Orientační nabídka


 

Jakou hudbu a muziku vyznáváte?

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro měsíčník DECHOVKA
 

 
 

ODPOVĚĎ PRO měsíčník DECHOVKA ze dne 19.8.2004

 

Podklady k rozhovoru s hejtmanem Ústeckého kraje J. Šulcem

1. Jakou hudbu a muziku vyznáváte?

Mám rád každou kvalitní hudbu. Když tak přemýšlím nad svou sbírkou CD, uvědomuji si, že vlastním průřez muzikou od folku přes rock, country, jazz až k hudbě vážné. To je myslím jasná odpověď…

2. Zazpíváte si nebo zanotujete nějakou lidovou písničku? Pokud ano, tak jakou a jakého autora?

(Lidové písničky přece autora nemají…. Poznámka RK) Zcela jistě notuju Hašlerky - Staré zámecké schody nebo Ta naše písnička česká jsou neodolatelnou klasikou snad všech zpěváků „z lidu“. Lidových písniček znám taky dost, asi díky manželce, která je zpívá dětem.

3. Zatančíte si s partnerkou na plese také při dechovce?

Tančit moc neumím, ale pod citlivým vedením své ženy se o tanec snažím… A ta dechovka vybízí k takovému jednoduššímu tanci, než třeba tango. Takže bych skoro řekl, že když dojde na dechovku, přestanu se tanci bránit.

4. Má podle vás dechovka své místo mezi současnými hudebními proudy?

Asi ano, i když velice skromné a specifické místo. Dechovku bohužel zprofanovali komunisté, popěvky poplatné době a budovatelské songy se hrály a zpívaly od časného rána – v rádiu, v televizi, v místním rozhlase. A ta prapůvodní dechovka, která vychází z lidové písně,  na to trochu doplatila. Mnoho lidí ji poslouchat nemusí, mladí se naježí už při slově dechovka a já si nemohu pomoci, připadá mi to vůči ní nespravedlivé. I když nejsem velký dechovkový fanda, přece jenom si musím přiznat, že některé písničky si člověk chtě nechtě zanotuje s sebou, když je slyší.

5. …média dechovkám nefandí, není to škoda?

Dechovka ale patří na náměstí, na zábavy, veselice, poutě. Je to živá hudba, která je na hony vzdálená „konzervám“, které se na nás hrnou z rádií a televizí. Ale třeba rozhlasových stanic je tolik, že možná dechovkoví fandové vědí, kterou naladit, aby si přišli na své… Já se přiznám, že dechovku neladím, asi proto, že rádio poslouchám málokdy, většinou jen při cestách autem. A když odpočívám a pouštím si cédéčka, tak  po ní taky nesahám – spíše hledám klidnější, komornější žánry pro uklidnění duše.

6.  Jak vidíte budoucnost dechovky?

Jak už jsem řekl v odpovědi na minulou otázku – je to živá hudba, má své místo mezi hudebními žánry a určitě i tisíce fanoušků. A jsou akce nebo situace, kdy si neumím představit, že by hrála jiná hudba, než dechovka.

7. Požádala některá z kapel dechovek kraj o finanční podporu, příspěvek, případně využila grantové programy?

Především musím říci, že Ústecký kraj má několik dotačních titulů a dechové kapely by si jistě ten svůj našly. A pokud si vzpomínám, tak  jsem podepisoval smlouvu, kdy jsme poskytovali dotaci  na realizaci 22. ročníku  Festivalu dechových orchestrů FEDO 2004 v rámci Programu podpory regionální kulturní a divadelní činnosti.

8. Můžete vyjmenovat alespoň tři dechovky z vašeho kraje?

No jistě, vybavuje se mi jich hned několik – Žatečanka, Lounská třináctka, Pichlovanka, Vinšovanka… a jistě jich v kraji působí mnohem víc.

9. Podporujete na kraji nebo některá města v kraji své kapely dechovek?

Kraj svoji kapelu nemá a pokud jde o jednotlivá města, pak je to především jejich starostí. Myslím, že v krajském rozměru tuto myšlenku nelze realizovat, nabízíme ale již zmíněné dotační programy.

10. Co byste vzkázal lidem v těchto kapelách, kteří zdárně vystupují pro potěšení druhých?

Že pokud jsou věrní svému žánru, jejich hudba nezajde na úbytě ani v době, kdy ji válcují moderní žánry. A že jim ze srdce přeju jim následovníky se stejnou vášní k muzice s tak bohatou tradicí.    

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: konecna.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 20.8.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém