Orientační nabídka


 

Jana Vaňhová bilancovala dosavadní působení krajské vlády a plány do budoucna

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jana Vaňhová
Příští týden tomu bude pět měsíců, co má Ústecký kraj nové vedení. Práci, kterou za toto období nová vláda odvedla, shrnula hejtmanka kraje Jana Vaňhová na dnešním setkání s novináři. Patří sem především hrazení regulačních poplatků v krajských zdravotnických zařízeních, podpora středního a učňovského školství a sportu prostřednictvím nových dotačních programů nebo jednání o obnově dopravy na Kozí a Švestkové dráze.
 

 
 

     Příští týden tomu bude pět měsíců, co má Ústecký kraj nové vedení. Práci, kterou za toto období nová vláda odvedla, shrnula hejtmanka kraje Jana Vaňhová na dnešním setkání s novináři. Patří sem především hrazení regulačních poplatků v krajských zdravotnických zařízeních, podpora středního a učňovského školství a sportu prostřednictvím nových dotačních programů nebo jednání o obnově dopravy na Kozí a Švestkové dráze.

    Hejtmanka seznámila však novináře i s cíly do budoucna. “Důležitým  pilířem pro naplňování naší strategie je řešení otázky cen energií pro domácnosti v Ústeckém kraji,“ uvedla Jana Vaňhová. „Ceny musejí být dle legislativy poskytovány plošně všem zákazníkům za stejných podmínek. Kdo hovoří o nějakých jednoduchých cestách ke snížení, ten se snaží jen na sebe upoutat pozornost a postupuje populisticky. Snížení ceny za elektřinu pro domácnosti budeme řešit prostřednictvím našich nově zvolených poslanců v Evropském parlamentu. Na problém kolem vysokých cen za elektřinu již před měsícem upozornil předseda ČSSD Jiří Paroubek. A jako kraj, který je energeticky nejvíce aktivní, si toto téma bereme za své.“  Krajské vedení chce proto navrhnout snížení distribuční složky ceny elektrické energie.  Polovina této energie se vyrobí v Ústeckém kraji a náklady na dodávky do podniků a domácností zde jsou rozhodně nižší než například dodání energie na Moravu. Mnohem rychleji než snižování cen za energie lze řešit celou řadu jiných opatření, které mohou energetické firmy zákazníkům nabídnout okamžitě. A o těchto opatřeních chce kraj s energetickými firmami hovořit. „Do této oblasti patří například úhrada splátek za energie v případě ztráty zaměstnání na straně plátce,“ pokračovala hejtmanka: „Jak jistě víte, prezentovali jsme tříměsíční úhradu splátek za elektřinu pro zaměstnance, které ztratí zaměstnání ve společnosti Hitachi. Chceme jít v tomto směru ještě dále. Budeme od energetických firem očekávat ještě významnější podporu. Například prodloužením období úhrady splátek ze tří měsíců až na pět měsíců. Toto zvýhodnění také navrhneme všem ostatním společnostem poskytující energie v celém Ústeckém kraji – platí to nejen pro elektřinu, ale i pro teplo nebo plyn.“ Další možnost spatřuje Jana Vaňhová ve fixaci cen, nejen elektrické energie ale i tepla nebo plynu. Domácnosti tak budou mít možnost více plánovat a výrazně se tím může stabilizovat jejich rozpočet.

      Další z plánů se týká budoucnosti průmyslové zóny Triangle. „Samozřejmě se i dále budeme snažit hledat pro tuto zónu nové investory. S ohledem na ekonomickou krizi je ale potřeba hledat i nové uplatnění pro průmyslovou zónu. A mělo by jít o uplatnění, které bude zapadat do strategie budování kraje, coby průmyslově a energeticky silného regionu.“ Hejtmanka chce na toto téma hovořit na plánovaném květnovém setkání se zástupci společnosti Czech Invest a zástupci všech průmyslových zón Ústeckého kraje. „O uvedených plánech chceme co nejdříve zahájit diskusi s celým politickým spektrem,“ doplnila ještě Jana Vaňhová. „V co nejkratším horizontu chci ustavit pracovní komisi, která se bude energetickou a průmyslovou koncepcí kraje zabývat.“

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

kancelář hejtmanky Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726; mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Kindlová
Vytvořeno / změněno: 21.4.2009 / 21.4.2009 | Zveřejnit od-do: 21.4.2009-21.5.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém