Orientační nabídka


 

Jiří Šulc: Vykonávat veřejnou službu s 30% ziskem není akceptovatelné!

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jiří Šulc: Vykonávat veřejnou službu s 30% ziskem není akceptovatelné!
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc dnes (10.května) na mimořádné tiskové konferenci přislíbil stoprocentní transparentnost nadcházejícího koncesního výběrového řízení nového smluvního partnera kraje na zajištění základní dopravní obslužnosti ve veřejné autobusové dopravě. Hejtman také vysvětlil, proč vlastně musel koncesní řízení vyhlásit. Vedly ho k tomu nepřijatelné podmínky ze strany Dopravního podniku Ústeckého kraje a.s.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 10.5.2006

 

Jiří Šulc: Vykonávat veřejnou službu s 30% ziskem není akceptovatelné!

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc dnes (10.května) na mimořádné tiskové konferenci přislíbil stoprocentní transparentnost nadcházejícího koncesního výběrového řízení nového smluvního partnera kraje na zajištění základní dopravní obslužnosti ve veřejné autobusové dopravě. Hejtman také vysvětlil, proč vlastně musel koncesní řízení vyhlásit. Vedly ho k tomu nepřijatelné podmínky ze strany majoritního dopravce Dopravního podniku Ústeckého kraje a.s. (DPÚK).

Zatímco průměrná cena veřejné autobusové dopravy v České republice je kolem 30 korun na kilometr, DPÚK požaduje až 39 korun. To by znamenalo, že přiměřený zisk dopravce by byl „nehorázných“ 30%. „Kraj by byl ochotný akceptovat přiměřený zisk dopravce do 10%. Ale vyšší částky jsou na úkor obyvatel kraje, a to není možné akceptovat,“ prohlásil Šulc.

Vedení kraje připomnělo, že Ústecký kraj se nedávno jako poslední region v Česku dohodl s vedením Českých drah na zajištění veřejné dopravy v kraji. Hejtman Šulc k tomu podotkl, že zástupci ústeckého regionu se snaží vyjednat co nejideálnější podmínky, tak aby se daňový poplatník a obyvatele kraje nemuseli rozmýšlet, zda se do práce, k lékaři, do školy či na úřady dostanou bez problémů veřejnou dopravu či nikoliv. Zároveň dohodu s Českými drahami připomněl jako příklad, že zástupci kraje jsou ochotni dohodnout se, pokud jejich partner projeví zájem o dohodu.

Dopravní podnik Ústeckého kraje, donedávna smluvní partner kraje, si pro letošní rok

požádal o navýšení dotace na autobusovou dopravu. Rozdíl proti představám vedení kraje činí 130 miliónů korun. Vedení Ústeckého kraje proto v lednu vypovědělo Dopravnímu podniku Ústeckého kraje smlouvu a zahájilo s firmou jednání. Hejtman Jiří Šulc zároveň vypsal koncesní řízení na zajištění základní dopravní obslužnosti. Vítěze řízení by kraj oznámil na konci května tak, aby byl od 2. června připraven zahájit přepravu osob.

Na otázku, zda se hejtman neobává, že v koncesním řízení opět zvítězí Dopravní podnik Ústeckého kraje, Jiří Šulc řekl: „Taková situace může samozřejmě nastat a kraj je na ni připraven. Pokud zvítězí DPÚK, vedení kraje to bude akceptovat. Dohoda je možná, bude to však dohoda transparentní a ne pod diktátem vydírání a mediální skandalizace.“ Hejtman na závěr tiskové konference řekl, že obyvatelé kraje se nemusí obávat autobusové výluky. Podle jeho slov kraj současnou vyhrocenou situaci řeší a koncesní řízení je toho důkazem. „Šance jsou otevřené pro všechny, ale dopravce, kterého chce kraj musí myslet na občany a nejenom na svůj přiměřený zisk.“

 

Co platí občané v ČR za provoz na 1 km v rámci ZDO

Jihočeský kraj                                      30      Kč/km

Vysočina                                                          28      Kč/km

Středočeský kraj                                                28,50 Kč/km

Karlovarský kraj                                                29,25 Kč/km

Liberecký kraj                                                   28,84 Kč/km

Moravskoslezský kraj                                        29,70 Kč/km

Ústecký kraj                                                     39       Kč/km

 

 

připravila: Mgr. Šárka Roudnická, tisková mluvčí Ústeckého kraje

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756

roudnicka.r@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 10.5.2006 / 10.5.2006 | Zveřejnit od-do: 10.5.2006-11.6.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém