Orientační nabídka


 

Knihovna v únoru oslaví Mezinárodní den Aspergerova syndromu

Nejkratší měsíc roku přinese v Knihovně Ústeckého kraje oblíbené Listování, setkání s klavírním virtuosem Ivo Kahánkem, besedu spisovatele pro mládež Hugo Šlika, večer poezie, ale i cestovatelskou přednášku nebo promítání dokumentu. Při příležitosti Mezinárodního dne Aspergerova syndromu navíc knihovna chystá panelovou diskuzi s odborníky.
Tisková zpráva ze dne 31. ledna 2023
Knihovna Ústeckého kraje
 

 
 
Že patří mezi nejpopulárnější akce, které se v knihovně dějí, potvrdilo scénické čtení Listování, na které lístky v prodeji vydržely necelý týden. S představením Historky z Tinderu podle knížky komičky Lucie Macháčkové přijedou 2. února herci Lukáš Hejlík a Pavla Dostálová. Ještě rychleji, a to v řádech dnů, se vyprodalo hudební setkání s klavíristou Ivo Kahánkem (8. února), který měl být v knihovně již na podzim, ale nakonec představí dílo Chopina a Dvořáka až nyní. Vyprodané jsou aktuálně i další večery z chystaného cyklu hudebních setkání, které proběhnou na jaře. V březnu bude hostem houslista Jaroslav Svěcený a v dubnu manželé Eva a Václav Hudečkovi.

Fanoušky literatury potěší v únoru Knihovna Ústeckého kraje hned dvakrát. V úterý 7. února proběhne v Dětském oddělení beseda s Petrem Hugo Šlikem, autorem dobrodružné knižní série pro mládež Dobrodružství z Klárova. Ve čtvrtek 23. února se uskuteční večer věnovaný poezii málo známého básníka Ladislava Landy. Než v 17 letech tragicky zahynul, stihl v 60. letech minulého století publikovat několik básní. Přestože je psal ve velmi mladém věku, ani po letech verše s prvky baladičnosti, smutku, satiry i beatnictví neopouští kvalita jdoucí ruku v ruce s jeho zajímavým životním osudem.

Čtvrtek 16. února bude věnovaný Mezinárodnímu dni Aspergerova syndromu (tradičně vychází na 18. února). Knihovna ve spolupráci s neziskovou organizací Za sklem uspořádá tematickou besedu s odborníky. Hosty budou PhDr. Jana Zapletalová z organizace Za sklem, terapeut Mgr. Lukáš Prostřední a ředitelka Speciální základní školy a Praktické školy Pod Parkem Mgr. Bc. Martina Brhelová. Besedu doplní čtení z knížky Neříkej autista, to se nehodí: Z deníku zrzavé holky, o které se postará radní Ústeckého kraje pro školství, mládež a sport Ing. Jindra Zalabáková.

V únorovém programu knihovny návštěvníci najdou také cestovatelskou besedu o České Kanadě (6. února), workshop monotypu (11. února), tvořivé dílny pro děti (14. února) nebo promítání dokumentárního filmu o hledání vlastní identity Tobi v barvách duhy (27. února). Do konce února se mohou také zájemci hlásit do soutěže v psaní povídek, tématem jsou bájné bytosti a strašidla Ústeckého kraje.

Text: Jiří Poživil, Oddělení komunikace Knihovny Ústeckého kraje

Knihovna Ústeckého kraje

 

Knihovna Ústeckého kraje

 
 

Odkazy

 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 31.1.2023 / 31.1.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém