Orientační nabídka


 

Knihovna Ústeckého kraje ocenila čtenářku roku 2023

Knihovna Ústeckého kraje v rámci akce s houslistou Jaroslavem Svěceným ocenila nejlepší čtenářku roku. Ocenění letos získala slečna Veronika Kalinová, která je jednou z nejaktivnějších dobrovolnic knihovny.
Tisková zpráva ze dne 10. března 2023
Čtenářka roku
 

 
 
U příležitosti kampaně Březen – měsíc čtenářů vyhlašuje tradičně Svaz knihovníků a informačních pracovníků ocenění Čtenář roku, v rámci něhož knihovny napříč celou Českou republikou hledají své nejlepší čtenáře. Jedním z hlavních kritérií ocenění byl tentokrát celkový počet fyzických návštěv knihovny v uplynulém roce. Každá knihovna si však mohla stanovit další doprovodná kritéria, na základě nichž svého „NEJ“ čtenáře vybere.

Knihovna Ústeckého kraje se v letošním roce kromě počtu návštěv rozhodla zohlednit aktivitu čtenářů, především pak jejich zapojení do akcí a soutěží a jejich celkový přínos pro knihovnu a její služby. Mezi necelými deseti tisíci registrovanými čtenáři krajská knihovna nakonec vybrala slečnu Veroniku Kalinovou.

„Slečna Kalinová v knihovně již několikátým rokem pravidelně navštěvuje kurzy tvůrčího psaní, v letošním roce se navíc přihlásila do kurzu modelování a 3D tisku a do začátečnického kurzu šití. Velice aktivně se zapojuje i do dalších aktivit knihovny, jako jsou kreativní workshopy nebo soutěže a je spoluautorkou dvou publikací, které knihovna vydala v loňském a předloňském roce. V letošním roce si pak na konto připíše další spoluautorství, neboť se její příspěvky objeví v připravované publikaci Polibek Múzy. Kromě toho slečna Kalinová s knihovnou zároveň úzce spolupracuje jako dobrovolnice. V rámci svých dobrovolnických aktivit se zaměřuje především na organizaci herních akcí pro různé cílové skupiny a výtvarných workshopů pro děti,“ řekla ředitelka knihovny Jana Linhartová a dodala, že jen v uplynulém roce v knihovně a na jejích pobočkách v režii slečny Kalinové proběhlo 38 akcí, kterých se zúčastnilo více než 600 návštěvníků.

Slavnostní vyhlášení ocenění Čtenář roku 2023 se uskutečnilo ve středu 8. března v rámci hudebně-debatní akce se známým českým houslistou Jaroslavem Svěceným. Kromě ředitelky knihovny čtenářce roku osobně pogratuloval i náměstek primátora města Tomáš Vlach. „Knihovnu jsem původně začala navštěvovat během studia, kdy pro mě tato organizace byla především zdrojem povinné četby. V současné době však knihovnu vnímám spíše jako místo s obrovským potenciálem pro seberealizaci,“ uvedla nově oceněná čtenářka roku. 

Veronika Kalinová byla zároveň knihovnou nominována do krajského kola soutěže a má tak šanci postoupit až do kola celorepublikového, jehož výsledky se tradičně vyhlašují v rámci udělování prestižních literárních cen Magnesia Litera.

Zpracoval: Jan Černecký, Oddělení komunikace Knihovny Ústeckého kraje

Čtenářka roku Knihovny Ústeckého kraje Veronika Kalinová
Čtenářka roku Knihovny Ústeckého kraje Veronika Kalinová

 
 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 10.3.2023 / 10.3.2023 | Zveřejnit od: 10.3.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém