Orientační nabídka


 

Kolik je v kraji nemocnic (DB)

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

DB, A. Janoušek – odpovědi na zaslané otázky

Autorizováno: 23.6.2003

 

1/Máte nějaký přehled, kolik je velkých nemocnic v partnerské oblasti Jižní Holandsko?

V provincii Jižní Holandsko připadá jedna větší nemocnice na zhruba 250 tisíc obyvatel, zatímco v Ústeckém kraji připadá na 820 000 obyvatel asi 13 nemocnic, to je jedna na méně než 100 000 obyvatel. Na 3,4 miliony obyvatel provincie připadá tedy přibližně 13 zdravotnických zařízení tohoto typu.

 

2/Nebylo by lepší, než za každou cenu zachraňovat Nemocnici Louny, snažit se o její oddlužení, investovat tyto peníze na vybavení jiných velkých nemocnic v okolí Most, Chomutov?

O oddlužení nemocnice se právě snažíme a chceme, aby stát přiznal dluhy, které v minulosti zavinil a uhradil je. Nemůžeme je však zaplatit z našeho rozpočtu, kraj nemá dostatečné množství vlastních prostředků a ostatně ani ty dluhy nezpůsobil. Ať už bude mít řešení problémů s nemocnice jakoukoli podobu, v každém případě je nutné je oddlužit. Nejde však o to zachovat nemocnici v Lounech stůj co stůj; síť nemocničních zařízení v kraji je v posledních letech značně předimenzovaná. S rozvojem medicíny ubývá situací, kdy se nemocný léčí v nemocnici, mnoho potíží se dá odstranit ambulantně a doba hospitalizace v nemocnici se výrazně za posledních deset let zkrátila vzhledem k moderním léčebným metodám a kvalitním přístrojům. Takže v současné době nám v kraji přebývají v nemocnicích stovky, možná tisíce prázdných tzv. ambulantních lůžek. Restrikci v tomto směru ale nemůže udělat kraj, to je záležitost plošná, takže řešení je na státu. Špičkové vybavení vybraných nemocnic je z mého pohledu jedním z reálných řešení, ale i tady je souvislost – než vybavovat všechny stávající nemocnice moderními přístroji, je lépe vybavit jen specifikovaná špičková pracoviště špičkovou technikou. A samozřejmě vyřešit spádovost, tedy to, z jakých částí kraje zde budou lidé ošetřeni. Kvalitní nemocnice stojí na třech nohách: dostatečném množství pacientů,  špičkové technice a kvalitních lékařích – ale jak vidíte, ne každá nemocnice tuto jednoduchou rovnici splňuje.  

 

3/Peníze věnovat na vybavení luxusních sanitek k převozu pacientů z Lounska do okolních nemocnic?

V souvislosti s tím, co jsem odpovídal na předcházející otázku je to velmi zajímavá myšlenka – ale nejde ani tak o luxus, jako spíš o dostatečný počet špičkových sanitek s velmi profesionálním personálem. Tak by byla zajištěna adekvátní péče nejen přímo ve městě Louny a okolí, ale po celém území regionu. U akutních stavů je totiž nejdůležitější první pomoc a následné kvalitní a co nejrychleji poskytnuté ošetření lékařem s tím, že pacient je neprodleně dopraven na příslušné oddělení špičkové nemocnice.

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 24.6.2003 / 24.6.2003 | Zveřejnit od-do: 24.6.2003-24.7.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém