Orientační nabídka


 

Konference Dálnice D8 v Ústeckém kraji - faktor rozvoje území

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Konference Dálnice D8 v Ústeckém kraji – faktor rozvoje území

Tisková zpráva ze dne 17.4.2002

Konference s názvem Dálnice D8 v Ústeckém kraji – faktor rozvoje území, která  se koná dnes (17. dubna 2002) v budově Krajského úřadu Ústeckého kraje v Ústí nad Labem, si klade za cíl vyslovit podporu zmíněné dálnici, najít postupy a řešení, které umožní další neprotahování její dostavby. Konferenci připravila Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce a jeho zástupce Jaroslava Foldyny. Zúčastnili se jí zástupci Ministerstva životního prostředí, Ministerstva dopravy a spojů, ČVUT, Ředitelství silnic a dálnic, CHKO České Středohoří, Státního památkového ústavu v Ústí nad Labem. Účast přijal také Volker Strobe, prezident dálničního úřadu Spolkové země Sasko.

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc zhodnotil pomalé tempo stavby a požádal znesvářené strany, aby všechny konfliktní aspekty vyřešili kompromisem tak, aby tato moderní komunikace mohla sloužit Ústeckému kraji, jeho rozvoji. „Chápu, že takto významně dopravně zatíženou stavbu musí nutně provázet ekologická hlediska, především zodpovědný přístup k přírodě, k životnímu prostředí i k našim potomkům. Považuji však za nutné, aby se tyto aspekty projednávaly v rovině zodpovědného přístupu k možným řešením a hledání toho nejlepšího, nikoli v konfrontačním duchu buď příroda, nebo dálnice,“ uvedl hejtman Šulc a zdůraznil, že dálnice je pro celou Českou republiku vstupní branou do Evropské unie.

Volker Strobe, prezident dálničního úřadu Spolkové země Sasko, se také připojil k žádosti o dokončení dálnice bez zbytečných průtahů a ocenil přípravné práce.

„Nemohu se ubránit pocitu, že existují kolem nás lidé, kteří pod rouškou ochrany přírody a velkých ekologických hesel úmyslně brzdí rozvoj tohoto regionu. Myslím si, že každý člověk, který má rád přírodu se naopak těší na okamžik, kdy těsně za Ústím bude moci zařadit stupeň pět a s minimální spotřebou, aniž by ničil přírodu v krásném Labském údolí zbytečnými zplodinami, dojede za pár desítek minut až do hlavního města. Stejnou příležitost budou mít samozřejmě další investoři, které náš kraj usilovně vyhlíží,“ konstatoval zástupce hejtmana ing. Pavel Tošovský.

Podle informace prof. Františka Lehovce ze Stavební fakulty ČVUT připadá v ČR na 1000 km2 pouze 6,5 km dálnice. Srovnatelné státy jako například Belgie nebo Nizozemí překračují český průměr několikanásobně. Dálnice D8 bude měřit celkem 92 km, nyní je v provozu 52 km.

Účastníci konference  Dálnice D8 v Ústeckém kraji – faktor rozvoje území konstatovali, že dálnice D8 je významný  faktorem rozvoje území, kterým prochází. Její dokončení je společným zájmem české i německé strany. K plnému zhodnocení kapacitní komunikace je nezbytné připravit projekty hospodářského využití přiléhajícího území, které budou obsahovat také podmínku většího počtu pracovních příležitostí i cestovního ruchu. Účastníci konference ocenili významnou podporu Ústeckého kraje při přípravě a realizaci dostavby D8 a doporučili vzít v procesu přípravy a realizace dostavby dálnice D8 v úvahu připomínky a stanoviska veřejnosti. Nelze očekávat shodu v hodnocení všech účastníků řízení, ale je důležité nepřipustit další oddalování realizace.

Konference doporučila:

- zajistit dodržování správních lhůt řízení, eventuálně jejich zkrácení na všech úrovních státní správy a samosprávy,

- prohloubit informovanost veřejnosti o plánované výstavbě dálnice D8 včetně využití sdělovacích prostředků

- nadále využít politické podpory dokončení výstavby dálnice D8 v souladu s dohodnutým termínem s německou stranou.

Oddálení dokončení dálnice D8 v úseku Lovosice – státní hranice ČR/SRN představuje snížení počtu osob při dopravních nehodách usmrcených o 6, těžce zraněných o 20 a lehce zraněných o 130.*)

Silnice

Počty obyvatel žijících v pásmu (odhad)

Do 100 m

100-500 m

I/8 Lovosice-Teplice (včetně)

2 800

14 900

I/8 úsek Teplice-Cínovec

2 400

1 600

I/30 úsek Lovosice – Ústí n.L. (včetně)

7 100

22 700

I/30, II/30 Ústí n.L.-Petrovice

900

150

Celkem:

13 200

39 350

Dálnice

Lovosice – Trmice

125

630

Trmice – státní hranice ČR/SRN

35

880

Celkem:

160

1 510

*)  Zdroj: České vysoké učení technické, Praha

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 18.4.2002 / 18.4.2002 | Zveřejnit od-do: 18.4.2002-18.7.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém