Orientační nabídka


 

Jiří Šulc: Podpisová akce pro Horní Jiřetín a Černice má špatného adresáta

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Dočetl jsem se o podpisové akci, v níž ekologičtí aktivisté z Hnutí Duha nasbírali tisíce podpisů na předtištěné korespondenční lístky, které mi prý hodlají zaslat. Nebráním se tomu, aby nám Hnutí Duha dopravilo na některé z krajských zastupitelstev pytle plné těchto lístků. Bohužel ale, pokud je hodí Labe, bude to mít stejný účinek. Není to Ústecký kraj, kdo chce těžit uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi, a také, jak už jsem uvedl, zde na kraji nemáme žádné zákonné kompetence k tomu, abychom případný postup těžby zastavili.
 

 
 

Jiří Šulc: Podpisová akce pro Horní Jiřetín a Černice má špatného adresáta

 

Dočetl jsem se o podpisové akci, v  níž ekologičtí aktivisté z Hnutí Duha nasbírali tisíce podpisů na předtištěné korespondenční lístky, které mi prý hodlají zaslat. Pokud jsou mé informace správné, žádají touto formou mne a také krajské zastupitelstvo o zachování územních limitů těžby uhlí, z čehož dovozují, že tyto obce budou uchráněny před záměrem státu, ČEZ, a.s. a také Mostecké uhelné společnosti, a.s., které mají o vytěžení těchto uhelných zásob evidentní zájem.

            Hnutí Duha se bohužel hluboce mýlí, tato jejich akce míří do prázdna a klame občany, a to hned z několika důvodů. Tím nejvážnějším je, že hejtman nemá prakticky žádnou pravomoc mluvit státu nebo soukromé firmě do záměrů a jakkoliv je ovlivňovat. Překvapuje mne, že ti skvělí právníci, jaké ekologické iniciativy využívají pro hájení svých skutečných zájmů, neznají rozdíl mezi usnesením vlády a zákonem. Horní Jiřetín a Černice totiž leží v dobývacím prostoru řádně schváleném podle horního zákona Báňským úřadem. Oproti tomu vládní usnesení o územních ekologických limitech je podzákonnou normou nižší právní síly a pokud se stát rozhodne naplnit záměr vytyčený Státní energetickou koncepcí a Mostecká uhelná uplatní své zákonné právo na těžbu, samospráva – ať už obecní úřad nebo krajská -  postup velkostrojů ve velkolomu ČSA zastaví jen velmi obtížně. Ohlupování lidí informací Podepište předpřipravený lístek hejtmanovi a on zastaví těžbu, tak jak to organizuje rádoby ekologická organizace Hnutí Duha, je do nebe volající manipulace s občany kraje.  

            Další z omylů jsem si pracovně pojmenoval jako „mýtus v zanesení územních ekologických limitů do Územního plánu velkého územního celku Ústeckého kraje“. Jsem proto, aby tyto ekologické limity byly v krajském  územním plánu obsaženy ale vedle nich tam musí být i hranice platného dobývacího prostoru, i když budou vůči sobě ve vzájemném rozporu. Jaký je ale pravý stav? Krajské zastupitelstvo zatím nerozhodlo ani o konceptu tohoto složitého dokumentu a pokud Hnutí Duha uklidňuje obyvatele Horního Jiřetína a Černic pohádkou o všemocném krajském územním plánu který je ochrání, potom jim prokazuje medvědí službu.

            Posledním omylem provázejícím tuto korespondenční akci pak je cíl, kam pracně sbírané podpisy mají putovat – do mé kanceláře. Nebráním se tomu, aby nám Hnutí Duha dopravilo na některé z krajských zastupitelstev pytle plné těchto lístků. Bohužel ale, pokud je hodí Labe, bude to mít stejný účinek. Není to Ústecký kraj, kdo chce těžit uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi, a také, jak už jsem uvedl, zde na kraji nemáme žádné zákonné kompetence k tomu, abychom případný postup těžby zastavili. Bylo by proto dobré, kdyby Hnutí Duha, vyvíjející tuto občansky uvědomělou snahu, dopravilo korespondenční lístky jejich skutečným adresátům - vládě této země a jejím ministerstvům. Já sám jsem premiéra Paroubka již před měsícem vyzval k řešení celého balíku problémů, které jsou spojeny s elektrárnami, těžbou uhlí a územními limity či rekultivací a revitalizací  území postižených těžbou uhlí. Na jeho odpověď a návrh na setkání a jednání dodnes marně čekám.

V případě, že by Hnutí Duha směřovalo korespondenčními lístky k těm správným příjemcům, tedy vládě a jejím ministrům, přemýšlel bych dokonce o tom, že bych jeden z těchto korespondenčních lístků podepsal – ne jako hejtman, ale jako občan Jiří Šulc, severočeský patriot a rodák z Mostu, jehož předkové pocházejí právě z Horního Jiřetína.

 

Původní zpráva ČTK ze dne 10.10.2005, k níž se reakce váže:

ÚSTÍ NAD LABEM 10. října (ČTK) - Hnutí Duha má již přes 3000 podpisů pro zachování obcí Horní Jiřetín a Černice na Mostecku, které jsou bezprostředně ohroženy těžbou uhlí. "Lidé podepisují
předtištěný korespondenční lístek, na kterém žádají ústeckého hejtmana Jiřího Šulce o zachování územních limitů těžby uhlí, a tím i obou obcí před rozšiřující se těžbou uhlí," řekl dnes ČTK Petr Holub z Hnutí Duha při sběru podpisů v Ústí nad Labem. 
    V Ústeckém kraji budou dobrovolníci sbírat podpisy do konce listopadu. Vyjádřit podporu oběma obcím prostřednictvím korespondenčního lístku Hnutí Duha již mohli i obyvatelé Prahy, Brna, Olomouce a České Lípy. Podepsané lístky předají ekologové ústeckým krajským zastupitelům před jejich jednáním o územním plánu Ústeckého kraje. Mohlo by to být na přelomu roku, uvedl Holub. Pokud by územní plán respektoval limity těžby, bylo by podle něj možné požádat i o odpis uhelných zásob v těchto lokalitách.
    Holub připomněl, že občané Horního Jiřetína a Černic v únorovém referendu zamítli zbourání a vystěhování své obce. Pro zachování obce i územních limitů hlasovalo 96 procent voličů, účast v referendu představovala 75 procent.
    Územní limity pro těžbu uhlí stanovila v roce 1991 vláda, aby ochránila města a obce na severu Čech před rozšiřováním povrchových dolů. V Podkrušnohoří bylo od války kvůli těžbě uhlí zbouráno a vystěhováno 81 měst a obcí.
    Mostecká uhelná společnost (MUS) zřídila internetovou stránku www.spoluziti.cz, na které odpovídá na e-mailové a telefonické dotazy týkající se kromě jiného i budoucnosti Českého Jiřetína a Černic.
    Na dotaz, zda již společnost jednala s některými majiteli nemovitostí o odkupu domů a pozemků, MUS odpověděla, že zatím nikoliv. "Pravdou ale je, že se na nás v poslední době několik majitelů nemovitostí samo obrátilo s nabídkou na odprodej. Postupně si tvoříme jejich databázi, přičemž nabídky považujeme za vysoce důvěrnou záležitost. Tato skupina lidí bude ale v případě, že zahájíme jednání s obyvateli obce, oslovena jako první," uvádí se na internetové stránce uhelné společnosti.
    Holub je přesvědčen, že většina obyvatel Horního Jiřetína a Černic odmítne své domy prodat a bude chtít nadále ve svých obcích žít.

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 4.11.2005 / 7.11.2005 | Zveřejnit od-do: 4.11.2005-4.2.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém