Orientační nabídka


 

Jana Ryšánková: Stát šetří na nepravém místě

Jana Ryšánková
Sociální reforma z pera Ministerstva práce a sociálních věcí (dále MPSV), tedy chaos na úřadech práce, je v těchto dnech v popředí zájmu médií i veřejnosti. Ostatně její možné dopady předvídaly kraje spolu se Svazem měst a obcí již před rokem a vysílaly opakovaně signály ministru Drábkovi - ovšem bez úspěchu.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 23. února 2012

Provádět nedostatečně zdůvodněnou a nákladnou reformu v době, kdy chybí prostředky nejen na sociální služby, nezbytnou péči o seniory a zdravotně postižené, je neobhajitelné. Způsob provedení a závažná podezření o vyvádění prostředků v oblasti IT do okruhu blízkých firem tyto pochybnosti ještě umocňují. Závažné finanční problémy se dotýkají domovů pro seniory, domovů pro osoby se zdravotním postižením, denních stacionářů, pečovatelské služby a dalších služeb. Pokles státních dotací přichází v době nárůstu nákladů na zboží energie i pohonné hmoty. Také systém zdravotního pojištění přijímá opatření, která mohou vést ke snížení objemu peněz na zajištění péče pro seniory a občany se zdravotním postižením.

    V roce 2008 poskytovatelé obdrželi 650 mil. Kč státních dotací na svůj provoz a letos je to již o téměř 90 mil. Kč méně. Vláda prý musí šetřit výdaje z veřejných rozpočtů. Jedná se ale o skutečnou úsporu? Státní dotace v této výši je potřebná například pro ústavy sociální péče a domovy pro seniory, které v celkové kapacitě téměř 2 800 lůžek zřizuje Ústecký kraj. Kdybychom tato lůžka pro nedostatek financí zrušili, přišly by o práci stovky zaměstnanců, kteří nyní pečují o seniory a zdravotně postižené. Stát ztratí příjmy z jejich daní a z dalších odvodů, začne za ně hradit zdravotní pojištění a bude jim vyplácet sociální dávky. Bude li v kraji o tolik lůžek méně, nezíská místo v domově pro seniory 1 400 občanů, kteří z důvodu věku a zdravotního stavu potřebují celodenní péči. Jejich blízcí budou muset odejít ze svého zaměstnání, aby zajistili péči o své rodiče. Kolik stát nakonec vyplatí na sociálních dávkách a jaké dopady bude mít takové opatření na zaměstnanost v regionu?

   I v letošním roce se budeme snažit předejít nejhorším dopadům neuváženého šetření ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí. Bude to však nelehký úkol pro radu kraje i pro pracovníky, kteří se profesionálně věnují pomoci svým spoluobčanům. Je snadné snižovat výdaje v globálních číslech, když se nemusíte zabývat dopady do života konkrétních lidí. Z níže uvedených hodnot v tabulkách je patrné, že zatímco podíl na nákladech na provoz p.o. ze strany kraje vzrostl od r. 2007 z 5% na nynějších 16%, finanční objem na sociální služby ze strany státu dramaticky klesá. Nelze se tedy divit, že tato snaha o úspory za každou cenu je pro některé poskytovatele služeb likvidační. Práce v atmosféře existenční nejistoty je navíc vždycky obtížná. Je velká škoda, že ministerstvo, které se zatím nechtělo vzdát kompetence rozhodovat o financování sociálních služeb, zatím nebylo schopno zajišťovat finance v rámci stabilního a funkčního systému.

Jana Ryšánková, radní Ústeckého kraje pro oblast sociálních služeb

 

 

 

Odkazy

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 23.2.2012 / 23.2.2012 | Schváleno / Zrušeno: 23.2.2012 / 22.3.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém