Orientační nabídka


 

Komise pro sociální věci Asociace krajů jednala v Ústí nad Labem

qq
Dne 6. února se konalo ustavující zasedání Komise pro sociální věci při Radě Asociace krajů České republiky (AK ČR). Předsedou této komise je hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, náš kraj v komisi zastupuje dále radní Martin Klika, tajemníkem komise byl zvolen vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví KÚÚK Petr Severa.
 

 
 

Prvním místopředsedou komise byl zvolen náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák, místopředsedy se stali Svatomír Recman, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje a Ivana Stráská, 1. náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje. Členy komise jsou kromě dalších radních krajských zastupitelstev též náměstek hejtmana Středočeského kraje Zdeněk Styblík a náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje Yvona Kubátová.

 

Na programu ustavujícího zasedání komise byla informace z lednového zasedání Dotační komise Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a problematika přechodu dotačního řízení pro financování sociálních služeb z MPSV na kraje k 1. 1. 2014.

 

K prvnímu bodu programu referovala Ivana Stráská, která uvedla příklady rozdílů ve financování krajů a rozpory ve stanovení nákladovosti sociálních služeb. K této problematice bude vedení komise jednat s MPSV a následně se chce zúčastnit jednání vedení AK ČR a vlády ČR.

 

Podle poznatků členů komise vázne ze strany vlády příprava přechodu dotačního řízení pro financování sociálních služeb z MPSV na kraje. Jednak je třeba dohodnout z vládou jasné podmínky tohoto přechodu (aby nedošlo jen k převodu kompetencí bez adekvátního převodu financování ze strany státu), jednak je třeba ujasnit druh, rozsah a potřeby sociálních služeb v jednotlivých krajích. Tento proces přechodu z uvedených důvodů doporučila komise odložit minimálně o jeden rok.

 

Na programu komise bylo i projednání dopadů nové úhradové vyhlášky na zdravotní péči poskytovanou v sociálních zařízeních. Komise dále projednala informaci o odlišných nákladech na sociální služby v jednotlivých krajích a připravované změny zákona o sociálních službách.

 

Připravil: OTI

 

s
1. místopředseda komise Miloslav Čermák, náměstek hejtmana Karlovaského kraje

j
Místopředsedkyně komise Ivana Stráská, 1. náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje

kk
Místopředseda komise Svatomír Recman, náměstek hejtmana Moracskoslezského kraje

kk

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 6.2.2013 / 6.2.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém