Orientační nabídka


 

Jiří Šulc: Vláda s krajem o budoucnosti regionu nejedná

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jiří Šulc: Vláda s krajem o budoucnosti regionu nejedná
Na premiéra české vlády se hejtman obrátil s otázkou: "Jste přesvědčen o tom, že privatizace je optimálním krokem v situaci, kdy mezi státními a krajskými či obecními orgány nepanuje shoda o budoucnosti územních limitů těžby a nebylo v této věci učiněno žádné rozhodnutí?"
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 7. 7. 2005

 

Jiří Šulc: Vláda s krajem o budoucnosti regionu nejedná

 

S výzvou k diskusi o budoucnosti severozápadní oblasti Ústeckého kraje se na předsedu Vlády ČR Jiřího Paroubka obrátil hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. V dopise, který mu zaslal, mimo jiné napsal: „V souvislosti s pohybem několika milionů tun zeminy na hraně lomu ČSA a arboreta u zámku Jezeří na Mostecku se nyní mezi občany velmi intenzivně diskutuje o dalším postupu těžby v povrchových lomech v kraji, zejména pak o postupu za tzv. ekologické těžební limity stanovené vládou ČR v roce 1991. Také se ve stejném čase projednává EIA na obnovu elektrárny v Tušimicích. Tajemstvím není ani skutečnost, že nové elektrárny se připravují v Prunéřově, Počeradech a Ledvicích. Zaregistrovali jsme opětovné snahy vlády prodat státní podíl v Severočeských dolech, zatímco Fond národního majetku ČR upozorňuje na nezajištění financí v letech následujících po roce 2006 na dofinancování „Revitalizace a odstranění ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností“ do vládou odsouhlasené výše 15 miliard korun. Peníze z prodeje zmizí v bezedné státní pokladně a obyvatelé kraje budou dále žít uprostřed zničené krajiny.“

            Hejtman dále vyjádřil přesvědčení, že všechny tyto problematiky od sebe nelze oddělovat a je třeba je řešit jako komplex souvisejících problémů, majících ve své provázanosti dalekosáhlé dopady na život občanů Ústeckém kraji v horizontu několika desetiletí. Na premiéra české vlády se obrátil s otázkou: „Jste přesvědčen o tom, že privatizace je optimálním krokem v situaci, kdy mezi státními a krajskými či obecními orgány nepanuje shoda o budoucnosti územních limitů těžby a nebylo v této věci učiněno žádné rozhodnutí?“ Jiří Šulc v této souvislosti připomenul referendum v obcích Horní Jiřetín a Černice, v němž drtivá většina občanů odmítla likvidaci obce a platnost vládního usnesení o ekologických limitech těžby hnědého uhlí a upozornil na znepokojivou skutečnost, že horní zákon umožňuje těžařům limity za určitých předpokladů prolomit. „Chybí však jasný názor vlády. Privatizace největší těžební firmy může v současné době ještě více zvýšit nejistotu obyvatel žijících v blízkosti lomů. Ptám se tedy, zda je v privatizačním procesu zohledněna budoucnost těžebních lokalit Severočeských dolů i sousedních?“ ptá se Jiřího Paroubka hejtman Ústeckého kraje.

            O postoji krajské samosprávy k budoucnosti uhelné těžby veřejně diskutoval Jiří Šulc v minulém týdnu s občany Horního Jiřetína. V debatě mimo jiné zaznělo, že dnes tolik diskutované územní ekologické limity v žádném případě nedávají stoprocentní záruku toho, že se v daném území těžit nebude. „Musíme se uvědomit, že stanovením těžebních limitů bylo ze strany vlády jen takové vykročení k ochraně obcí, které stojí na uhlí. Pokud jim chceme zajistit větší ochranu musíme společně usilovat o odepsání zásob hnědého uhlí pod nimi,“ řekl v Horním Jiřetíně Jiří Šulc, který nyní českému premiérovi připomněl, že Státní energetická koncepce počítá s klíčovou úlohou Ústeckého kraje pro českou energetiku. „Ústecký kraj se této odpovědnosti nezříká, je připraven tuto problematiku v komplexu řešit. Požadujeme ale od státu jasný postoj k řešení případné újmy jak sociální, tak enviromentální, která vzhledem k dominantnímu postavení uhelné energetiky v regionu stále přetrvává, stejně tak jako v regionu přetrvává nejvyšší nezaměstnanost v republice. Z pohledu udržení sociální stability v regionu bychom proto přivítali, kdyby komplex problémů byl otevřeně s krajem diskutován a projednáván ještě před dílčími rozhodnutími vlády,“ vyzval Jiřího Paroubka k debatě o budoucnosti Ústeckého kraje Jiří Šulc.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 7.7.2005 / 7.7.2005 | Zveřejnit od-do: 7.7.2005-7.10.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém