Orientační nabídka


 

Jiří Šulc: Vzdělanost lidí považujeme za prioritu kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jiří Šulc: Vzdělanost lidí považujeme za prioritu kraje
Hejtman diskutoval s účastníky kulatého stolu o budoucnosti ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Byl mezi přibližně čtyřiceti hosty, které pozval rektor univerzity Zdeněk Havel, mezi nimiž nechyběli zástupci Evropského parlamentu, senátoři, poslanci Parlamentu ČR a představitelé stěžejních institucí a podniků našeho regionu.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne  19.10. 2005

 

Jiří Šulc: Vzdělanost lidí považujeme za prioritu kraje

 

„Nový kampus, komplex zázemí pro studenty ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, který má být vybudovaný v prostorách bývalé Masarykovy nemocnice Pasteurově ulici v Ústí nad Labem,  nebude stát miliony, ale investice se ve skutečnosti bude jistě pohybovat v řádech miliard,“ upozornil hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc účastníky kulatého stolu, které ke společné diskusi o budoucnosti tohoto vzdělávacího ústavu pozval rektor univerzity Zdeněk Havel.

Ve svém příspěvku hejtman reagoval na téma o Dlouhodobém záměru UJEP na léta 2006 – 2010, k němuž se Ústí nad Labem v úterý 18. října sešly na čtyři desítky hostí. Byli mezi nimi zástupci Evropského parlamentu, senátoři, poslanci Parlamentu ČR, lodivodi stěžejních institucí a podniků našeho regionu, kteří s UJEP již spolupracují nebo byli vedením univerzity osloveni, aby se novými spolupracovníky stali.

   „Naší základní prioritou je rozvoj kraje a s tím úzce souvisí vzdělanost obyvatel, kteří tu žijí. Situace, která tu panuje, nás někdy retarduje, jindy pomáhá. Rozhodně nejsme žádné pohraničí, máme bohatství v našich občanech a k tomu, aby se zlepšila struktura jejich vzdělanosti potřebujeme  také kvalitní univerzitu. Proto Ústecký kraj podporuje její extenzivní rozvoj. Důkazem o tom je projekt Kampus, který by v budoucnu měl studentům i pedagogům zajistit takový komfort, na který jsme zvyklí ve vyspělých státech světa. Bude to stát obrovské peníze. Proto hledáme podporu na ministerstvu školství, uzavřeli jsme smlouvu o spolupráci s městem Ústí nad Labem a také univerzitou. Nebudeme si nic nalhávat, je to běh na dlouhou trať. Sehnat peníze nebude jednoduchý úkol Možností je více – ze státního rozpočtu, ale i soukromého sektoru a samozřejmě budeme hledat také ve fondech Evropské unie,“ konstatoval krajský politik. Vyslovil přesvědčení, že tak zásadní věc podpoří i ostatní instituce a společnosti, jejichž zástupci se u kulatého stolu na univerzitě sešli.

   Dlouhodobý záměr UJEP na léta 2005/2006, počítá s tím, že se univerzita bude etablovat jako nejvýznamnější vzdělávací a kvalitní rozvojová a kulturní instituce kraje. Míní dosáhnout pozitivního společenského vnímání a představovat se jako spolehlivý partner doma i v zahraničí. V současnosti studuje na UJEP, která má dnes 4 fakulty ( a těsně před otevřením je další, 5. – přírodovědecká)   8 300 studentů. Očekávané změny ve struktuře univerzity a její rozšiřování vyžadují právě větší prostorové zabezpečení, které vedlo ke vzniku projektu Kampus. Přispěla k tomu i současná diverzifikace univerzitních oborů, kdy je UJEP rozptýlena na 12 místech v Ústí nad Labem.

 

Vydala: Mgr. Romana ŽATECKÁ, tisková mluvčí Ústeckého kraje

              tel. 475 657 720, 603 192 631

              e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 19.10.2005 / 19.10.2005 | Zveřejnit od-do: 19.10.2005-19.11.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém