Orientační nabídka


 

Jiří Šulc: Obce musí začít jednat o rozdělování 15 miliard určených na zahlazení následků hnědouhelné těžby

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jiří Šulc: Obce musí začít jednat o rozdělování 15 miliard určených na zahlazení následků hnědouhelné těžby
Hejtman Jiří Šulc svolal starosty obcí z okresů, jejichž území bylo zasaženo hnědouhelnou těžbou, o aktuálním stavu možností čerpání vládou přislíbených 15 miliard korun na zahlazení škod po důlní činnosti v Severozápadních Čechách. Na realizaci projektů podaných obcemi do září 2005 chybí podle hejtmana 315 milionů korun. "Pokud bychom sečetli všechny podané záměry, potom pro obce chybí 4,6 miliardy korun," konstatoval Jiří Šulc.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 22. 2. 2007

 

Jiří Šulc: Obce musí začít jednat o rozdělování 15 miliard určených na zahlazení následků hnědouhelné těžby

 

Hejtman Jiří Šulc informoval na schůzce, svolané do sídla Ústeckého kraje, představitele obcí z okresů, jejichž území bylo zasaženo hnědouhelnou těžbou, o aktuálním stavu možností čerpání finančních prostředků v projektech, jenž by měly být financovány z vládou přislíbených 15 miliard korun na zahlazení škod po důlní činnosti v Severozápadních Čechách. Na realizaci projektů podaných obcemi, bez nových, které přibyly po loňské aktualizaci, chybí podle hejtmana 315 milionů korun. „Pokud bychom sečetli všechny podané záměry, potom pro obce chybí 4,6 miliardy korun. Uhelné společnosti jsou na tom lépe, protože od roku 2003 je určeno, že vládní pomoc pro Ústecký a Karlovarský kraj bude rozdělena mezi těžěbní společnosti a samosprávy v poměru 80:20. Po dnešku čekám, jak se obce postaví k aktuální informaci, že prakticky na žádné další, nyní aktualizované projekty mezirezortní komise již žádné peníze nedá? Jestli budou požadovat, stejně jako já, změnu poměru rozdílení peněz mezi obce a těžební společnosti, zjednodušeně řečeno na revitalizační projekty a na rekultivace z 20% ku 80% na zásadně jiný poměr? Měla by o tom v březnu jednat a také hlasovat vládní mezirezotní komise pro projekty z těchto peněz,“ konstatoval hejtman.

Jiří Šulc svolal do Ústí nad Labem starosty z blízkosti hnědouhelných lomů, aby jim vysvětlil závažnost situace. „Počátkem února jsem byl meziresortní komisí zaúkolován, abych v projektech obcí za 4,6 miliardy určil priority jejich realizace, s upozorněním, že na jejich realizaci peníze chybí. Rozhodně odmítám v lepším případě z projektů předložených obcemi za 4,6, miliard korun škrtat projekty za 4,5 miliardy. Projekty uplatňované obcemi dobře znám a ty které stojí za realizaci a naplňují ducha této kdysi schválené vládní pomoci, tedy navrácení života do krajiny zasažené těžbou uhlí, představují náklady kolem 3 miliard korun, ne několika stovek milionů, které jsou k dispozici. Pokud se obce neozvou, peníze připadnou uhelným společnostem, které za ně budou provádět vesměs podobně bezduché rekultivace jako před listopadem 89, takové, které neumožní plnohodnotnou obnovu regionu, aby se do krajiny vrátil po těžbě uhlí život se vším všudy,“ konstatoval hejtman.

            Jak na jednání zaznělo od představitelů obcí, program vládní pomoci, zvýhodňující nastaveným poměrem těžební společnosti, by měl být buď pozastaven, nebo by obce měly urychleně začít jednat jak s vedeními těžebních společností, tak s ministerstvem průmyslu a obchodu. „Obce by měly vyvinout tlak, který bude slyšet. Jsem přesvědčen, že těžařské společnosti chtějí určitě s obcemi, v jejichž sousedství mají své doly a výsypky, vycházet dobře. Ale dobrovolně se peněz, které jim nabídla vláda nevzdají, stejně tak jako by to neudělala dobrovolně druhá strana. Pokud je však obce a kraj přesvědčí, potom podle mého mají šanci na úspěšnou realizaci alespoň některých důležitých revitalizačních záměrů. Expremiéra Miloše Zemana i celou jeho bývalou vládu jsem přesvědčil o pravých významech slov revitalizace a rekultivace. Ovšem revitalizovat krajinu jen na 20% je nesmysl, to je znehodnocení celé koncepce obnovy života v těžbou poznamenané krajině. Veřím však v dohodu a zdravý rozum. Těžební společnosti i ministerstvo průmyslu a obchodu mají zájem v tomto regionu těžit uhlí a vyrábět elektrickou energii, minimálně ještě 50 let. K tomu ale potřebují mít dobré vztahy s obecní i krajskou samosprávou. Proto věřím, že k oboustranné dohodě nad projekty z přislíbené vládní pomoci dojde,“ vysvětlil hejtman Jiří Šulc.

 

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 22.2.2007 / 22.2.2007 | Zveřejnit od-do: 22.2.2007-22.3.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém