příspěvky na pořízení územně plánovací dokumentace. V letech 2003 až 2006 Ústecký kraj prostřednictvím programu uvolnil 15 milionů korun, v tomto a příštím roce obce budou v letech 2007 a 2008 z této částky čerpat ještě 7,609 milionů. Program již vyhlašovaný nebude, v této souvislosti ale podotýkáme, že Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje „Integrovaný operační program“, který by měl obsahovat i podporu pořizování ÚPD pro obce.

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 2.2.2007 / 2.2.2007 | Zveřejnit od-do: 2.2.2007-2.3.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém