Orientační nabídka


 

Jak zastavit úbytek učňů v oboru Pekař - cukrář

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
a
S předsedou Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR Jaromírem Dřízdalem hovořil hejtman Oldřich Bubeníček mimo jiné o cestách k navyšování počtu učňů těchto oborů na středních školách kraje. Je jich kritický nedostatek, stejně jako pracovníků pekáren nebo mistrů odborného výcviku na školách.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 6. listopadu 2014

Pracovního jednání se ve středu 5. listopadu zúčastnili rovněž pracovníci odboru školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu, dále Miroslav Kubín, ředitel firmy INPEKO Ústí n. L. a  Pavel Caitaml, ředitel Střední školy obchodu, řemesel a služeb a Základní školy v Ústí n. L.  Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů sdružuje v ČR asi  stovku podnikatelských subjektů, nejen pekáren a cukráren, ale též dodavatelů technologií či surovin. Provozoven vyrábějících chléb, pečivo a cukrářské zboží je v naší zemi na sedm stovek a velká část z nich se potýká s nedostatkem kvalitních pracovníků. Nové mladé odborníky vychovávají velmi zřídka i střední školy, neboť o obor Pekař není zájem. Třeba v Ústeckém kraji ukončilo letos školu s výučním listem šest mladých lidí (v současné době se jich této profesi učí 58 ve všech ročnících, jen malá část jich ovšem školu dokončí a velmi málo z nich do praxe opravdu nastoupí). Účastníci setkání hovořili o cestách k zatraktivnění oboru na našich středních školách. Je třeba zapojit do rozvoje této oblasti školství i Krajskou hospodářskou komoru a Úřad práce ČR a uvažuje se rovněž o tom, že by seznam preferovaných oborů na středních školách mohl být rozšířen o obor Pekař a zájemci o toto vzdělávání by tak mohli dostávat stipendia z programu Ústeckého kraje.

Jenom to samo o sobě samozřejmě nepomůže vyššímu náboru žáků na školy zajišťující výchovu v potravinářských oborech, kterých je i v našem kraji několik. Musí se, jak řekl i hejtman Bubeníček, více pracovat s veřejností, s rodiči žáků a formou otevřených dveří na školách nebo zajímavými akcemi navýšit povědomí lidí o této oblasti výživy národa. Předseda Dřízdal seznámil hejtmana s aktivitami podnikatelského svazu; k nejzajímavějším akcím patří Dny chleba, výstavy a soutěže i fundované články v měsíčníku Pekař – cukrář či v české a slovenské Ročence pekaře a cukráře.  



Kontakt:

Mgr. Zbyněk Šebesta, oddělení mediální komunikace

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje, Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 742, Mob.:+420  603 192 629, Mail:   sebesta.z@kr-ustecky.cz

1
Ing. Jaromír Dřízdal (vlevo) hovoří s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem.

2

3
Zleva: Pavel Caitaml, Miroslav Kubín a Jaromír Dřízdal.


 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 6.11.2014 / 6.11.2014 | Zveřejnit od-do: 6.11.2014-5.12.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém