Orientační nabídka


 

Jiří Šulc: Sněmovna schválila zákony předložené Zastupitelstvem Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jiří Šulc: Sněmovna schválila zákony předložené Zastupitelstvem Ústeckého kraje
V Poslanecké sněmovně České republiky prošly prvním čtením změny zákonů předložené krajským zastupitelstvem. To předložilo novely čtyř zákonů - Zákona o rozpočtovém určení daní, Zákona o daních z příjmů, Zákona o účetnictví a Zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA  ze dne 15.3.2006

 

Jiří Šulc: Sněmovna schválila zákony předložené Zastupitelstvem Ústeckého kraje 

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc ve středu 15. března výrazně přispěl k tomu, že v Poslanecké sněmovně České republiky prošly prvním čtením zákony předložené krajským zastupitelstvem. To předložilo novely čtyř zákonů – Zákona o rozpočtovém určení daní, Zákona o daních z příjmů, Zákona o účetnictví a Zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů.

     Nejvýraznější novela Zákona o rozpočtovém určení daní bude znamenat navýšení rozpočtu většiny obcí na území Ústeckého kraje. Krajští zastupitelé našli rozpor, podle kterého zejména pověřené obce dostávají méně peněz, než jim skutečně patří. Až doposud totiž docházelo k nesprávnému určení počtu obyvatel obcí, protože se vycházelo z údajů, poskytovaných Českým statistickým úřadem. ČSÚ však nemá a nikdy neměl evidenci obyvatel, evidence vychází z jiných principů a plní jiné funkce než statistika.

     „Poslední sčítání lidu proběhlo v roce 2001, od té doby se každoročně stanovuje pouze bilance, tedy odhad, který vychází ze zastaralých údajů, poskytovaných Českým statistickým úřadem. Takové bilance jsou zcela nevyhovující a neobjektivní. Proto jsme navrhli, aby určování počtu obyvatel pocházelo z evidence obyvatel jednotlivých obcí.“ Tyto údaje z matričních knih obecních úřadů verifikuje Ministerstvo vnitra ČR. „Zjistili jsme, že se nám významně rozcházejí data, která udává ČSÚ s těmi, jež pocházejí z evidence obyvatel. Pověřené obce v Ústeckém kraji tak na základě současného nesprávného určení počtu obyvatel přijdou cca o 102 milionů korun,“ uvedl hejtman Jiří Šulc.

     Konkrétním příkladem je například město Ústí nad Labem, které má podle ČSÚ 93 859 obyvatel, podle Informačního systému evidence obyvatel však 98 360 obyvatel. Rozdíl v daňových výnosech na rok 2006 činí 37 milionů korun. Údaje se rozcházejí například i v Mostě – podle ČSÚ 67 815, podle evidence obyvatel 69 090 obyvatel, což představuje rozdíl 10, 481 milionů korun. „To jsou určitě nezanedbatelné částky, které mohou posílit rozpočty jednotlivých obcí. Jsem rád, že návrh Zastupitelstva Ústeckého kraje prošel ve sněmovně i přes nesouhlas vlády. Navíc sněmovna zkrátila lhůtu a tento zákon postoupí do druhého čtení do 30 dnů, to znamená, že ještě do voleb by zákon mohl být schválen a platit by mohl od 1.1.2007,“ dodal hejtman.

     Druhým úspěchem je přijetí novely Zákona o daních z příjmů, jehož podstatou je, aby příspěvkové organizace zřizované obcemi a kraji mohly uplatňovat odpisy majetku, jenž jim zřizovatel svěřil do správy k vlastnímu využití, jako položku snižující základ daně z příjmů, které z tohoto majetku realizují. Tuto možnost zatím měly pouze státní příspěvkové organizace, ty které zřizuje kraj nebo obce tak podle současné právní úpravy činit nemohou. „Taková situace není logická ani spravedlivá a vlastně pro ni neexistuje žádné rozumné vysvětlení. Nemůžou přece existovat stejné organizace s rozdílnými odpisy majetku. Proto jsme zákon doplnili tak, aby možnost odepisovat svěřený majetek měly i příspěvkové organizace, zřizované obcemi nebo kraji,“ konstatoval hejtman Jiří Šulc.

     V Poslanecké sněmovně i přes nesouhlas vlády prošel do druhého čtení další návrh Zastupitelstva Ústeckého kraje, novela zákona o účetnictví a zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. I tato novela se týkala účtování a odepisování majetku příspěvkových organizací, i zde zaznamenal ústecký hejtman Jiří Šulc velký úspěch: „Podle úpravy, navržené Zastupitelstvem Ústeckého kraje mohou příspěvkové organizace zřízené samosprávními celky odepisovat jim svěřený majetek a zřizovatel je povinen toto určit ve zřizovací listině.“ Tato novela zákona postoupila do druhého čtení významným rozdílem hlasů – pro schválení bylo 112, pro zamítnutí 62 přítomných poslanců.

 

 

připravila: Šárka Roudnická, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756

roudnicka.s@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 15.3.2006 / 15.3.2006 | Zveřejnit od-do: 15.3.2006-15.4.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém