Orientační nabídka


 

Josefínské slavnosti se konaly v Terezíně

1
Nevšední zážitky si jako každý rok odnesli domů návštěvníci Josefínských slavností v Terezíně, které se konaly v sobotu 17. října. Oslava založení města a jeho historického poslání bývá pravidelnou kulturní akcí Terezína již deset let.
 

 
 

Tisková zpráva z 20. října 2009

Slavnostem nechybělo skutečně nic, co k nim patří. Návštěvníci mohli spatřit císařovnu Marii Terezii a jejího syna Josefa, vojska z období napoleonských válek a plno dalších zajímavých postav z válečné historie.

Nejen návštěvníci, ale i pořadatelé mohou být právem spokojeni. „Už v loňském roce jsme nasadili laťku velmi vysoko a ani letos jsme nechtěli jít s kvalitou dolů. Jsme rádi, že se vše takto podařilo,“ říká místostarostka města Hana Rožcová. Letos jsme tu přivítali dokonce i zahraniční historická vojska. Díky mezinárodnímu charakteru akce jsme na slavnosti navíc získali dotace a nebyl jimi zatížen rozpočet města. Přispěla také řada sponzorů, kterým samozřejmě děkujeme,“ pokračuje místostarostka.

Hlavním posláním slavností, jak zmínila starostka města Růžena Čechová u příležitosti položení kytice k základnímu kameni pevnosti, je přiblížit Terezín obyvatelům i turistům v jiném světle než je zvykem. Mnozí lidé si totiž Terezín spojují jen s obdobím holocaustu, ačkoliv je to především unikátní pevnost vojenského stavitelství. „Společným cílem města a kraje je představit návštěvníkům z jiných regionů, ale i ze zahraničí Terezín jako živé a zajímavé místo, jehož počátky sahají daleko do historie. Terezínská vojenská barokní pevnost nemá svým rozsahem v Evropě obdoby, přitom menší pevnost ve východočeském Josefově je turisty hojně navštěvovaná, ale o terezínské pevnosti málokdo ví“, připomněla členka Rady Ústeckého kraje pro oblast kultury a památkové péče Jana Ryšánková, která se celodenních slavností na pozvání města zúčastnila.  Pokud se záměr připravovaného projektu „Terezín-město změny“ podaří, řada vojenských opuštěných objektů i část terezínské pevnosti by měla být z peněz od Ministerstva kultury ČR do několika let opravena.

Připravila: Soňa Poupětová

odd. tiskových informací, odbor kanceláře hejtmanky

Krajský úřad Ústeckého kraje

e-mail: poupetova.s@kr-ustecky.cz

1
Vpravo na Josefínských slavnostech členka Rady Ústeckého kraje pro oblast kultury a památkové péče Jana Ryšánková

foto: V. Šafránek

 

 
Zodpovídá: Soňa Poupětová
Vytvořeno / změněno: 20.10.2009 / 20.10.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém