Orientační nabídka


 

Kdy by se měl schválit nový územní plán kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Mladou frontu Dnes (Gabriela Bachárová)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ Mladá fronta Dnes (Gabriela Bachárová) ze dne  21. 9. 2004

 

Dotaz (v původním znění):

1. Kdy by se měl schválit nový územní plán kraje?

 

2. Je pravda, že se v současné době pracuje na průzkumu a rozboru půdy v lokalitě mezi obcemi Keblice, Bohušovice, Brozany, Brňany a Lukavec, která by určila, zda je tam prostředí vhodné na těžbu štěrkopísku? Když to přímo nedělá kraj, kdo to je?

 

3. Může vůbec krajský úřad rozhodnout o tom, že se někde bude těžit štěrkopísek nebo o tom rozhodují obce a vlastníci pozemků?

 

Odpověď:

1. V současné době je Zastupitelstvem Ústeckého kraje schváleno zadání Územního plánu velkého územního celku Ústeckého kraje (UPVÚCÚK). Odbor územního plánování a stavebního řádu pokračuje ve zpracovávání konceptu řešení UPVÚCÚK, obsahujícího několik variantních řešení. Konečný koncept UPVÚCÚK bude k prvnímu veřejnému projednávání přeložen nejdříve na jaře roku 2005.

 

2. Seznamy ložisek nerostných surovin podle jednotlivých komodit by Ústecký kraj měl mít k dispozici po dokončení Krajské surovinové koncepce, kterou v průběhu letošního roku, na základě objednávky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, zpracovává Česká geologická služba Praha. Seznamy ložisek výhradních nerostů lze v současné době získat také u Obvodního Báňského úřadu v Mostě, U města Chersonu čp. 1429, 434 61 Most.

 

3. Krajská samospráva je neopominutelným účastníkem řízení při posuzování vlivů záměrů na životní prostředí. K případné těžební činnosti v regionu se Rada Ústeckého kraje vyjadřuje v procesu EIA jako jeden z dotčených účastníků a vždy respektuje stanovisko dotčených obcí. V této souvislosti v samostatné působnosti krajská rada vyslovila počátkem tohoto roku nesouhlas se záměrem „Dobývací prostor Litoměřice na výhradním ložisku Želetice – těžba štěrkopísků“, jehož oznamovatelem byla firma POSIDONIA . Jak uvedl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, rada kraje respektovala stanoviska měst Litoměřic a Terezína, která zřízení pískovny v blízkosti Státního památníku Terezín odmítala.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 24.9.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém