Orientační nabídka


 

Jiří Šulc: Nenecháme se Českými drahami vydírat

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
České dráhy, a.s., informovaly 20. dubna 2005 Krajský úřad Ústeckého kraje o záměru zastavit dopravu na 22 tratích v našem regionu od 12. června 2005. Podle hejtmana tento požadavek hraničí s vydíráním.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 21. 4. 2005

 

Jiří Šulc: Nenecháme se Českými drahami vydírat

 

České dráhy, a.s. informovaly Krajský úřad Ústeckého kraje o připravované úspoře variabilních a fixních nákladů na 22 tratích v regionu, na nichž předpokládají zastavení dopravy se změnou jízdního řádu k 12. červnu 2005. Vysvětlují to v dopise, který byl napsán 19. dubna 2005, den před schůzí Zastupitelstva Ústeckého kraje, a krajskému úřadu byl doručen v den jednání zastupitelů, kdy byl projednáván návrh smlouvy o závazku veřejné služby o zajištění základní dopravní obslužnosti veřejnou železniční dopravou. Krajské zastupitelstvo odsouhlasilo obsah této smlouvy a uložilo hejtmanovi Jiřímu Šulcovi podepsání smlouvy, poté kdy Rada Ústeckého kraje schválí obsah povinných příloh tohoto dokumentu.

„S obsahem dopisu kategoricky nesouhlasím a nemohu si ho vyložit jinak, než že nás České dráhy začaly vydírat a obyvatelé kraje jim slouží jako rukojmí. Jak jinak mám rozumět sdělení o tom, že když jim nezaplatíme požadovaných 453 milionů korun, tak oni zastaví dopravu na 22 tratích? My pro ně máme v rozpočtu připraveno 335 milionů, částku naprosto srovnatelnou s jinými kraji. Když jim nestačí, ať hledají úspory ve svém přebujelém byrokratickém aparátu, my na neseriózní nátlak železničářů odpovědět umíme – místo vlaků mohou jezdit autobusy. Slíbili jsme obcím zajištění sedmi párových spojů ve všední den, dva párové spoje o víkendech a dnech volna a to také splníme. Autobusy jsou dvakrát levnější než vlaky, může jich jezdit i víc a pro mnohé bude toto řešení jistě představovat i zlepšení komfortu cestování,“ připojil komentář k sdělení Českých drah hejtman Ústeckého kraje.

V odpovědi adresované generálnímu řediteli Českých drah Petru Kousalovi hejtman mimo jiné uvádí, že mají-li České dráhy, a.s. dlouhodobě informaci o tom, že tyto tratě jsou nevytížené, měla být tato záležitost projednávána již v rámci grafikonu jízdního řádu na rok 2004/2005 a nikoli 20. dubna 2005 bez jakéhokoliv upozornění občanů a starostů obcí Ústeckého kraje. Požaduje, aby České dráhy, a.s. vedly jednání s Ústeckým krajem za účasti starostů, zástupců příslušných komisí na území kraje a Severočeského sdružení obcí za účelem vyřešení této kritické situace: „Jestliže se prokáže, že vlaky na Vámi navržených tratích jsou ve všech časových polohách nevytížené, ať je tato Vámi plánovaná změna provedena k dohodnutému termínu, který by byl vzájemně projednán výše uvedenými stranami,“ píše hejtman, který ve své odpovědi poukazuje i na skutečnost, že mezi tratě na nichž má být zastavena doprava České dráhy zahrnuly i ty, na kterých zástupci společnosti a Ústeckého kraje projednávají v rámci příhraniční spolupráce se SRN zavedení nových vlakových souprav.

 Jiří Šulc má výhrady i k nepoměru v požadavcích, které České dráhy, a.s. vůči Ústeckému kraji vznášejí. „Na zajištění rozsahu celého jízdního řádu požadují 453 milionů korun, to je podle jejich podkladů 75 % odhadované ztráty pro tento rok. Zdůrazňuji pojen odhad - to skutečně není podklad pro to, abych úředníkům nařídil podepsání faktur s takovouto částkou. Ovšem když dojde k posunu a my jim nabídneme z jejich požadavku tři čtvrtiny, oni nám odpoví plánovaným zastavením dopravy na dvou třetinách tratí v regionu. Takto se chová státní podnik, placený z našich daní! Jednání Českých drah se začíná nedostávat základní společenské slušnosti.“

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 21.4.2005 / 21.4.2005 | Zveřejnit od-do: 21.4.2005-21.5.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém