Orientační nabídka


 

Konference Teorie a praxe v odpadovém hospodářství

a
V úterý 11. října se na Krajském úřadě Ústeckého kraje uskutečnil již druhý ročník konference Teorie a praxe v odpadovém hospodářství. Jejím pořadatelem byl Ústecký kraj a Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 12. října 2011

Tradiční konference, nad kterou měl záštitu Arno Fišera, náměstka hejtmanky Ústeckého kraje, se zúčastnilo 112 zástupců měst a obcí, státní správy, odpadářských firem a odborné veřejnosti.   „Letošní program byl věnován ekonomice odpadového hospodářství, integrovanému systému nakládání s odpady i nové legislativě,“ řekl Antonín Terber, předseda výboru pro životní prostředí a zemědělství krajského zastupitelstva.  Svaz měst a obcí ČR a Asociace krajů ČR oficiálně představily aktualizovanou Strategii rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR  a účastníci se mohli s návrhem koncepčního řešení dlouhodobě udržitelného odpadového hospodářství seznámit, protože může být důležité pro další plánování na úrovni jednotlivých měst a obcí. Strategie navrhuje nové či upravuje stávající ekonomické nástroje – dvousložkový poplatek za odstraňování odpadů složený z kompenzačního poplatku a poplatku za skládkování, jednotného zpoplatňování občanů místním poplatkem a zpoplatnění dalších subjektů využívajících systém obce, jako jsou živnostníci a uživatelé rekreačních objektů.

   Program konference se skládal ze tří bloků - jeden blok teorie a dva bloky dobrých příkladů praxe z celé ČR. „Do programu konference se nám podařilo získat přednášející z měst a obcí, kde jsou zavedeny opravdu efektivní a zajímavé systémy odpadového hospodářství,“  řekla I. Svobodová za organizátora Envicon s.r.o.

   Na základě zpětné vazby, kterou účastníci organizátorům poskytli prostřednictvím evaluačních dotazníků, lze konstatovat, že konference byla velmi dobře zorganizovaná a program by zajímavý. Mezi nejlépe hodnocené prezentace prvního bloku patřilo vystoupení B. Němcové ze Svazu měst a obcí ČR, která představila Strategii odpadového hospodářství, jako podkladu pro tvorbu novely zákona o odpadech. Dalšími velmi kladně přijatými prezentacemi bylo přehledné Zhodnocení ekonomiky odpadového měst a obcí v ČR, které představil  P. Balner ze společnosti Eko-kom, a.s., Přehled aktuálního stavu odpadového hospodářství prezentoval A. Terber.

   S největším zájmem účastníků se ale setkal blok příkladů dobré praxe. Mezi nejzajímavější příspěvky patřila prezentace P. Ašenbrenera, starosty obce Otvice – management odpadového hospodářství obce, prezentace M. Hatky, místostarosty města Letohrad – motivační systém sběru VSKO ve městě a R. Moulise, tajemníka města Velvary – motivační systém sběru VSKO v obci, ale i prezentace P. Matyáše, starosty města Rokytnice nad Jizerou – zapojení živnostníků do systému OH města.

   Výstupy konference ukazují, že téma odpadového hospodářství obce je stále aktuální problematikou a  prezentace formou dobrých příkladů se setkalo s velkým ohlasem a přijetím u účastníků konference.

Připravila Ing. Kateřina Houšťová (Bláhová)
tel: +420 48 52 43 083
mobil: +420 606 704 620
www.envicon.cz

1

2

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 12.10.2011 / 12.10.2011 | Schváleno / Zrušeno: 12.10.2011 / 11.11.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém