Orientační nabídka


 

Již čtvrté Gerontologické dny Severozápad byly v Plzni

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
a
V plzeňském Primavera hotelu a kongresovém centru se minulý týden uskutečnily další Gerontologické dny, které organizačně zajišťovala DTO CZ, s.r.o. ve spolupráci s Českou gerontologickou a geriatrickou společností. Mezi účastníky dvoudenního odborného rokování byli i zástupci Ústeckého kraje, jeho krajského úřadu a některých odborných zařízení.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 7. dubna 2009

Ve dnech 1. a 2. dubna se uskutečnil v Plzni již čtvrtý ročník kongresu Gerontologické dny Severozápad. Záštitu společně převzali hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová, hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

   Za vedení Ústeckého kraje se kongresu zúčastnila radní Jana Ryšánková a přivítala spolu s oběma hejtmany účastníky kongresu ze všech tří zúčastněných krajů. Za odborné partnery z Ústeckého kraje se prezentovala  Krajská zdravotní, a.s. – Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem a Nemocnice následné péče Ryjice. V odborném programu vystoupila s přednáškou o současném stavu zdravotní péče o seniory v regionu např. Květa Blšťáková z Nemocnice následné péče Ryjice a upozornila na fakt, že v Ústeckém kraji není díky zamítavému stanovisku ze strany zdravotních pojišťoven jediné geriatrické lůžko. Geriatrie jako lékařský obor, zabývající se zdravotním a funkčním stavem ve stáří, zvláštnostmi chorob, jejich diagnostikováním a léčením seniorů, bude mít na základě demografického vývoje posledních let, kdy dochází ke stárnutí populace, stále větší význam. Lůžková zařízení budou nucena soustředit větší pozornost na péči o seniory, jak zvyšováním kapacit, tak i modifikací tradičních znalostí a postupů. Na kongresu zazněly ze strany přednášejících i filozofické otázky, zda je naše společnost připravena na zajištění plnohodnotného života seniorů a na zvyšující se finanční nároky pro tuto skupinu obyvatel. S tím souvisí i prostředky vynaložené na léčení specifických chorob ve stáří, např. Alzheimerovy nemoci.

   „Měli bychom o budoucnosti a o stáří více přemýšlet, protože naše představa, že se nás to netýká, je mylná. Jestliže není nic výjimečného, že  ordinují pediatrické ambulance a péče o samostatnou skupinu jako jsou děti, neměla by v dnešní době být výjimkou ani ordinace geriatrická. Zdravotní pojišťovny zatím k tomuto zjištění k naší lítosti nedospěly. Není to záležitost jen Ústeckého kraje, ale celospolečenského klimatu. Zaujalo mne například., že  Francie na výzkum Alzheimerovy nemoci vynakládá 1,6 mld. EUR, zatímco naše vláda na tento plán neschválila dosud ani korunu. Od pracovníků pečujících o geriatrické nemocné se očekává, že budou vybaveni nejen odbornými znalostmi a zkušenostmi, ale i citlivým přístupem a vlastní psychickou odolností, která je ke zvládnutí této náročné práce nezbytná. Měli bychom se snažit zlepšit podmínky pro práci lidí, kteří pečují o seniory, a to zlepšením finančních podmínek a zvýšením atraktivity těchto povolání“, řekla nám po kongresu členka Rady Ústeckého kraje Jana Ryšánková.

   Se zajímavými příspěvky v rámci odborného programu vystoupili i zástupci KZ, a.s. – Masarykovy nemocnice, KDP Naděje z Roudnice n. L., Hospicu sv. Štěpána z Litoměřic a Hospicu v Mostě.

 

1
Účastníci dvoudenní plzeňské konference

2
Zleva hejtman Josef Novotný, hejtmanka Milada Emmerová a radní Jana Ryšánková.

3

4
K účastníkům promluvila též členka Rady Ústeckého kraje Jana Ryšánková.
(Snímky od DTO CZ, s.r.o. /Ostrava/)

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 7.4.2009 / 7.4.2009 | Zveřejnit od-do: 7.4.2009-6.5.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém