Orientační nabídka


 

Jaké jsou pobytové sociální služby na severu Ústeckého kraje?

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
V ÚSP
Pravidelně se členka Rady Ústeckého kraje Jana Ryšánková, která zodpovídá mimo jiné za oblast sociálních věcí, seznamuje s jednotlivými zařízeními, kvalitou poskytované péče, financováním a s dalšími problémy a úkoly. Tentokrát přibližujeme její cestu na sever kraje, na Šluknovsko...
 

 
 

Tisková zpráva ze 16. února 2009

Členka Rady Ústeckého kraje Jana Ryšánková , jež má v gesci mimo jiné oblast sociálních věcí, navštívila ve čtvrtek 12. února tři zařízení poskytující pobytové sociální služby a jeden domov pro seniory.  V ústavech sociální péče v Brtníkách, Lobendavě, ve šluknovském domovu důchodců a v ÚSP v  Jiříkově ji doprovázel předseda sociálního výboru Petr Husák, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví krajského úřadu Petr Severa a vedoucí oddělení Jitka Pémová.

 

V jednotlivých zařízeních, příspěvkových organizacích Ústeckého kraje, se radní seznámila podrobně s úrovní poskytovaných služeb uživatelům, se stavem objektů, kvalitou vybavení kuchyní, rehabilitačních pracovišť, dílen a také, což je v této době vysoce aktuální, s financováním chodu ústavů. Příspěvky zřizovatele, tedy Ústeckého kraje, jsou i v letošním roce odpovídající možnostem financování této oblasti a rozhodně nejsou nižší oproti plánu na loňský rok. Horší situace je ale v dotacích od ministerstva práce a sociálních věcí, poněvadž původně mělo do krajských zařízení přijít o 182 milionů méně. Po masivním protestu poskytovatelů sociálních služeb ministerstvo slíbilo dofinancování o 1,5 mld. Kč, tato částka však stále nepokryje ani loňskou výši dotace . Navíc první část dotace lze očekávat až v březnu, proto kraj poskytl prozatím jedenácti zařízením poskytujícím pobytové služby návratné finanční výpomoci  v celkové výši 27,6 mil. Kč.

 

V Brtníkách provázela hosty ředitelka Blanka Trojanová. Kapacita v pěti objektech zdejšího ÚSP je zcela naplněna 70 uživateli, z nichž 11 je imobilních. Vloni byl  předán do užívání zrekonstruovaný hlavní objekt např. s moderním bazénem v rehabilitačním úseku; v plánu je výstavba hospodářské budovy s garážemi a také garsoniéry pro dvanáct uživatelů. Personál tu tvoří 48 zaměstnanců. V lobendavském ÚSP je ředitelkou Věra Bršlicová. Tady je čtyřiačtyřicet mužů a deset žen. Mají tu spousty možností k aktivitě (práci v dílnách, kulturní vyžití), řada klientů pracuje i vně ústavu, třeba v Horní i Dolní Poustevně, ve střední lesnické škole ve Šluknově i jinde. Ve Šluknově je v Domově důchodců ředitelkou Dagmar Hluchá. Kapacita 100 míst je nyní snížena na 86, poněvadž za 35 milionů korun tu v rámci projektu Regionálního operačního programu probíhá rekonstrukce jednoho z objektů. Ještě na Silvestra tu byli senioři, nyní jsou dočasně umístění v ubytovně v majetku Šluknova, a to v části Království. V  „novém“ objektu budou moderní dvoulůžkové pokoje se samostatnými sociálními zařízeními a předsíňkou, v bývalém objektu kotelny přibude i potřebná kulturní místnost s ochozem a velkým krbem… V Ústavu sociální péče v Jiříkově je ředitelem Pavel Maleček. V pěti domech, vesměs na „hranici životnosti“, je stovka klientů, jejichž průměrný věk je téměř šedesát let, což je nejvíce v krajských zařízeních. Radní Jana Ryšánková tu nejen poblahopřála paní E. Mrázkové k nedávným 100. narozeninám, především se tu seznámila s připraveným projektem výstavby nového vícepatrového objektu, v němž by se v budoucnu soustředila  práce celého zdejšího zařízení.

 

 „Ředitelé ústavů nespoléhají pouze na krajský rozpočet, řadu investic pro zkvalitnění života uživatelů ÚSP či domovů pro seniory zajistili vlastními silami a z vlastních rozpočtů. O klienty v krajských zařízeních je dobře postaráno, díky individuálnímu přístupu našich zaměstnanců. O zdravotníky a sociální pracovníky jde v nesystémovém financování sociálních služeb ze strany státu především – jejich práce je náročná, nenahraditelná a přitom každým rokem žijí jak pobytová zařízení, tak ostatní sociální služby v nejistotě. MPSV vždy začátkem roku hazarduje s jejich trpělivostí. Pokud by nám tito lidé ze sociálních služeb odešli, těžko bychom za ně hledali náhradu“, řekla mi na závěr čtvrteční cesty Jana Ryšánková, členka Rady Ústeckého kraje. 

Připravil Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz

www.kr-ustecky.cz

1
V ÚSP v Brtníkách (Jana Ryšánková stojí za klienty vpravo, vedle ní ředitelka Bl. Trojanová)

2
Rehabilitační bazén v Brtníkách je neustále v permanenci

3
V ÚSP v Lobendavě doprovázela krajskou radní ředitelka Věra Bršlicová

4
Uživatelé sociálních služeb ve společenské místnosti v Lobendavě

5
Objekty Domova důchodců ve Šluknově. Ten nalevo právě prochází náročnou roční rekonstrukcí.

6
Ve Šluknově byla právě doba oběda...

 

7
Z Ústavu sociální péče v Jiříkově

8
Ředitel ÚSP Jiříkov Pavel Maleček (vlevo) seznamuje Janu Ryšánkovou a Petra Husáka s projektem dostavby zařízení

 

 

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 16.2.2009 / 16.2.2009 | Zveřejnit od-do: 16.2.2009-15.3.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém