Orientační nabídka


 

Komparativní studie o Ústeckém kraji a Republice srbské

11
V těchto dnech Fakulta sociálně-ekonomická Univerzity Jana Evengelisty Purkyně v Ústí nad Labem (FSE UJEP) ukončila práci na komparativní socio-ekonomické studii Ústeckého kraje a Republiky srbské (Bosna a Hercegovina), jakožto dovršení reciproční spolupráce s Ústeckým krajem. Studie byla řešena v rámci interního grantu FSE UJEP od července do konce října 2010.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA Z 1. 11. 2010

 

 

Projekt reagoval na aktuální vývoj v oblasti zahraniční spolupráce regionu, kdy začátkem dubna roku 2010 byla podepsaná dohoda o spolupráci v oblasti ekonomiky, obchodu, vědy, techniky, vzdělání kultury a sportu mezi Ústeckým krajem a Republikou srbskou (Bosna a Hercegovina). Vzájemná spolupráce mezi univerzitou a Ústeckým krajem je v regionu stěžejní, a proto projekt svým obsahem a výstupy reflektuje výzkumné potřeby, které jsou následně uplatnitelné v praxi – při realizaci dohody.

 Studie vznikla jako výsledek spolupráce katedry ekonomie a katedry regionálního a lokálního rozvoje s podporou Ústeckého kraje i Českého statistického úřadu, ale hlavně díky zapojení studentů fakulty ve všech fázích projektu, počínaje sběrem dat až po analytické výstupy, kde si mohli ověřit a doplnit své znalosti a zručnosti. 

 „Na projektu jsme pracovaly několik měsíců. Byla to náročná práce, která nejen nám, ale celému týmu přinesla mnoho užitečného zejména v oblasti správného postupu v komparaci ukazatelů.“ shodují se na pocitech z práce participující studentky.

 V publikaci jsou mimo jiné jaké východisko uvedeny vybrané sociálně-ekonomické údaje na úrovni krajů ale i států. Ze studie vyplývají zajímavé paralely ve vývoji. Oba regiony například dlouhodobě řeší otázku nezaměstnanosti, která je vyšší než státní průměr. Trend snižování v posledních letech byl však přerušen ekonomickou krizí ve světě. Základním pilířem ekonomiky v obou regionech je shodně zpracovatelský průmysl.

 V případě zájmu je publikace k dispozici na vyžádání u řešitele projektu Ing. T. Sivička, PhD. na katedře ekonomie, FSE UJEP. Spoluřešitelem projektu byl pak RNDr. M. Šašek, CSc., vedoucí katedry regionálního a lokálního rozvoje. Projektový tým tvořili studenti P. Mildnerová, B. Rupec, E. Valinová a M. Kubálek. 

 

Připraveno ve spolupráci s FSE UJEP

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 2.11.2010 / 2.11.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém