Orientační nabídka


 

Kandidují stejné osobnosti jako ve volbách minulých

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Hanu Čápovou, Respekt (capova@respekt.cz)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ Hana Čápová, Respekt (capova@respekt.cz) ze dne 17. 9. 2004

 

Dotaz (v původním znění):

Vážená paní mluvčí, vážený pane mluvčí,

dávám dohromady text o krajích před blížícími se volbami. Protože čtrnáct je hodně, dříve než budu telefonovat nebo se vydám na cestu do Vašeho kraje, obracím se na Vás touto cestou s několika unifikovanými otázkami. Předem velmi děkuji za Vaši ochotu se jimi zabývat.

1. Kandidují letos stejná uskupení jako ve volbách minulých? Případně - kdo z významnějších subjektů zmizel nebo se nově objevil?

2. Kandidují stejné osobnosti jako ve volbách minulých? Případně - jako v předchozí otázce - kdo z významných lidí chce do politiky vstoupit nebo ji opouští?

3. Jak se Vašemu kraji vedlo pokud jde o hospodaření? Mám na mysli rozpočet kraje, zda se Vám daří hospodařit vyrovnaně, nebo s deficitem atp.

4. Do čeho kraje investoval nejvíc peněz?

5. Jak si kraj vede pokud jde o koncepci školství, zdravotnictví, sociálních služeb? Co se Vám v této oblasti daří a s čím máte naopak problémy? Jak si stojíte v porovnání s ostatními kraji? Je Váš kraj v této oblasti něčím výjimečný?

6. Jaké měl Váš kraj zákonodárné iniciativy? Kolik a jakých zákonů navrhl, které mu prošly?

7. Máte za to, že je ve Vašem kraji - míněno nejen mezi politiky v zastupitelstvu ale třeba i mezi úředníky nebo nezávislými odborníky, kteří s krajem spolupracují - nějaká výjimečná osobnost, která výrazně ovlivnila politiku kraje v některé oblasti?

8. Možná - tedy vlastně zcela určitě - se některé věci do mých otázek nevešly, proto prosím, napište dle vlastního uvážení další věci, kterými je Váš kraj jedinečný, kterými žije, může se jimi pochlubit - nebo naopak se s nimi marně potýká. Nebo cokoliv co Vám připadá důležité.

 

Ještě jednou velmi děkuji za ochotu a omlouvám se za tak obšírný soubor otázek. Ale velmi rádi bychom v Respektu přinesli rozsáhlejší přehled toho "jak nám šlapou kraje", který by dal jak souhrný přehled tak zmínil výjimečnosti.

 

Odpověď:

1.Informace o letošních krajských volbách najdete na webu Ústeckého kraje

(http://www.kr-ustecky.cz/vismo/dokumenty2.asp?u=450018&id_org=450018&id=600841&p1=0&p2=0&p3= )

 

2. viz 1.

 

3.Rozpočet kraje pro letošní rok je sestaven jako schodkový s tím, že schodek bude financován z peněz, které kraj ušetřil v minulých letech. Největší část z krajského rozpočtu tvoří účelově vázané prostředky. Kraj může totiž sám rozhodovat jen o sedmnácti procentech rozpočtu. Nejvíce peněz, přibližně tři čtvrtiny, tak půjde v letošním roce do oblasti školství. Takřka ze dvou třetin se jedná o dotace pro obce na úhradu přímých nákladů jejich škol. Nezanedbatelná část peněz je pak vyčleněna jako příspěvek na dopravní obslužnost, přičemž cca 230 milionů je určeno na autobusovou dopravu a cca 217 milionu na dopravu drážní. Jako dotace na činnost obecních jednotek dobrovolných hasičů je vyčleněno 5,8 milionu korun. Bližší informace o rozpočtu ústeckého kraje je možné čerpat z http://www.kr-ustecky.cz/rozpocet2004/index.html .

 

4. Největší investicí, na níž se podílí Ústecký kraj, je proměna bývalého vojenského letiště v

Žatci na průmyslovou zónu Triangle, která přijde na 1,6 miliardy – financované ze státního

rozpočtu, Ústecký kraj se zavázal, že od r.2002 do 2005 každý rok uvolní 45 milionů korun. 

Významnou investiční akcí je také rekonstrukce Žižkovy ulice v Ústí nad Labem. Zahájena byla v březnu 2003 a především se jednalo o její rozšíření na čtyřproudovou komunikaci v celé délce (v úseku pod železničními mosty), vybudování ojedinělé estakády nad řekou Bílinou a zvýšení podjezdné výšky mostů. Do 17. listopadu (ukončení) zbývá 200 metrů dlouhý úsek původních dvou pruhů pod mosty s napojením na kruhový objezd pod Větruší. Tato komunikace bude sloužit jako

napojení dálnice D8 s centrem Ústí nad Labem. Cena stavby je 341,5 milionů korun.

 

5. Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo koncepční dokumenty pro všechny zmiňované oblasti a kraj se jimi řídí. Dokumenty jsou k dispozici na internetových stránkách kraje.

 

6. Ústecký kraj inicioval změnu zákona o krajích (novelizace zákona 216/2004 Sb., která platí od 28. dubna 2004), jednalo se o zajištění ochrany symbolů kraje. Další dva návrhy na změny zákonů kraj v současné době připravuje.

 

7. Všichni představitelé Ústeckého kraje se intenzivně zasazují o jeho všestranný rozvoj a zlepšení životních podmínek jeho obyvatel. Je proto velmi obtížné vybrat jednu konkrétní osobu.

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 1.10.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém