Orientační nabídka


 

Jak je to s dotacemi na prevenci kriminality v Ústeckém kraji

logo ÚK
Hejtmanka Jana Vaňhová dnes navštívila starosty Šluknovského výběžku, aby s nimi projednala aktuální situaci, informovala je o připraveném balíčku legislativních opatření proti extremismu a získala podněty pro jednání s ministrem vnitra.
 

 
 

Schůzka proběhla ve shodě, starostové příjezd hejtmanky ocenili a v rámci diskuze děkovali za podporu. Zároveň doplnili své požadavky na další legislativní úpravy, které jsou nutné k posílení kompetencí místních samospráv při řešení problematiky nepřizpůsobivých občanů.

Hejtmanka starosty také informovala o aktualizaci Strategie prevence kriminality Ústeckého kraje a programu prevence kriminality.

Program prevence kriminality je otevřený pro obce a města, která mohou žádat příspěvek na své projekty,  a kraj jim rozděluje účelovou dotaci z ministerstva vnitra. Získání dotace je podmíněno splněním kritérií nastavených ministerstvem a záleží na vhodnosti a kvalitě předkládaných projektů. Za dobu tří let existence tohoto programu, kdy peníze přerozděluje Ústecký kraj, získal Rumburk 555 tisíc korun, Varnsdorf 327 tisíc, Šluknov 110 tisíc a Krásná Lípa 178 tisíc korun. Všechny peníze šly na preventivní projekty a práci s dětmi a mládeží. V letošním roce mohl Ústecký kraj přerozdělit prostředky navíc ještě ve druhém kole. Jako jediné dvě lokality v Ústeckém kraji byla vybrána města Šluknov a Rumburk. Pokud nejsou některé projekty podpořeny, je to z toho důvodu, že nesplňují daná kritéria.

Ústecký kraj si je dobře vědom toho, že v strukturálně postižených lokalitách je třeba podporovat zejména služby sociální prevence, proto v rámci Individuálního projektu Ústeckého kraje byly tyto služby zadotovány částkou 45 milionů korun pro oblast Šluknovska.

Kromě toho dává kraj ze svého rozpočtu 1 milion korun ročně na program primární prevence s názvem Program rizikového chování v Ústeckém kraji. Do něj si mohou požádat školy nebo neziskové organizace na menší projekty primární prevence. Žádosti posuzuje komise složená z odborníků – okresních metodiků prevence. O přidělení dotace tak rozhoduje jedině kvalita předložených projektů. Proto je možné, že základní škola z Kadaně získá na dobře připravený projekt 30 tisíc a škola v Rumburku na jiný projekt s jiným zaměřením 12 tisíc. Celkově ovšem z tohoto programu získal okres Děčín na 16 projektů přes 200 tisíc, okres Chomutov pak 178 tisíc na 13 projektů a okres Ústí nad Labem 136 tisíc korun.

V rámci setkání se starosty dostala hejtmanka Jana Vaňhová od médií dotaz, kolik šlo na Šluknovsko peněz z dotačních titulů Ústeckého kraje. Odpovědí je, že to byla téměř 1 miliarda od roku 2008, a to zejména na opravy komunikací, ale také na rekonstrukce sociálních zařízení či škol a další.

Oblast Šluknovska není v rámci Ústeckého kraje nijak opomíjena. Naopak veškeré přehledy jasně hovoří o tom, že peníze, které může kraj ovlivnit, do oblasti přicházejí. Záleží jen na samotných obcích, zda je dokáží čerpat.

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 6.9.2011 / 6.9.2011 | Účinnost do: 31.12.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém