Orientační nabídka


 

Jiří Šulc: Pro řešení situace v Libčevsi je prioritní dohašení a střežení areálu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jiří Šulc: Pro řešení situace v Libčevsi je prioritní dohašení a střežení areálu
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc podnikl kroky k řešení situace v Libčevsi. "V současné době je prioritní dohašení areálu a jeho ostraha. Situaci je potřeba řešit a proto jsem rozhodl o přijetí několika konkrétních opatření. Předně jsem požádal ředitele Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje o dokončení zásahu až do úplného uhašení prohořelých odpadů," uvedl hejtman Jiří Šulc.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 17.2.2006

 

Jiří Šulc: Pro řešení situace v Libčevsi je prioritní dohašení a střežení areálu

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc podnikl kroky k řešení situace v Libčevsi. „V současné době je prioritní dohašení areálu a jeho ostraha. Situaci je potřeba řešit a proto jsem rozhodl o přijetí několika konkrétních opatření. Předně jsem požádal ředitele Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje o dokončení zásahu až do úplného uhašení prohořelých odpadů,“ uvedl hejtman Jiří Šulc s tím, že zásah hasičských jednotek je prováděn, ale není dosud dokončen. Zároveň hejtman oslovil ředitele Policie ČR s žádostí o okamžité zajištění ostrahy areálu firmy proti vstupu nepovolaných osob.

V současné době již byly některé z uvedených kroků splněny nebo se plní. Podle informací Policie ČR je však zabezpečení stálé hlídkové služby v areálu v Libčevsi možné jen po určitou dobu, zatím do neděle 19.2.. „Proto jsem požádal starostu Loun, aby se dohodl se starostkou Libčevse a „zapůjčil“ do obce městskou policii, která by s Policí ČR spolupracovala. Nejpozději zítra by se tedy měl sejít starosta Loun se zástupci Policie České republiky, aby se na společném postupu dohodli a zapojení lounské městské policie do hlídkové služby v areálu v Libčevsi bylo možné od pondělí 20. února ráno“ uvedl hejtman Jiří Šulc.

Kromě toho vyzval hejtman Jiří Šulc starostu Loun, aby lounský stavební úřad začal okamžitě jednat s vlastníkem objektu, ve kterém jsou nelegálně dovezené odpady ze SRN uloženy. Majitel využívá objekt bývalého kravína k jiným účelům než bylo určeno při kolaudaci a je plně v kompetenci stavebního úřadu ho za to postihnout. 

Ústecký kraj objednal 15.února u společnosti Analytické laboratoře Plzeň posudek k posouzení vyluhovatelnosti  odpadů. Na jeho základě bude rozhodnuto, zda odpad může být odstraněn skládkováním, či zda se na základě výluhu jedná o nebezpečný odpad. Výsledky rozborů by měly být k dispozici 21. února. Podle  předběžných odhadů pracovníků odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu, kteří v obci opakovaně provedli místní šetření, bude potřeba odstranit cca 600 – 1000 t odpadů. Náklady na odvoz a likvidaci by mohly, pokud bude odpad klasifikován jako nebezpečný, dosáhnout až pěti milionů korun. Odvoz popelovin a prohořelých odpadů na skládku bude možný až po úplném dohašení, aby bylo vyloučeno nové vzplanutí odpadů na skládce.

O aktuální situaci v obci Libčeves jednal hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc 16.2. s ministrem životního prostředí Liborem Ambrozkem. „Jednali jsme o možnostech řešení. V současné době musíme počkat na výsledky rozborů vzorků, které byly odebrány. Na jejich základě bude určeno zda se jedná o nebezpečný odpad, což je rozhodující pro další postup při jeho likvidaci,“ uvedl hejtman Jiří Šulc.

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 737 203 663

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 17.2.2006 / 17.2.2006 | Zveřejnit od-do: 17.2.2006-17.3.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém