Orientační nabídka


 

Jména krajských „knihovnických Oscarů“ byla odtajněna

V Knihovně Ústeckého kraje se uskutečnilo slavnostní předávání regionálních knihovnických cen. Kromě tradičního ocenění Knihovník Ústeckého kraje byla letos udílena i nová cena DRAK, určená aktivním knihovnicím a knihovníkům pracujícím v Ústeckém kraji minimálně pět let.
Tisková zpráva ze dne 4. října 2023
Knihovník ÚK
 

 
 
Knihovna Ústeckého kraje ve spolupráci se svým zřizovatelem a organizací SKIP – Drsný Sever (tj. Svaz knihovníků a informačních pracovníků – region Drsný Sever) každoročně vyhlašuje ocenění Knihovník Ústeckého kraje. V rámci této ceny, která se uděluje již od roku 2015, se vyhodnocuje činnost knihovnic a knihovníků v základních veřejných knihovnách v obcích a městech s maximálním počtem do pěti tisíc obyvatel.

Vítězkou ocenění Knihovník Ústeckého kraje 2023 se stala Zdeňka Chovancová z Místní knihovny Lenešice na Lounsku. Pod jejím vedením se z knihovny stalo centrum kulturního a společenského života obce. Pravidelně zde probíhají nejrůznější přednášky, semináře, kurzy trénování paměti, veřejná čtení, workshopy pečení nebo degustace vína. Druhé místo obsadila Petra Medňanská z Obecní knihovny Novosedlice, na třetím místě se pak umístila Eva Vokůrková z Místní knihovny Křesín. Hodnotící komise Knihovníka Ústeckého kraje letos udělila i jedno mimořádné ocenění za dlouholetou činnost v knihovně a inspirativní práci s malými čtenáři Antonii Tothové z Místní knihovny Blšany na Žatecku.

„V letošním roce se SKIP Drsný Sever rozhodl udělit ještě nové ocenění DRAK. Název tohoto ocenění je zkratkou DRsný Aktivní Knihovník nebo knihovnice a je udělováno za zásluhy a mimořádný přínos knihovnickému oboru,“ vysvětlila vedoucí Oddělení regionálních funkcí krajské knihovny a zároveň i členka hodnotící komise obou zmiňovaných ocenění Jana Bednářová. Dodala, že na rozdíl od Knihovníka Ústeckého kraje ocenění DRAK není omezeno velikostí obce, v níž knihovna působí. Podmínkou však je, že nominovaní knihovníci a knihovnice musí pracovat v knihovnách v Ústeckém kraji minimálně pět let. 

Nové ocenění DRAK získala Michaela Hrabinská z Městské knihovny Litvínov. Kromě hlavní ceny hodnotící komise udělila ještě pět čestných uznání, které za příkladnou práci v knihovnickém oboru získaly Eva Krejčí z Knihovny K. H. Máchy Litoměřice, Marcela Langrová z Městské knihovny Louny, Eva Lochnerová a Denisa Bíbová z Knihovny Ústeckého kraje a ředitelka Knihovny Ústeckého kraje Jana Linhartová.

Vyhlášení výsledků krajských „knihovnických Oscarů“ si nenechal ujít ani náměstek hejtmana Jiří Řehák a předseda Výboru pro kulturu a památkovou péči Vlastimil Skála.

Připravil: Jan Černecký, Oddělení komunikace Knihovny Ústeckého kraje

Společná fotografie laureátek ocenění Knihovník Ústeckého kraje 2023 s členy hodnotící komise a dalšími hosty
Společná fotografie laureátek ocenění Knihovník Ústeckého kraje 2023 s členy hodnotící komise a dalšími hosty

Společná fotografie laureátek ocenění DRAK s členy hodnotící komise
Společná fotografie laureátek ocenění DRAK s členy hodnotící komise a Vlastimilem Skálou (vlevo stojící)

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 4.10.2023 / 4.10.2023 | Zveřejnit od: 4.10.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém