Orientační nabídka


 

Kdo našeptává Jiřímu Paroubkovi?

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Kdo našeptává Jiřímu Paroubkovi?
"Důvodová zpráva vládního usnesení uvádí jednostranně zkreslené informace, nikdo z krajského úřadu ani Ústeckého kraje nebyl nikdy požádán o případné stanovisko či informace, a to i přesto, že to uvádí platný Jednací řád vlády. Ten v platném znění neumožňuje, aby ani premiér takovýto materiál předložil bez stanovisek připomínkových míst. Budí to ve mně dojem, že předseda vlády jednal v rozporu s platným Jednacím řádem vlády jen proto, aby splnil své sliby, které poskytl médiím po jednání s ředitelem DPÚK Pavlem Knechtem při otvírání své kanceláře v Ústí nad Labem," konstatoval Jiří Šulc.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 1.9.2006

 

Kdo našeptává Jiřímu Paroubkovi?

 

Dne 24.8.2006 odeslal Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK) otevřený dopis premiérovi Jiřímu Paroubkovi. Dopis je podepsaný ředitelem dopravní společnosti Pavlem Knechtem.

Necelý týden na to, ve středu 30.8. 2006 se Vláda České republiky zabývala situací základní dopravní obslužnosti Ústeckého kraje. Zarážející je podobnost zprávy, kterou osobně předložil premiér Jiří Paroubek, která v mnohém kopíruje text otevřeného dopisu, zaslaného společností DPÚK. Usnesení vlády pak čerpá z návrhů odeslaných soukromou firmou (pozn. znění obou textů, DPÚK - otevřený dopis premiérovi Jiřímu Paroubkovi (PDF, 288 kB), Důvodová zpráva k usnesení vlády o autobusové dopravě z 30.8.2006 (PDF, 560 kB)).

     Je závažné, že předkládací zpráva se zabývá odhalováním a postihem údajné trestné činnosti při výkonu veřejné správy, ale zcela opomíjí porušování zákonů dopravcem DPÚK, což dnes potvrdil Úřad pro ochranu hospodářskou soutěže. To je zřejmě dáno tím, že materiál nebyl řádně připomínkován nebo alespoň spolupracován Ministerstvem dopravy.

     Zpráva uvádí jednostranně zkreslené informace, nikdo z krajského úřadu ani Ústeckého kraje nebyl nikdy požádán o případné stanovisko či informace, a to i přesto, že to uvádí platný Jednací řád vlády. Ten mimo jiné uvádí : „..Vedoucím jiných ústředních orgánů státní správy, veřejnému ochránci práv, primátorovi hlavního města Prahy, krajským úřadům a jiným orgánům vykonávajícím státní správu se materiál pro jednání schůze vlády předkládá ke stanovisku v případě, že se týká jejich působnosti.“

     Příloha č. 5 Jednacího řádu vlády v platném znění neumožňuje, aby ani premiér takovýto materiál předložil bez stanovisek výše uvedených připomínkových míst. Budí to ve mně dojem, že předseda vlády jednal v rozporu s platným jednacím řádem vlády jen proto, aby splnil své sliby, které poskytl médiím po jednání s ředitelem DPÚK Pavlem Knechtem při otvírání své kanceláře v Ústí nad Labem. Při slibování pomoci této soukromé firmě nějak pozapomněl na svůj poslanecký a premiérský slib dodržování zákonnosti, nestrannosti a objektivity. Navíc celý materiál včetně usnesení vlády ani náznakem neřeší situaci, zda autobusy 4.9 respektive 9.9. vyjedou.

     Kontrol na úřadě s nebojíme, ty však nezajistí dodržování zákona ze strany dopravce DPÚK, stejně tak jako nezajistí jízdu autobusů plánovaný návrh člena ČSSD Jaroslava Foldyny na odvolání hejtmana na Zastupitelstvu Ústeckého kraje 6.9.2006. Je to jako ve známém českém pořekadle : Zloděj křičí chyťte zloděje nebo spíše Potrefená husa se vždycky ozve.

 

Ing. Jiří Šulc

hejtman Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: František Janačík
Vytvořeno / změněno: 1.9.2006 / 1.9.2006 | Zveřejnit do: 1.10.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém