Orientační nabídka


 

Končí projekt Take a breath! – Nadechni se!

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
6
Mezinárodní projekt TAB (Nadechni se!), kde partnerem je i Ústecký kraj, se dostal do závěrečné fáze. Ve dnech 3. – 5. června se konalo v polských Katowicích již poslední setkání partnerů projektu.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 6. června 2014

Projekt byl zaměřen na problematiku čistoty ovzduší ve vztahu ke zdraví obyvatelstva. Závěrečné konference se zúčastnilo asi devadesát odborníků z Polska i z dalších zemí, zejména střední Evropy. Program byl velmi nabitý a přednáška střídala přednášku. Po úvodním slovu Jozefa Dubiňského, ředitele Centrálního institutu hornictví v Katowicích, lead partnera projektu, dostal slovo Lubor Jusko ze Společného technického sekretariátu ve Vídni, kde se administruje celý program Central Europe. Největší zájem z jeho vystoupení byl o to, jak je připravené nové programové období a kdy budou první výzvy. V podstatě zahajovací konference nového programu bude ve Vídni 2.- 3. července letošního roku a první výzva se očekává už na podzim. Následovaly přednášky, které shrnuly výsledky projektu TAB. Projekt byl zaměřen na problematiku čistoty ovzduší ve vztahu ke zdraví obyvatelstva. Největším přínosem bylo zvýšení povědomí obyvatelstva o této problematice, vytvoření virtuální observatoře, kde je možné sledovat znečištění ovzduší v jednotlivých lokalitách střední Evropy – v lokalitách partnerů, a zpracování adaptačních akčních plánů pro jednotlivé lokality.

V Ústeckém kraji byly charakterizovány jako zdroje emisí lokální topeniště, doprava a průmysl. Velký zájem vzbudilo vystoupení Mgr. Jakuba Bucka, který je autorem Generální rozptylové studie v Ústeckém kraji a který vysvětlil metodu zpracování studie a na mapách ukázal, kde je největší znečištění ovzduší i jeho příčiny. Konference vyvrcholila podpisem Deklarace představitelů měst a regionů, kde se zavazují propagovat výsledky projektu i nadále s cílem snížit emise do ovzduší. Ústecký kraj se k této Deklaraci také připojil. Za českou stranu vystoupila s výsledky projektu Ultrajemné částice a zdraví MUDr. Eva Rychlíková ze Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem. Upozornila na škodlivost tzv. ultrajemných částic, které pronikají buněčnými stěnami do organismu a ten se jich obtížně zbavuje. Ústecký kraj je partnerem i v tomto přeshraničním projektu, který realizuje společně s partnery ze Saska.

Další dny v Katowicích byly ryze pracovní, kdy partneři projektu se domlouvali na tom,  jak nejlépe dopracovat všechny materiály, jak ukončit projekt do konce července a jak zajistit propagaci výsledků projektu i v dalším období. Také se hovořilo o budoucím programovém období. Vzhledem k tomu, že problematika životního prostředí je jednou z priorit programu Central Europe, otevírají se velké možnosti na další spolupráci všech partnerů.

Připravila ing. Marcela Holečková, CSc.

odbor regionálního rozvoje, Krajský úřad Ústeckého kraje

 

1

2

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 6.6.2014 / 6.6.2014 | Zveřejnit od-do: 6.6.2014-5.7.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém