Orientační nabídka


 

Každá sociální služba v Ústeckém kraji prošla stejným hodnocením pro financování

logo ÚK
Při přerozdělování financí na sociální služby v Ústeckém kraji pro rok 2015 byly všechny služby hodnoceny na základě stejných kritérií. Pracovníci krajského úřadu spolu s obcemi s rozšířenou působností hodnotili jejich potřebnost, efektivitu, nákladovost, financování, kvalitu i specifika služby a její spolupráci s obcí či krajem. Pracovníci úřadu zároveň v nejbližších týdnech znovu navštíví zařízení, která si požádají o zařazení do základní sítě sociálních služeb, která je garancí financování.
Tisková zpráva ze dne 21. dubna 2015
 

 
 

„Není pravdou, že by kriteria hodnocení byla tajnou informací a přerozdělování peněz bylo netransparentní a nespravedlivé. Se všemi poskytovateli sociálních služeb, kteří se na nás obrátili, byla tato hodnocení diskutována a byly jim i zdůvodněny. Rádi bychom tedy znali ony nespokojené poskytovatele, kteří se na  nás údajně obrátili a tyto informace prý neobdrželi,“ uvedl k financování sociálních služeb radní Ústeckého kraje pro oblast sociálních věcí Martin Klika. Ústecký kraj se v současné době potýká se zkreslováním informací z řad poskytovatelů v zájmu umocnění celé situace nedostatečného financování sociálních služeb v Ústeckém kraji.  „Ústecký kraj ještě v první polovině tohoto roku zaktualizuje takzvanou základní síť sociálních služeb Ústeckého kraje pro rok 2015. Odborní pracovníci odboru sociálních věcí každou žádost zhodnotí a stanoví termín návštěvy v zařízení. To stejné proběhne i ve spolupráci s obcí, v jejímž regionu služba působí. Chceme tak pomoci službám, které se do původní základní sítě nedostaly a jsou pro Ústecký kraj významné,“ doplnil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který je předsedou Komice Asociace krajů ČR pro sociální záležitosti. V současné době je na webu Ústeckého kraje zveřejněna Žádost o zařazení do Základní sítě sociálních služeb Ústeckého kraje 2015.

Níže uvádíme postup při stanovení výše dotace pro jednotlivé žadatele.

Co je to základní síť sociálních služeb v Ústeckém kraji?

V rámci aktualizace SPRSS v roce 2014 byla vymezena výchozí síť sociálních služeb Ústeckého kraje. Jedná se o seznam všech sociálních služeb, které ji tvořily v době tvorby plánu do 30. 9. 2014. Tato výchozí síť byla podkladem pro definování další podoby sítě sociálních služeb Ústeckého kraje, tzv. základní sítě.

Pro potřeby definování základní sítě sociálních služeb byla vytvořena tabulka s určitými hodnotícími kritérii vztahujícími se k potřebnosti, efektivitě, nákladovosti, financování, kvalitě, specifikům služby a její spolupráci s obcí a krajem.

Postup stanovení výše dotací u všech poskytovatelů.

Vyčíslení optimálních nákladů a výše dotace bylo provedeno za použití programu excel.  Ke každému identifikátoru byl uveden počet úvazků pracovníků v přímé péči, který byl pro potřeby výpočtu navýšen o 0,2 úvazku na 1 celý úvazek pracovníka v přímé péči.  Ze střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb byla zjištěna stanovená jednotná výše finanční podpory na úvazek pracovníka měsíčně (35 000 -45 000 Kč). U služeb poskytovaných pobytovou formou (v případě nocleháren formou ambulantní) byl ke každému identifikátoru uveden počet lůžek.

Výpočty optima byly postupně stanoveny pro všechny 4 skupiny sociálních služeb (dle části VII Metodiky ÚK). Pro každou skupinu je stanoven jednotný mechanismus výpočtu.

 

Skupina 1. Služby sociální prevence o odborného sociálního poradenství – ambulantní a terénní forma služby. (odborné sociální poradenství, raná péče, telefonická krizová pomoc, tlumočnické služby, krizová pomoc, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením, terénní programy, kontaktní centra, nízkoprahová denní centra, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, intervenční centra, služby následné péče – pouze v případě ambulantní formy služby, sociálně terapeutické dílny, sociální rehabilitace – pouze v případě terénní a ambulantní formy služby)

Výpočet: finanční podpora na úvazky pracovníků – povinný podíl spolufinancování.

Skupina 2. Služby sociální péče – ambulantní a terénní forma služby (osobní asistence, pečovatelská služba, průvodcovské a předčitatelské služby, podpora samostatného bydlení, odlehčovací služby – pouze ambulantní a terénní forma, centra denních služeb, denní stacionáře)

Výpočet:  finanční podpora na úvazky pracovníků – povinný podíl spolufinancování – úhrady od uživatelů služby.

Skupina 3. Služby sociální prevence – pobytová a ambulantní forma služby s lůžkovou kapacitou (azylové domy, domy na půl cesty, služby následné péče – jen pobytová forma služby, terapeutické komunity, sociální rehabilitace – jen pobytová forma, noclehárny).

Výpočet: dotace na lůžko – úhrada od uživatelů služby na lůžko – povinný podíl spolufinancování.

Stanovena podpora na 1 lůžko/den a průměrná sazba úhrad od uživatelů viz příloha Dotace na lůžko a úhrada uživatelů.

Skupina 4. Služby sociální péče – pobytová forma služby (odlehčovací služby, týdenní stacionáře, DOZP, domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, chráněné bydlení, sociální služby poskytované ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče).

Výpočet: dotace na lůžko – úhrada od uživatelů služby na lůžko – úhrada ze zdravotního pojištění – povinný podíl spolufinancování; finanční podpora zkrácena koeficientem. Koeficient byl stanoven v závislosti na podílu počtu uživatelů služby ve II., III. a IV. stupni závislosti příspěvku na péči na celkovém počtu uživatelů služby.

 

 
Zodpovídá: Ing. Lucie Dosedělová
Vytvořeno / změněno: 21.4.2015 / 21.4.2015 | Účinnost od-do: 21.4.2015-21.5.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém