Orientační nabídka


 

Jana Vaňhová diskutovala se starosty Chomutovska o krizi i o onkologii

Jana vaňhová
Se starosty měst a obcí z Chomutovska se v prostorách zámku Červený Hrádek u Jirkova 12. února 2009 setkala hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a člen krajské rady Petr Jakubec.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 13. 2. 2009

 

Se starosty měst a obcí z Chomutovska se v prostorách zámku Červený Hrádek u Jirkova 12. února 2009 setkala hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a člen krajské rady Petr Jakubec. Hovořili s nimi o prioritách Ústeckého kraje do roku 2012, o novém krajském rozpočtu, o zdravotnictví a o dotační politice. V diskusi, které se vedle představitelů kraje účastnili také vedoucí kanceláře hejtmanky Aleš Konopásek a pověřená vedoucí krajského odboru strategie, přípravy a realizace projektů Jaroslava Kuszniruková, starostové hejtmanku infomovali především o problémech, které jim přinášejí nová pravidla pro zaměstnávání v systému veřejně prospěšných prací nebo probíhající rozsáhlé opravy silnic.

 

Na potíže s poškozováním majetku obce, souvisejí s výstavbou přeložky silnice III/00732 v Otvicích, upozornil tamní starosta Pavel Ašenbrener. Jana Vaňhová ale v této souvislosti připomněla závažnější problémy, dotýkající se celého regionu. Vysvětlila starostům, že došlo k významným škrtům v řadě plánovaných investičních záměrů naplánovaných ministerstvem dopravy. „V současné hospodářské krizi jsou to velké státní zakázky, které mohou v kraji udržet tisíce pracovních míst. Ať už je to dostavba dálnice D8, projekt dokončení modernizace silnic R7 a R6, výstavba mostu v Litoměřicích a řada dalších. Budeme tlačit na příslušná místa, aby jejich realizace nebyla odkládána.“

 

Hejtmanka ve své prezentaci položila velký důraz na situaci ve zdravotnictví a oblasti zajišťování sociální péče. Infomovala, že vede s Krajskou zdravotní a.s. jednání, jež by měla vést k zajištění chodu alespoň jedné lékarny na Chomutovsku, kde by pacienti při nákupu léků mohli čerpat výhod tzv. bonusů, regulační poplatek by jim byl odpočítáván z ceny pořizovaných léčiv. Připomněla také pokračující jednání krajské samosprávy, která chce dosáhnout změny v rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR. To odebralo počátkem roku 2009 onkologickému pracovišti Nemocnice Chomutov, odštěpnému závodu společnosti Krajská zdravotní, a.s., statut komplexního onkologického centra. „Nevzdáváme se, stále jednáme. Chomutovská onkologie je na vynikající úrovni, stále poskytuje vysoce specializovanou lékařskou péči. A nezapomínám na to, že i občané Chomutovska podporovali vznik tohoto centra ve veřejných sbírkách. Nehodláme se s tímto stavem smířit.“

 

Velký problém představují, jak Jana Vaňhová připomněla, škrty v dotacích zařízením poskytujícím sociální péči. Jako členka Rady Asociace krajů ČR se účastní jednání s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR. Podle ní v celém systému scházejí 3 miliardy korun, úspěšně se ale v současné době vyvíjejí jednání o navýšení dotací o 1,5 miliardy korun. „Peníze poskytnuté ministerstvem pro tento rok zatím postačí zařízením v našem regionu přibližně do dubna tohoto roku. Asociace krajů už ale vyjednává o jejich navýšení, ovšem my požadujeme, aby peníze do této oblasti stát uvolnil v takové výši, aby byly garantovány služby v rozsahu minulého roku,“ konstatovala hejtmanka.

 

S velkým zájem se u starostů setkaly informace o připravovaných dotačních programech, jimiž chce Ústecký kraj motivovat studenty v jím zřizovaných učilištích. „Žáci z řemeslných oborů budou mít možnost, pokud budou mít vynikající prospěch a žádné neomluvené hodiny, získat za tři roky studia významnou finanční částku. Připravujeme také projekt finanční podpory středoškolákům, kteří do škol dojíždějí,“ konstatovala hejtmanka Jana Vaňhová. Krajský radní Petr Jakubec připomněl, že oba dotační programy jsou nyní rozpracovány a budou se jimi zabývat jak Rada Ústeckého kraje, tak následně i krajské zastupitelstvo. „Naším úmyslem je nastartovat oba programy k zahájení školního roku 2009/2010,“ uvedl krajský radní pro školství, mládež a tělovýchovu.

 

 

Připravil František Janačík

oddělení tiskových informací

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 788, janacik.f@kr-ustecky.cz

www.kr-ustecky.cz

 

Jana Vaňhová Jirkov
Hejtmanka Jana Vaňhová, krajský radní Petr Jakubec a Jaroslava Kuszniruková (zprava)

 

 

 
Zodpovídá: František Janačík
Vytvořeno / změněno: 13.2.2009 / 13.2.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém