Orientační nabídka


 

Jak se kraji daří finančně stabilizovat jím zřizované nemocnice?

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Jana Kulhavého, Medical Tribune (kulhavy@medical-tribune.cz)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ, Jan Kulhavý, Medical Tribune (kulhavy@medical-tribune.cz) ze dne 21.4. 2005

 

Dotaz (v původním znění):

  1. Jak se kraji daří finančně stabilizovat jím zřizované nemocnice a s jakým záměrem hospodaření nemocnic jste vstupovali do letošního roku (ztráta nebo vyrovnané hospodaření)?
  2. Jaká je aktuální situace hospodaření nemocnic v kraji s ohledem např. na zpožďování plateb ze strany zdravotních pojišťoven, a co z toho plyne za komplikace, resp. opatření pro kraj coby zřizovatele?
  3. Jaká je aktuální situace a další výhled týkající se transformace nemocnic z příspěvkových organizací na obchodní společnosti?
  4. Pokud jde o síť nemocnic v kraji a zajištění dostupnosti zdravotní péče: kolik nemocnic dostane od kraje prioritu a naopak kolik nemocnic bude v rámci snižování nákladů nuceno uzavírat oddělení – to vše s ohledem na koncepci zdravotnictví v kraji a také na uzavírání nových smluv s pojišťovnami v příštím roce?
  5. Uvažujete u té části nemocnic, které nepůjdou do transformace a zůstanou v pravomoci kraje, o jejich pronajímání třetí osobě coby provozovateli?

 

Odpověď:

Hejtman Jiří Šulc:

1.Ústeckému kraji se úspěšně daří snižovat hospodářskou ztrátu jeho nemocnic. V meziročním srovnání byly jejich hospodářské výsledky ke konci loňského roku lepší přibližně o 50 milionů korun. Zadlužení nemocnic se snižuje především díky tomu, že kraj přistoupil v rámci restrukturalizace krajského zdravotnictví například k redukci počtu lůžek a rozsáhlým organizačním změnám v nejvíce zadlužených zdravotnických zařízeních. Pozitivní vliv měl také převod jedné z menších nemocnic, Nemocnice Louny na soukromého provozovatele. Tyto změny však neprobíhají na úkor standardně prováděných investic nebo kvality a dostupnosti zdravotní péče. Kraj kromě toho ze svého rozpočtu pomáhá zdravotnickým zařízením například s nákupy moderní zdravotnické techniky a dotuje jejich certifikaci v rámci ISO a přispívá také na rekonstrukce jejich objektů.

 

2. Zpoždění plateb od zdravotních pojišťoven je problém, který se dotýká všech nemocnic, které jsou v majetku Ústeckého kraje. Pochopitelně to silně komplikuje jejich činnost a zdravotnická zařízení jsou nucena řešit výpadky v příjmech řešit revolvingovými úvěry. Ty v současné době využívají dle aktuální potřebyvšechny nemocnice zřizované krajem s výjimkou ústecké Masarykovy nemocnice.

 

3. Transformace krajských nemocnic v Ústeckém kraji na obchodní společnosti je v současné době předmětem široké diskuse. Celé minulé volební období jsem se bránil vůbec začít pracovat.na převodu krajských nemocnic na jinou právní formu. Pokud však chceme s deficitním hospodařením našich nemocnic něco dělat, v současné době nám nezbývá nic jiného, než k tomu to kroku přistoupit

Považuji převod nemocnic na obchodní společnosti do značné míry za nouzové řešení, ke kterému nás vláda dotlačila. Na příkladu krajů, které se touto cestou vydaly, se však ukazuje, že problém schodkového hospodaření nemocnice se tam velmi výrazně změnil. Proto jsem také pověřil členy krajské rady, aby kraje, které přistoupily ke změně právní formy nemocnic, navštívili a posbírali praktické zkušenosti přímo na místě.

4.K organizačním změnám a částečné redukci lůžek akutní péče dochází prakticky ve všech nemocnicích, které kraj zřizuje. Kraj však v žádném případě nechce některé z nemocnic utlumit tím, že by v nich postupně rušil oddělení. Našim cílem je optimalizovat rozložení oborů v nemocnicích tak, aby péče na špičkové úrovni byla dostupná pro všechny občany kraje a zároveň si naše zdravotnická zařízení vzájemně nekonkurovala. 

 

5. Jak už jsem řekl, průběh transformace a její konkrétní podoba je stále předmětem diskuse. Ústecký kraj však v současné době nepočítá s tím, že by některé ze svých zdravotnických zařízení pronajímal.

 

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 27.4.2005 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 27.5.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém