Orientační nabídka


 

Jak se bude řešit zkvalitnění dopravní infrastruktury v kraji?

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro ČRo SEVER
 

 
 

Podklady k rozhovoru pro ČRo SEVER na pondělí 27.9.2004 

součástí zadání je vypracování odpovědí v délce jedné minuty – rozsah textu je přizpůsoben

 

Jak budete řešit zkvalitnění dopravní infrastruktury v kraji?

 

Dopravní infrastruktura Ústeckého kraje je z pohledu jeho potřeb nedostatečná. Stav silnic I.tříd, ať už se jedná napojení na hraniční přechod Cínovec hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána má daleko k označení ideální. Smutnou kapitolou je z mého pohledu budování dálnice D8. Bohužel platí, že regionální samospráva je v područí státu. Jsme stavěni do role permanentních žadatelů, doprošujících se peněz na investice, které jsou pro další rozvoj nezbytné – ať už hovořím o silničním napojení strategické průmyslové zóny TRIANGLE na Prahu a ke státní hranici ze SRN, dálnici nebo o zajištění celoročně splavné Labské vodní cesty. Samospráva do silnic II. a III. tříd investovala stovky miliony korun, jinými slovy, dělá vše, co pro zlepšení dopravní infrastruktury v regionu udělat může. Nepolevujeme ani před volbami. Nyní například odesíláme první projekty na čerpání evropských dotací z evropských strukturálních fondů.

 

Jaká opatření navrhujete pro snížení nezaměstnanosti v kraji?

 

Vysoká nezaměstnanost je problém, který jsem jako představitel samosprávy nucen pouze snášet,  veškeré karty v této hře mají rozdány vláda a státu podřízené instituce – ministerstva a úřady práce, abych jmenoval jen některé. Na nás krajské politiky zbývá relativně málo - vyvíjíme lobbistický tlak na poslance a senátory zvolené do Poslanecké sněmovny a senátu, a také finančně zajišťujeme dotační programy v oblastech rozvoje služeb, venkova a cestovního ruchu. Rekordně nejvyšší česká nezaměstnanost v našem kraji je ovšem jasnou vizitkou práce uplynulých vlád. Podnikatelské prostředí v zemi je ve srovnání se sousedními regiony nezdravé, chybí dostatečná ochrana investic a právní ochrana věřitelů, vládní sociální politika k práci nikoho nenutí. Proto je dobrou vizitkou naší práce vznik téměř 7 tisíc pracovních míst s přímou podporou kraje. Bohužel ale stát podnikatelům život znepříjemňuje, a tak ještě větší počet pracovních míst v kraji zanikl.

 

Co je podle vás dalším závažným problémem kraje a jak ho budete řešit?

 

Na tento kraj se stále ještě pohlíží jako na „černou díru“ severních Čech, zdevastované a ostudné místo celé země. V tomto duchu je náš kraj, z jakési setrvačnosti, stále prezentován některými celostátními médii. Samozřejmě to není pravda a proto je jedním z mých dlouhodobých úkolů změna tohoto našeho nelichotivého image. S jistotou mohu prohlásit, že náš Ústecký kraj má svým návštěvníkům co nabídnout, při srovnání s ostatními regiony nebo se zahraniční dovolenou suverénně obstojí co do počtu krás a turistických lákadel a mnohé z nich i předčí. Stále častěji tu potkávám zahraniční turisty, pro které je náš region nikoli zastávkou na jejich cestách, ale cílem, místem pro odpočinek a relaxaci. Řešení jsem prosadil už několik – krajský rozpočet pamatuje na prezentaci Ústeckého kraje na prestižních evropských veletrzích cestovního ruchu, stovky milionů korun putují z rozpočtu kraje do našich dotačních programů cílených na obnovu venkova, kulturních památek, historických center nebo rozvoje služeb. 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 24.9.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém