Orientační nabídka


 

Jiří Šulc - názory k rozvoji podnikání středních firem

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro, David Macháček, Petr Holub, Hospodářské noviny (david.machacek@economia.cz)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ, David Macháček, Petr Holub, Hospodářské noviny (david.machacek@economia.cz) ze dne 21.7. 2005

 

Dotaz (v původním znění):

ještě jednou vám chceme poděkovat za odpovědi, kterými jste nám pomohl zhodnotit některé záměry premiéra Jiřího Paroubka. Protože se v odpovědích hejtmanů často objevovala zmínka, jak jsou pro region důležité střední firmy a podnikatelé, chtěli bychom se tomuto tématu věnovat v další agendě na straně 2.

 

Znovu se však neobejdeme bez vaší pomoci. Našel byste si prosím chvilku času a odpověděl nám na několik otázek?

 

1) Které firmy jsou ve vašem kraji hlavní lídři středního podnikání? Jaký konkrétní přínos pro váš region mají?

2) Proč se jim, podle vás, daří? Pomáhá kraj nějak těmto firmám? (vaše vlastní verze „investičních pobídek“, pomoc při budování infrastruktury, pomoc v dopravě pro dojíždění zaměstnanců a pod.)

3) Oplácí vám tyto firmy nějak tuto pomoc?

4) Děláte něco pro to, aby tyto firmy z vašeho regionu neodešly?

5) Daří se využívat synergického efektu státní a vaší vlastní krajské pomoci středním podnikatelům? Kde se naopak s „vládní politikou“ rozcházíte?

6) Plánujete nyní nějakou další pomoc středním podnikatelům? Pokud ano, jakou?

7) Jaký obor byste ve vašem regionu potřebovali „rozjet“?

 

Odpovědi hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce:

1. Dovolím si tvrdit, že role středních firem v ekonomice nejen regionu, ale i státu je nezastupitelná. Malé a střední podniky jsou ve všech vyspělých ekonomikách klíčovým faktorem tvorby hrubého domácího produktu, exportu, inovací a zaměstnanosti. Pro Ústecký kraj je v současné době klíčová právě posledně jmenovaná oblast, vytváření nových pracovních míst, protože právě ta podmiňuje další rozvoj regionu.

Pokud bych měl jmenovat úspěšně se rozvíjející firmy v kraji, pak nesm,ím vynechat například Black and Decker a Kone v Ústí nad Labem,  Grammer  v Mostě, podnik Tokai Rika v Lovosicích, firmu Parker v Chomutově nebo společnost Candy v Lounech.  Ty všechny se významně podílejí na zaměstnanosti a přinášejí do kraje jinou strukturu průmyslu, než tu byla dosud. Vedle tradiční chemie a těžebního průmyslu se tak v kraji nově rozvijí průmysl lehký, elektrotechnika a nebo plastikářství. 

 

 

2. Myslím, že řada středních firem v našem regionu těží z naší příhraniční polohy a blízkosti odbytišť na západních trzích. Pozitivní je pro ně velké množství volných a přitom kvalitních pracovních sil. V této souvislosti bych připomněl přínos kraje. Jako zřizovatel většiny středních škol se snažíme přizpůsobit strukturu jejich oborů právě požadavkům nových podniků. Já osobně spatřuji právě v oblasti zvyšování vzdělanosti jednu z priorit kraje.  Chci proto přivést do kraje vysokoškolská studia technického směru, díky tomu bychom mohli podnikům nabídnout nejen levnou pracovní sílu ale i inženýry a managery  do vedoucích pozic. Příkladem toho, že se nám daří nabídku vysokoškolského vzdělaní v kraji rozšiřovat, může být například pobočka VŠCHT v Mostě, která zahájila v Mostě činnost loni v září. 

Střední podniky však podporujeme i dalšími způsoby. V loňském roce, kdy ještě nebylo možné žádat o prostředky z evropských strukturálních fondů, poskytl kraj v rámci vlastního Programu ekonomického rozvoje malým a středním podnikům celkem 8,5 milionů korun. Přispívali jsme především na rekonstrukci a přípravu stávajících zanedbaných a nevyužitých objektů a ploch pro podnikání v oblasti výroby a služeb. Letos kraj bude pomáhat kofinancováním žadatelům, kteří získali prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie, především ze Společného regionálního operačního programu. Jedno z vyhlášených grantových schémat, prostřednictvím kterého se žadatele o evropské peníze ucházejí, bylo zaměřeno právě a podporu malého a středního podnikání. Například firma Multitechnik tak od kraje získá dotaci na 3,4 milionu korun na vybudování podnikatelského areálu, společnosti ZAK – kovovýroba kraj přispěje jedním milionem korun na pořízení nové technologie a společnost Silnice Žatec získá bezmála 3,5 milionu korun na modernizaci technologického zařízení pro výrobu živičných směsí.  Celkem krajští zastupitelé v rámci poskytování dotací na kofinancování evropských projektů rozdělili mezi malé a střední podnikatele bezmála 25 milionů korun. V této oblasti pomáháme podnikům také co se týče metodiky a přípravy projektů.

Pokud jde o nepřímou podporu je pro rozvoj ekonomiky našeho kraje zásadní problém dopravní infrastruktury, především pak dokončení dálnice D8 a rychlostní silnice R7. Snažíme se všemi prostředky tlačit na vládu, aby realizaci těchto investic maximálně urychlila. Významným impulsem pro rozvoj středních podniků bude, pokud uspějeme s naší snahou získat strategického investora pro Žateckou průmyslovou zónu Triangle, zkušenosti z jiných regionů ukazují, že takový investor nastartuje rozvoj ekonomiky v regionu na všech úrovních.

 

3. Jak už jsme řekl, pokud chceme zajistit pro kraj hospodářský rozvoj a snížit v něm nezaměstnanost, je pro nás podpora vrstvy prosperujících malých a středních firem nezbytná. Tyto podniky nám naši snahu vytvořit pro ně v rámci možností co nejlepší podmínky oplatí tím, že dají lidem práci a zaplatí daně.

 

4. Myslím, že pokud se jim u nás bude dařit, neodejdou. Bohužel musím připomenout, že největší vliv na  to, zda malé a střední podniky prosperují, nemá ani tak místní a krajská samospráva, ale celkové ekonomické prostředí. Prosperující ekonomika by měla být zájmem nejen regionů, ale i státu a právě ten nastavuje daně, odvody nebo pracovní právo.

 

5. Například  při již zmiňovaném vyhlášení a vyhodnocení grantového schématu, prostřednictvím kterého se mohou ucházet malé a střední podniky o evropské dotace, jsme úzce spolupracovali s agenturou CzechInvest. Obecně se dá říct, že se snažíme naši podporu podnikatelům zaměřit tak, aby se s programy, které vyhlašují například ministerstva, nekryla a doplňovala je. Musím ale poznamenat, že podle mého názoru je nutné změnit systém podpory, nedávat investiční pobídky jednotlivcům, ale pomoci plošně celému střednímu podnikání. Investiční pobídky by pak měly být poskytovány jen výjimečně, například v případě strategického investora pro průmyslovou zónu Triangle.

 

6. Chceme jim v budoucnu především pomoci při získávání dotací z evropských strukturálních fondů. Tyto zdroje  mohou být pro naše podnikatele a tedy i region velmi přínosné a chtěli bychom jim je co možná nejvíce zpřístupnit.

 

7. Nerad bych jmenoval nějaký konkrétní obor, protože si myslím, že síla a potenciál třídy středních podniků je právě v její pestrosti. Právě ta jí dává  možnost překonat ekonomické propady ke kterým v jednotlivých oblastech hospodářství občas dochází. Obecně řečeno máme  pochopitelně zájem o firmy a společnosti s moderní výrobní technologií. O takové, které kromě nových pracovních míst přinesou do regionu také inovace a zvýší tak jeho všeobecnou konkurenceschopnost.

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 27.7.2005 / 27.7.2005 | Zveřejnit od-do: 27.7.2005-27.8.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém