Orientační nabídka


 

Jak se podle vás kraj jako takový za uplynulé 4 roky osvědčil?

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Vítka Lukáše, Ústecký týdeník (mailto:vit.lukas@centrum.cz)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ, Vít Lukáš, Ústecký týdeník (mailto:vit.lukas@centrum.cz) ze dne10.1. 2005

 

Dotaz (v původním znění):

1/Byl jste zvolen podruhé hejtmanem kraje. Jak se podle vás kraj jako takový za uplynulé 4 roky osvědčil?

2/Je nějaká věc, kterou by jste rád vypíchl?

3/ A naopak jiná, která se podle vás nedaří?

4/ Vedení kraje je nyní jiné. V čem bude podle vás jiné řízení kraje v letošním a příštích 4 letech?

5/Na konci minulého roku se změnila rozpočtová pravidla, Kraj dostal více peněz a může tedy i o více věcech rozhodnout. Kam tyto peníze půjdou? Máte v plánu nějaké významné investice?

6/ Jednou z hlavních priorit kraje zaměstnanost. Co konkrétně se pro ni bude dělat?

7/V uplynulých letech obce a neziskové organizace chodily na kraj a žádaly o peníze. Budou dostávat i nadále? Kolik a na co?

8/Dnes na základních školách dramaticky klesá počet žáků a pokles se zároveň musí zanedlouho projevit na vašich školách středních. Co s tím. Budete školy rušit nebo je v plánu něco jiného?

9/Již několik let mluví krajští politici o zřízení integrovaného dopravního systému. Založili jste kvůli tomu i firmu. Kdy začne systém fungovat, a co brání tomu, aby se tak stalo třeba již zítra?

10/Chystáte se nějak vylepšit komunikace, řidiči si stále stěžují, že nejsou v dobrém stavu.

11/Kraje mimojiné vznikali i proto, aby komunikovaly s EU jako regiony. Jak je na tom ve spolupráci s Bruselem náš kraj a mít Ústecký kraj nejaké zastoupení i v Bruselu?

12/Existuje vize, kolik by měl mít krajský úřad zaměstnanců, dnes jich je přes 400. Bude se rozrůstat nebo zeštíhlovat?

 

Odpověď:

1. První čtyři roky života kraje byly náročné a rozhodně nám naši pozici nikdo neulehčoval. Myslím, že se práce kraje dá jednoznačně označit za úspěšnou a přínosnou. V praxi se ukázalo, že se dokážeme postarat o fungování věcí v regionu lépe než centrální vláda. Máme k problémům blíž a  umíme je řešit rychleji a efektivněji.

 

2. Myslím, že velkou zkouškou pro novou krajskou samosprávu byla bezesporu povodeň v roce 2002. Mnoho věcí  jsme se v té době učili takříkajíc za pochodu a situace byla velmi náročná. Přesto si ale troufám tvrdit, že jsme ji zvládli a udělali jsme pro občany postižené velkou vodou maximum. Kraj odvedl velký kus práce i poté, co voda opadla, podařilo se nám získat peníze na obnovu a pomoci obcí a občanům s nápravou většinu povodňových škod.

 

3. Nejsou to ani tak věci, které se nepodařily, jako spíš ty nedokončené, dlouhodobé projekty a problémy, jejichž řešení si žádá hodně času a trpělivosti. Taková je například dostavba dálnice D8 - udělali jsme v této věci sice hodně, jednáme s ekology, byl proražen důležitý tunel, ale k tomu, aby byla stavba dálnice dokončena, ještě chybí mnoho.

 

4. Neřekl bych, že se naše práce ve vedení kraje bude nějak dramaticky měnit. Hlavní prioritou stále zůstává především ekonomické oživení regionu, což je úkol přesahující zcela jistě svou náročností jedno čtyřleté volební období. Pokud bych měl zmínit oblast, jejíž význam stále roste a které budeme věnovat zvláštní pozornost, zdůraznil bych problematiku získávání evropských peněz.

 

5. Rozpočet Ústeckého kraje pro letošní rok je koncipován jako vyrovnaný, v absolutní výši  9, 244 miliardy korun. Jeho návrh, který musí ještě schválit krajské zastupitelstvo pochopitelně novelizaci zákona o rozpočtovém určení daní zohledňuje. Daňové příjmy krajů se zvedly z 3,1 % na 8, 92 % celkových sdílených daní, pro náš kraj to v absolutních číslech představuje přibližně 3,453 miliardy korun. Tyto prostředky nám umožní lépe ovlivňovat rozvoj našeho kraje. Největší krajskou investiční akcí je přivaděč k průmyslové zóně Prosmyky, na jeho realizaci bude vynaloženo 70 milionů korun. Například pro investice do krajských silnic se letos počítá s 142, 8 miliony korun. Regionální rozvoj by mělo podpořit 57 milionů korun, které kraj rozdělí v rámci dotačních programů a nezanedbatelných je jistě i 105 milionů korun na spolufinancování projektů ze strukturálních fond.

 

6. V uplynulém období přišlo do našeho kraje mnoho nových investorů a vzniklo několik tisíc pracovních míst. Bohužel jich ale nebylo dost a zatím se proto nepodařilo snížit vysokou míru nezaměstnanosti. Je nutné zdůraznit, že na řešení tohoto problému, který je z pohledu Ústeckého kraje klíčový, se musí  podílet také stát. Je nutné, aby vláda vytvořila  takové podmínky, které by naší republiku a tedy i Ústecký kraj pro investory zatraktivnily a umožnili vznik velkého počtu nových pracovních míst. Kraj bohužel sám o sobě nemůže věci jako jsou daně, sociální systém nebo celkové podnikatelské prostředí ovlivnit. Bez změn v těchto oblastech však může naše snaha o rozvoj regionu vyjít naprázdno.

 

7. Kraj bude i letos rozdělovat neziskovým organizacím a obcím finanční prostředky v rámci dotačních  programů. Návrh krajského rozpočtu počítá pro tuto oblast s částkou 42,5 milionu korun. Některé z krajských programů již byly vyhlášeny, například organizace působící v oblasti sportu a práce s mládeží již mohou podávat žádosti od prosince loňského roku.

 

8. Rozhodně nechceme střední školy rušit. V souladu s naší dlouhodobou koncepcí rozvoje krajského školství se  snažíme především o jeho optimalizaci a zefektivnění. Dochází tak například ke slučování středních škol, které působí ve stejném městě a mají podobné zaměření. Usilujeme také o to, aby školy odstranily ze své nabídky duplicitní a zastaralé obory a nahradili moderními a perspektivními.

 

9. Co se týče krajské společnosti  IDS, ta již nějakou dobu už úspěšně funguje. Od května loňského roku připravovala celkový koncept dopravní obslužnosti a výsledky této práce se projevili i na výsledcích poptávkového řízení na provozování přibližně 260 autobusových linek.  Díky její činnosti se nám podařilo uzavřít výhodnější smlouvy s dopravci. Zpracovala také nový způsob financování, který počítá se sdružením peněz kraj a obcí. Díky tomu budeme moci obcím nabídnout větší rozsah dopravní obslužnosti a spravedlivější podmínky při jejím financování. Pokud jde o integrovanou dopravu na území kraje, i zde už jsme udělali první krok. Od července loňského roku mohou totiž cestující v okrese Teplice použít k úhradě jízdenky na Českých drahách a.s. mezi stanicemi Bohosudov – Želenice nad Bílinou čipovou kartu Dopravního podniku Teplice nebo ČSAD BUS.  I když je to zatím jen počátek integrace a na celokrajský integrovaný dopravní systém si budeme muset ještě nějakou dobu počkat, myslím že je to krok správným směrem.

 

10. Na rozdíl od minulých let jsou letos výdaje na opravy krajských silnic II. a III. třídy pevnou součástí rozpočtu. Celkem jsme tyto investice na vyčlenili 142,8 milionů korun. Kromě toho se pro rok 2005 počítá s přidělením 499,887 milionů korun z Státního fondu dopravní infrastruktury. V této částce je zahrnuta údržba všech komunikací na území Ústeckého kraje.

 

11. Ústecký kraj své stálé zastoupení v Bruselu nemá, jeho zajištění je věc finančně a organizačně velmi náročná. Velmi obtížné je také sehnat do takového zastoupení pracovníky, kteří by dokázali v Evropských strukturách pro kraj účinně lobovat a reprezentovat ho. Význam přímého kontaktu s EU však nepodceňujeme, například v loni v září jsme se zúčastnili projektu Open Days, v rámci kterého se přímo v Bruselu představovaly jednotlivé regiony členských států.

 

12. Náš krajský úřad patří v porovnání s ostatními kraji mezi nejštíhlejší a předpokládám, že  tomu tak bude i nadále. Nepředpokládám, že by v letošním roce počet jeho zaměstnanců nějak výrazně měnil.

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 12.1.2005 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém