Orientační nabídka


 

Jiří Šulc: Hejtman píše starostům kvůli ptačí chřipce

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc oficiálně vyzval starosty všech obcí, aby v souvislosti s ptačí chřipkou monitorovali situaci a spolupracovali při provádění nezbytných preventivních opatření.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 10.3.2006

 

Jiří Šulc : Hejtman píše starostům

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc oficiálně vyzval starosty všech obcí, aby v souvislosti s ptačí chřipkou monitorovali situaci a spolupracovali při provádění nezbytných preventivních opatření. Obávaný virus H5N1 na území České republiky ještě nebyl zjištěn (prokázán), přesto je nutné aby orgány státní správy byly dostatečně a včas připraveny na možnost, že se objeví i na území regionu.

     Nejprve několik základních informací o viru ptačí chřipky podle Prof. Ing. Jaroslava Petra, DrSc. „Stávající virus H5N1 se vyvinul z virů kachen žijících v jihovýchodní Asii, dnes jej hostí řada ptačích druhů, od domácí drůbeže přes papoušky až po sokoly. Nakazí se jim i mnozí savci. Kromě člověka může virus hostit i prase, kočka nebo pes. Možnosti, že z některého z virů vzejde kmen schopný šíření z člověka na člověka a vyvolá pandemii, nacházejí virologové v minulosti – u virů, které vyvolaly tři pandemie dvacátého století. Viry v roce 1957 a 1968 vznikly kombinací dědičné informace mezi viry více subtypů. Například virus z roku 1957 získal postupně tři segmenty dědičné informace od virů volně žijících ptáků. Odborníci se však i nadále obávají mnohem více kmenů vzniklých kombinací z různých virů. Příští původce chřipkové pandemie může nést ve své dědičné informaci zcela jiné mutace než původci tři předchozích pandemií. Možností, jak se virus adaptuje na lidský organismus, existuje bezpočet.“(1)

     Profesor Petr ve svém článku dále uvádí : „Současná situace v šíření viru H5N1 po světě je neutěšená. Veterináři nalezli virus u volně žijícího ptactva v řadě zemí Evropské unie. Opakuje se situace důvěrně známá z doby, kdy byla v Evropě novinkou ´nemoc šílených krav´. Podobně jako v případě BSE nehlásí ze svého území ptačí chřipku jen ty země, které ji zatím nenašly nebo ji vůbec nehledají. Je pravděpodobné, že v současné době už je ptačí chřipka po Evropě všude.

     Země EU budou nákazovou situaci u volně žijícího ptactva bedlivě sledovat, ale soustředit se musejí především na ochranu chovů drůbeže. Byla už přijata první preventivní opatření. Velkochovatelé museli svou drůbež zabezpečit tak, aby se nedostávala do kontaktu s volně žijícími ptáky. Znamená to buď drůbež zavřít nebo opatřit výběh sítěmi. Druhým z preventivních kroků je očkování drůbeže. Faktem je, že žádná země na světě není připravena na skutečně závažnou pandemii chřipkového viru. Pokud současnými opatřeními získáme k dobru několik let, pak se podaří dosáhnout celkem solidní připravenosti.

     Ovšem klíčová role patří v této přípravě vývoji a výrobě vakcín. Na centrální i lokální úrovni budou muset být připravena opatření pro likvidaci zdravotních, sociálních i ekonomických následků pandemie.“(2)

     Proto hejtman Ústeckého kraje situaci rozhodně nepodceňuje a společně s Krajským úřadem a Krajskou veterinární správou jako první v České republice zahájil a provedl zaškolení představitelů obcí. V případě provádění opatření při výskytu ptačí chřipky budou obce považovány za chovatele, se všemi povinnostmi a právy z toho vyplývajícími a budou zastřešovat zájmy jednotlivých drobnochovatelů na svém katastrálním území.

 

Pozn.1,2 :  Scéna medicíny č.7/2006, Prof. Ing. Jaroslav Petr DrSc. : Přelstíme variabilitu virů?

 

 

připravila : Šárka Roudnická, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

vedoucí oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756

roudnicka.s@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 10.3.2006 / 10.3.2006 | Zveřejnit od-do: 10.3.2006-10.4.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém