Orientační nabídka


 

Jaký byl rozpočet vašeho kraje v letech 2001, 2002, 2003 a 2004?

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Davida Macháčeka, Hospodářské noviny (david.machacek@economia.cz)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ, David Macháček, Hospodářské noviny (david.machacek@economia.cz) ze dne 21.10. 2004

 

Dotaz (v původním znění):

1) Jaký byl rozpočet vašeho kraje v letech 2001, 2002, 2003 a 2004? A jaký je zatím plánovaný rozpočet na rok 2005?

2) Kolik peněz bylo v jednotlivých letech účelově vázáno na konkrétní využití (pevně přidělené peníze v návaznosti na převádění některých kompetencí na kraje) a na jaké účely to bylo? Stačí členění po jednotlivých kapitolách rozpočtu (školství, zdravotnictví apod.)

3) S kolika penězi mohl kraj v jednotlivých letech hospodařit samostatně a na jaké účely tyto peníze použil? S kolika "volnými penězi" se počítá pro rok 2005? Jaký podíl na daňových výnosech by podle vás měly kraje mít?

4) Měl, nebo v současnosti stále má váš kraj bankovní úvěr nebo půjčku? Pokud ano, v jaké výši a na jaký účel?

5) Kolik peněz stálo od vzniku nového krajského uspořádání až doposud vybudování (oprava nebo rozšíření) sídla vašeho krajského úřadu?

6) Jaké jsou roční náklady na provoz sídla krajského úřadu?

7) Jaký je aktuální počet zaměstnanců krajského úřadu a jaké jsou roční mzdové náklady? Jaký je průměrná mzda pracovníků krajského úřadu na jednotlivých úrovních? (ředitel úřadu, vedoucí odborů, pracovníci odborů)

8) Kolik je v současné době uvolněných volených zastupitelů? (hejtman, někteří náměstci, někteří radní a v některých regionech to mohou být i někteří zastupitelé)

9) Další otázky se týkají hlavních oblastí, ve kterých přešly na kraje klíčové kompetence:

A) školství – Kolik škol kraj zrušil a kolik nových škol otevřel? Kolik ze svých „volných peněz“ investoval do modernizace a rozvoje škol a na jaké konkrétní projekty peníze vynaložil?

B) zdravotnictví, sociální péče – Kolik nemocnic kraj uzavřel či zrušil a kolik nových otevřel? Které převedl na obchodní společnosti? Kolik ze svých „volných peněz“ investoval jejich modernizace a na jaké konkrétní projekty peníze vynaložil? Stejný otázka platí i pro zařízení sociální péče.

C) údržba silnic – Kolik peněz ročně kraj vynakládá na opravu a údržbu silnic? Postavil kraj nějaké nové silnice? Pokud ano, které a za kolik peněz?

 

 

Odpověď:

1. Vystaveno na www.kr-ustecky.cz. Rozpočet na rok 2005 zatím nebyl předložen ke schválení.

 

2. Vystaveno na www.kr-ustecky.cz.

 

3.

Přehled vlastních příjmů Ústeckého kraje

rok

vlastní příjmy * v tis. Kč

podíl vlastních příjmů na celkových příjmech v %

2001

4 384

0,41

2002

1 108 722

28,85

2003

1 150 577

13,20

2004

1 272 707

14,00

2005

podle RUD

 

 

* vlastní příjmy zahrnují daňové příjmy, nedaňové příjmy (úroky, pronájmy atd.),  a kapitálové příjmy (z prodeje majetku)

 

V roce 2001 použil Ústecký kraj vlastní příjmy na investice. V dalších třech letech pak na zajištění chodu krajského úřadu, činnost zastupitelstva, činnost příspěvkových organizací, investice a vlastní dotační politiku.

 

V souvislosti s realizací I. a II. etapy reformy veřejné správy přešly do působnosti krajů rozsáhlé kompetence jak na úseku samosprávy, tak i v oblasti výkonu státní správy, byly jim svěřeny zřizovatelské funkce k několika stům organizací a předán do správy rozsáhlý majetek. Rozsahu převzatých odpovědností však zatím neodpovídá systém financování těchto aktivit, protože pouze cca 16 % výdajů krajů je kryto z daňových příjmů - u Ústeckého kraje je to cca 13%.

Kraje jsou tak omezovány ve svých rozhodovacích pravomocech, protože jsou nuceny naplňovat rozhodnutí centra a směrovat dotace podle jím stanoveného účelu. Záměr snížit závislost krajů na dotacích a zvýšit jejich finanční samostatnost formou zvýšení jejich podílu na sdílených daních tak, aby mohly úsporným a efektivním způsobem plnit zákonem svěřené funkce, je součástí koncepce reformy veřejných financí.

 

4. Ústecký kraj nemá kraj bankovní úvěr nebo půjčku.

 

5. Náklady z rozpočtu kraje,které se týkaly Krajského úřadu:

 

            - budova A - vnitřní úpravy včetně PD                                                     14,5 mil.Kč

            - budova B - nákup budovy,rekonstrukce vč.PD a IČ                                54,0 mil.Kč

            - halová kancelář                                                                                  9,0 mil.Kč

            - sanace vnějších teras + átrium                                                7,5 mil.Kč

            NÁKLADY CELKEM                                                                            85,0 mil.Kč

 

            Dále byly použity prostředky z dotace MV ve výši 17,0 mil.Kč na úpravy atria v r.2003.

 

                       

 

6. Roční náklady budov krajského úřadu jsou přibližně 12 milionů korun. Tato částka zahrnuje náklady na vodu, teplo, elektřinu, ostrahu, úklid, opravy a údržbu budov krajského úřadu.

 

7. Krajský úřad Ústeckého kraje má 429 zaměstnanců. Mzdové náklady pro rok 2004 jsou 115,173 milionu korun. Odpověď na tento bod bude doplněna.

 

8. Ústecký kraj má osm uvolněných radních.

 

9A. V Ústeckém kraji probíhá v posledních dvou letech optimalizace sítě středních škol, v jejím rámci nedošlo k žádnému rušení škol, pouze k jejich slučování a reorganizaci.

Odpověď na tento bod bude doplněna.

 

9B. Ústecký kraj, žádnou nemocnici neuzavřel. Jednu (Nemocnice Louny) prodal a další (Nemocnice Kadaň) převedl na město Kadaň. Žádnou nemocnic nepřevedl na obchodní společnost.

 

Do svých zdravotnických zařízení kraj investoval:

v letech 2001 a 2002 – kraj nerealizoval žádné významné investice, neměl potřebné prostředky a navíc byl  zřizovatelem pouze Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem

 

v roce 2003

Nemocnice Most rekonstrukce operačních sálů - 14,5 milionu korun

ZZS Žatec rekonstrukce budovy - 4 milionu korun

Nemocnice Děčín rekonstrukce operačních sálů - 4 milionu korun

Dětská ozdravovna Jetřichovice okna - 1,3 milionu korun

Celkem přibližně 23,8 milionu korun

 

v roce 2004

Nemocnice Most rekonstrukce operačních sálů - 30 milionu korun

Dětská ozdravovna Jetřichovice okna - 2,05 milionu korun

Dětská ozdravovna Jetřichovice auto, bazén - 760 tisíc korun

ZZS Žatec rekonstrukce budovy - 1 milion korun

ZZS Ústeckého kraje výstavba stanoviště Most, Litoměřice přibližně 22 milionu korun

ZZS Ústeckého kraje radiová siť 8,8 milionu korun

ZZS Ústeckého kraje sanity pro LT 2,4 milionu korun

ZZS Ústeckého kraje sanity 5,2 milionu korun

Celkem asi 77,5 milionu korun.

 

Sociální oblast

a. Kolik zařízení sociální péče kraj uzavřel či zrušil a kolik nových otevřel?

NESTALO se

 

b. Které převedl na obchodní společnosti?

NESTALO se

 

c. Kolik ze svých finančních prostředků investoval do jejich modernizace a na jaké konkrétní projekty peníze vynaložil?

Ústecký kraj je zřizovatelem19 příspěvkových organizací zařízení soicální péče, které od 1. ledna 2003 převzal od okresních úřadu (17) a 2 zařízení přešla na kraj od Ministerstva práce a sociálních věcí. Do jejich modernizace vložil v roce 2003 přes 17 milionů korun, a v roce 2004 vloží přibližně 46 milionů korun. Modernizovány jsou ústavy v Brtníkách (kuchyně), České Kamenici (tréningové byty, připravuje se celková rekonstrukce ústavu), v Čížkovicích (chráněné bydlení, společný sál), Stará Oleška a Tuchořice (postupná celková oprava ústavů), Kadaň (rekonstrukce), Teplice (rekonstrukce). Rozsáhlá rekonstrukce hrazená částečně ze státních prostředků i prostředků kraje je realizována v Domově důchodců Krásná Lípa, nová výstavba, financovaná částečně ze státních prostředků probíhá v ústavu Háj u Duchcova.  Ze jmenovaných akcí byly už dokončeny: Česká Kamenice (tréningové byty), v nejbližší době budou dokončeny Brtníky (kuchyň), Čížkovice (víceúčelová hala) a rekonstrukce ústavu v Teplicích Novoveská.

 

9C.

Finanční prostředky na údržbu a opravy silnic přiděluje Ústeckému kraji Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), jsou to tzv. běžné výdaje na území Ústeckého kraje, a fakticky tuto činnost zajišťuje Správa a údržba silnic Ústeckého kraje, příspěvková organizace (SÚS).

 

2004 - dotace přidělené SFDI jsou ve výši 496,7 milionů korun, na opravy a údržbu všech silnic (I.-III. třídy ), z toho  silnice I. třídy - 102,1 milionů korun, II. a III. třídy - 386,2 milionů korun.  

 

2003 - dotace přidělené SFDI byly ve výši 513,6 milionu korun, na opravy a údržbu všech silnic ( I.-III. třídy ), z toho na silnice I. třídy - 100,1 milionů korun, II. a III. třídy - 386,1 milionů korun.

 

2002 - dotace  SFDI na opravy a údržbu všech silnic byly ve výši 562,9 milionů korun, z toho silnice I. třídy - 109,2 milionů korun, II. a III. třídy - 453,1 milionů korun.

                       

Opravy silnic realizované s přispěním Ústeckého kraje:

 2002        4,5 milionů korun

*2003    118,0 milionů korun

 2004     100,1 milionů korun

*opraveny silnice III. třídy poničené povodněmi v částce 11,2 milionu korun z programu Phare

 

Nové silnice Ústecký kraj nestaví, u mnoha staveb však plní roli investora. Zatím nejrozsáhlejší investorskou akcí byla stavba „II/613 Ústí nad Labem – Žižkova IIC“, výstavba přivaděče k budoucí dálnici D8 z města Ústí nad Labem za více než 340 milionů korun.

            Na investiční akce obdržel Ústecký kraj z SFDI  v roce 2003 příspěvek ve výši 345.7 milionů korun a mezi jinými i z programu PHARE 11, 2 milionů korun. V průběhu roku dále Správa a údržba silnic Ústeckého kraje disponovala finančními prostředky ve výši 27,6 milionů korun, které byly převedeny na dokončení povodňových akcí z roku 2002.

Další investiční akce s příspěvkem Ústeckého kraje z roku 2003. byly zahajovány dle skutečného přidělení plánovaných finančních prostředků. Jsou to mimo jiné stavby II/226 Podbořany – Lubenec, II266 Lobendava – Anaberg, II/253 Dubí – Krupka a III/2478 mostní objekt Bohušovice n.O.  V tomto roce pokračovaly stavby stavby na kterých byla v průběhu roku 2003 prováděna inženýrská činnost, jedná se například o mostní objekt Žďárek, mostní objekt Břežany n.O., Prosmyky I.a II.část a mostní objekt Očihov.

            Na investiční akce bylo SFDI pro rok 2004 uvolněno celkem 282,7 milionů, z nichž 169,7 milionů bylo určeno na stavbu „II/613 Ústí nad Labem – Žižkova IIC“. Dále byly, případně budou v letošním roce ukončeny mimo jiné stavby, III/25347 ul Tovární Dubí, II/266 Lobendava – Anaberg, II/253, III/2478 most Bohušovice n.O., III/25220 H. Sv.Kateřiny. Pokračuje akce II/226 Podbořany – Lubenec u které je dokončení plánováno v roce 2005 a v letošním roce bylo vyčerpáno celkem 15,0 milionů korun, dále pokračuje příprava výstavby nového mostního objektu v Litoměřicích, kde bude do konce roku čerpáno celkem cca 28 milionů korun.

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 29.10.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém