Orientační nabídka


 

Jaké záměry má Ústecký kraj na období jízdního řádu 2005/2006?

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Dráha (Mgr.pavel Bittner)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ Dráha (Mgr.pavel Bittner) ze dne  28. 4. 2005

 

Dotaz (v původním znění):

1. Osloví Ústecký kraj v případě nedohody s  Českými drahami a po následném zastavení provozu jiné železniční dopravce, nebo hodlá zrušené vlakové spoje nahradit výhradně autobusy?

2.      Požadují České dráhy od kraje u každého vlaku stejnou částku za ujetý vlakový kilometr bez ohledu na délku a složení soupravy a trakci hnacího vozidla - tedy bez ohledu na vynaložené náklady? Chtějí tedy např. stejnou úhradu za 1 km jízdy „levného“ samotného motorového vozu bez průvodčího (např. na trati Vraňany – Libochovice) jako za 1 km jízdy podstatně „dražšího“ osobního vlaku  se čtyřmi vozy, taženého výkonnou elektrickou lokomotivou a obsazeného průvodčím (např. mezi Ústím nad Labem a Chomutovem)?

3.      Jaké záměry – pokud jde o železniční dopravu – má Ústecký kraj na období  jízdního řádu 2005/2006?

4.      Kdy se v Ústeckém kraji předpokládá vypsání výběrových řízení na obsluhu železničních tratí regionální drážní dopravou?

 

Odpověď:

1. Zatím se neuvažuje o oslovení jiných dopravců provozujících drážní dopravu a to s ohledem na ustanovení zákona o dráhách, z nichž vyplývá časový nesoulad s případným řešením "krize" v drážní dopravě na území Ústeckého kraje. Velmi významnou roli zde hraje také fakt, že žádná z úvahu přicházejících firem, s výjimkou Českých drah, a.s., zatím nemá v Ústeckém kraji uzavřenou smlouvu o využívání trati se Správou dopravních cest ČR. Při svém posledním jednání uložili Zastupitelé Ústeckého kraje krajské radě (Radě Ústeckého kraje) zajistit případné výpadky ve veřejné drážní dopravě Ústeckého kraje v souladu s usnesením Zastupitelstva Ústeckého kraje č. 15/28/2004 (počty párových spojů) náhradní autobusovou dopravou.

 

2. Dne 20. dubna 2005 Zastupitelstvo Ústeckého kraje rozhodlo o uzavření smlouvy o závazku veřejné služby při zabezpečení základní dopravní obslužnosti kraje zajišťované veřejnou železniční drážní dopravou pro rok 2005 s dopravcem České dráhy, a.s., se sídlem v Praze 1, Nábřeží L. Svobody 1222, PSČ 100 15. Tato smlouva bude podepsána poté, kdy její přílohy projedná a odsouhlasí Rada Ústeckého kraje. V zatím ještě neodsouhlasených přílohách k této smlouvě je jasně patrné individuální členění nákladů/tržeb/ztráty na jednotlivé tratě, které jsou obsahem smlouvy. Pro jednotlivé tratě byla zpracována srovnávací schémata, v nichž je možno zadáním nové hodnoty objemu výkonů vlaků ve „vlakokilometrech“ na dané trati stanovit novou variantu úrovně nákladů a tržeb k předložené variantě Českých drah, a.s..

 

3. Dne 19.dubna 2005 byl odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje předán návrh železničního jízdního řádu pro období od 11. prosince 2005 do 9. prosince 2006. S ohledem na skutečnost, že tento návrh bude projednáván v krajské Komisi pro dopravu a následně pak Radou Ústeckého kraje, byly všechny obce Ústeckého kraje požádány o zaslání připomínek nejpozději do 13. května 2005. Návrh železničního jízdního řádu pro toto období je až na malé výjimky shodný se současně platným jízdním řádem, případné větší zásahy (podle vyřešení situace s uzavřením smlouvy v letošním roce) budou realizovány při prvních oficiálních změnách.

 

4. Na tento týden je naplánováno první setkání s jiným drážním dopravcem než ČD, a.s., který projevil přání projednat s Ústeckým krajem zajišťování dopravy v určité dopravní oblasti v případě nedohody se stávajícím dopravcem. Dále lze v této věci uvést jednání na Zemském úřadě v Žitavě, které se týkalo budoucnosti tratě 089 Liberec - Rybniště. V podstatě se jedná o nabídku přeshraničních dopravních služeb mezi Rybništěm a Libercem, společně provozovanou Ústeckým a Libereckým krajem a účelovým svazem ZVON. V této věci se počítá s výběrovým řízením na provozování drážní dopravy na dotčené trati od roku 2008.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 9.5.2005 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 9.6.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém