Orientační nabídka


 

Kampaň Žijeme Londýnem potřetí v Ústeckém kraji – tentokrát v Chomutově a Mostu

1
Unikátní výstava olympijských fotografií, spanilé jízdy speciálního londýnského doubledeckeru i edukační program pro žáky základních škol se opět vracejí do Ústeckého kraje. Už potřetí sem totiž míří kampaň Českého olympijského výboru Žijeme Londýnem. V následujících dnech bude tentokrát v Chomutově a Mostu motivovat veřejnost k aktivní podpoře českých reprezentantů na blížících se Hrách XXX. olympiády v Londýně 2012 i olympijských idejí.
 

 
 

Letošní jarní vstup kampaně na sever Čech se už odehraje mimo krajskou metropoli. Jejími hostiteli budou ve dnech 11. – 16. dubna Chomutov a poté v termínu 19. – 24. dubna Most. Obě města přivítají výstavu olympijských fotografií a uskuteční se v nich také edukační program pro školáky.

 

„Už loňská část kampaně, kdy krajem projížděl doubledecker a vystavovaly se fotografie, díky zájmu občanů ukázala, že naše společnost není imunní vůči olympijským ideálům, které nám stále mají co říci, a že úspěchy našich sportovců v nás vzbuzují oprávněný pocit hrdosti. Jsem ráda, že také besedy cílící hlavně na mládež měly úspěch. Možná že právě mezi mladými žáky je budoucí vynikající sportovec a reprezentant Ústeckého kraje i České republiky,“ říká Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje.

 

V Chomutově bude venkovní fotografická expozice instalována před Obchodním centrem Chomutovka. Za účasti představitelů Ústeckého kraje, zástupců Českého olympijského výboru  a úspěšných olympioniků Kateřiny Neumannové, Václava Chalupy a Lukáše Konečného se zde ve středu 11. dubna od 10:30 hodin bude konat setkání se žáky místních základních škol spojené s autogramiádou. Dvě besedy se školáky čekají ve stejný den ve velkém sále kina Svět (9-10 hodin, 11-12 hodin) na lyžařku Kateřinu Neumannovou a boxera Lukáše Konečného.

 

Do Mostu se výstava olympijských snímků nastěhuje na náměstí Velké mostecké stávky a setkání se školáky od 10:30 hodin i edukační program v kině Kosmos (9-10 hodin, 11-12 hodin) absolvují dvě běžkyně na lyžích – Kateřina Neumannová s Květou Peckovou.

 

V akci bude také populární londýnský doubledecker. Jeho jízdní řád je na severu Čech následující: Ústí nad Labem 17. 4., Teplice 18. 4., Most 19. 4. a Chomutov 20. 4. 

 

PŘERUŠÍ ČESKÝ BOX DLOUHOU PŘESTÁVKU?

 

Kampaň Žijeme Londýnem podporují rovněž další významné sportovní osobnosti z Ústeckého kraje.

 

„Byl jsem vyrovnaným protivníkem všech soupeřů. Dvakrát – v Mnichově 1972 a Montrealu 1976 - jsem měl medaili na dosah, ale nakonec na mne zbylo jen čtvrté a páté místo. Vždy jsem však vyznával čistý sport, a proto jsem rád, že jsem těchto výkonů dosáhl bez jakékoliv pomoci v té době tak ´oblíbených´ nedovolených podpůrných prostředků. Nechci spekulovat, ale zdaleka ne všichni soupeři tuto zásadu respektovali,"  vysvětluje zápasník Miroslav Janota, trojnásobný účastník olympijských her v období 1972 – 1980.

 

„V Trabzonu mě od 13. dubna čeká kvalifikační turnaj o účast na hrách v Londýně. Bude to nesmírně těžké, ale půjdu do toho naplno a udělám pro úspěch maximum, i když hodně bude také záležet na štěstí. Žádného obávaného soupeře nemám, tohle předem neřeším. Chci-li postoupit, musím porazit každého. Naposledy reprezentoval český box na olympiádě v Sydney 2000 Rudolf Kraj, tak bych na něj po dvanácti letech rád navázal," neskrývá své ambice boxer Zdeněk Chládek.

 

TŘI AKTIVITY KAMPANĚ

 

Výstavu olympijských fotografií pod širým nebem tvoří  necelé tři desítky velkoformátových snímků umístěných na osmi čtyřstranných prostorových panelech, přičemž každou fotografii doplňuje a do souvislostí uvádí doprovodný příběh. Začíná záběrem českých sportovců na slavnostním zahájení her ve Stockholmu 1912, kdy vůbec poprvé pochodovali s vlastní českou vlajkou, a končí nástupem na loňských zimních hrách ve Vancouveru, kde nese vlajku Jaromír Jágr. V rámci expozice se v samostatném bloku představí i všech jedenapadesát vítězů olympijských her z let 1924 - 2010, ať už reprezentujících Československo nebo Českou republiku.

 

„Sportovce z Ústeckého kraje zastupuje Květa Jeriová, stříbrná finišmanka československá štafety v běhu na lyžích v olympijském Sarajevu 1984, která sice pochází z Krkonoš, ale mnoho let už žije v Litoměřicích, a pak také prostřednictvím společné fotografie zlatých hokejistů z Nagana i Jiří Šlégr,“ připomíná Milan Jirásek.

 

Edukační program s názvem Každý může být vítězem je zaměřen na žáky 6. a 7. tříd základních škol. Součástí programu, který moderuje Petr Svěcený, jsou filmové sestřihy významných okamžiků z československé a české olympijské historie a poté beseda se sportovními osobnostmi. Pro účastníky je připraven rovněž interaktivní program se znalostními kvízy a soutěžemi z oblasti sportu, zeměpisu, historie, ekologie a zdravého životního stylu.

 

Silnice Ústeckého kraje bude opět brázdit populární londýnský doubledecker. V jeho prostorách se fanoušci dozvědí vše o kampani Žijeme Londýnem, aktuální novinky o Českém olympijském týmu, připomenou si slavné olympijské momenty nebo mohou poslat vzkaz svému oblíbenému sportovci.  V těsném sousedství bude opět připraven veslařský trenažer RWE a zájemci si na něm změří svůj výkon na jednu minutu s rekordním časem veslaře Václava Chalupy. Ti nejlepší se mohou těšit na drobné suvenýry.

1
N tiskové konferenci k zahájení kampaně Žijeme Londýnem v Ústeckém kraji se sešla hejtmanka Jana Vaňhová s předsedou ČOV Milanem Jiráskem

2
Besedovat přišli také sporotovci - bývalý zápasník Miroslav Janota z Teplic a boxer Zdeněk Chládek

3

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 5.4.2012 / 5.4.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém