Orientační nabídka


 

Knihu o rudném hornictví pokřtila flájská voda

hm
„Nikde na světě není region, který by měl takový přínos pro hornictví, hutnictví a související obory jako Krušné hory“, řekl RNDr. Michal Urban, CSc. během slavnostního představní knihy na litvínovském zámku Valdštejnů v pátek 1. dubna. Uvedl tak v rámci slavnostního představení knihy Horní města Krušných hor, která mapuje historii rudného dolování ve dvanácti historických městech Ústeckého kraje. Akci uspořádal Českojiřetínský spolek ve spolupráci s Montanregionem Krušnohoří a městem Litvínov. Křtu se zúčastnila radní pro oblast kultury a památkové péče Ústeckého kraje Jitka Sachetová.
 

 
 

Bohatě ilustrovaná kniha dokumentuje, že nikde na světě není region, kde by na tak relativně malém prostoru vzniklo v souvislosti s hornictvím tolik privilegovaných horních měst jako právě v Krušných horách. Od 12. do 17. století se jich zde postupně vyvinulo přes padesát, z toho více než dvacet na české straně hor. „To je fenomén, který nemá ve světě obdobu a který je i jedním z významných atributů, o něž se opírá žádost o zápis Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového dědictví UNESCO“, zdůraznil Michal Urban.

Hostitelské město Litvínov zastupovala první místostarostka Erika Sedláčková, která knihu symbolicky pokřtila flájskou vodou společně s Michalem Urbanem a přítomnými členy autorského kolektivu. Šlo o Pavla Chaloupku z mikulovské štoly Lehnschafter, Ivana Cádera z měděnecké štoly Země zaslíbená a Jiřího Crkala z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech.

Slavnostní náladu dotvářela kapela Pichlovanka v historických hornických uniformách, která vítala přicházející hosty již na nádvoří litvínovského zámku. Mezi oficiálními hosty nechyběla radní pro kulturu Ústeckého kraje Jitka Sachetová, která na slavnostní akci zastupovala hejtmana Oldřicha Bubeníčka. Vedle zástupců horních měst, o kterých kniha pojednává, do Litvínova zamířili i starostové, kteří s Českojiřetínským spolkem spolupracují např. na projektu Moldavské železnice.  

Fenomén krušnohorského rudného hornictví po obou stranách česko-saské hranice přiblížil Michal Urban již v poledne litvínovským studentům Gymnázia T.G.M. a Scholy Humanitas. Součástí programu pro studenty bylo i jejich seznámení s historií litvínovského zámku, včetně prohlídky historického sklepení. První veřejnou prohlídku sklepů po rekonstrukci zámku studentům umožnil kastelán Ivan Leber. 

Miroslav Mertl, Českojiřetínský spolek – spolek pro oživení Krušnohoří

hm

Před zaplněným velkým sálem zámku Valdštejnů v Litvínově proběhl křest knihy Horní města Krušných hor – Ústecký kraj. Hostitelské město zastupovala první místostarostka Erika Sedláčková, která knihu symbolicky pokřtila flájskou vodou společně s Michalem Urbanem a přítomnými členy autorského kolektivu – Jiřím Crkalem z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech, Pavlem Chaloupkou z mikulovské štoly Lehnschafter a Ivanem Cáderem z měděnecké štoly Země zaslíbená.

js
Křtu knihy se zúčastnila krajská radní Jitka Sachetová

 


 


 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 5.4.2016 / 5.4.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém