Orientační nabídka


 

Konference zakončila sérii osvětových kampaní na podporu pěstounské péče

Krajský úřad Ústeckého kraje v Ústí nad Labem hostil konferenci z oblasti sociálně-právní ochrany dětí a náhradní rodinné péče na téma „Citová vazba a děti v pěstounské péči“ konanou pod záštitou 1. náměstka hejtmana Jiřího Kulhánka.
Tisková zpráva ze dne 30. listopadu 2023
Konference pěstounská péče
 

 
 
Konference se zúčastnilo více jak 80 odborníků orgánů sociálně-právní ochrany dětí obcí s rozšířenou působností, z organizací, které podporují a doprovází pěstouny a zástupci pobytových zařízení, které poskytují péči a náhradní domov ohroženým dětem a další partneři z řad odborné veřejnosti.

Úvodního slova se ujala předsedkyně Výboru pro sociální věci, bezpečnost a sociálně vyloučené lokality Drahomíra Karasová, která poděkovala jak přítomným pracovníkům všech institucí, které pomáhají ohroženým dětem a jejich rodinám, tak i pěstounům za jejich poslání. V prvním bloku konference vystoupila zástupkyně MPSV a vedoucí oddělení koncepce náhradní rodinné péče odboru rodinné politiky a sociálně-právní ochrany dětí Zuzana Zárasová, která přítomné seznámila s aktuálním stavem novely zákona o sociálně-právní ochrany dětí a zároveň představila projektové aktivity MPSV, které se zaměřují také na podporu pěstounské péče. Následovali jí kolegyně a kolega z Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí v Brně Petra Jonášková a Ondřej Bouša, kteří představili proces zprostředkování mezinárodního osvojení.

V dalším bloku pak měly odborný příspěvek psycholožky Eliška Bartošová a Sofie Wernerová Dimitrovová, které pomáhají bolavým dětským duším buď v pozici terapeutky odborné organizace nebo v postavení ředitelky dětského domova.

Konference byla závěrečným projektem, který Ústecký kraj a jeho partneři realizovali v průběhu celého roku v rámci osvětových kampaní na podporu pěstounské péče a obecně na podporu náhradní rodinné péče. Cílem těchto aktivit je představit veřejnosti nejen poslání pěstounské péče, ale také poděkovat stávajícím pěstounům za jejich náročnou práci. Ti všichni otevřeli své domovy a svá srdce dětem, které z různých důvodů nemohou být u vlastních rodičů či příbuzných. Záměrem je oslovit také i další občany, aby rozšířili řady pěstounů, kterých je velký nedostatek a poskytli tak ohroženým dětem bezpečné a láskyplné prostředí důležité pro jejich zdravý vývoj.

Jeden z projektů, který Ústecký kraj realizoval s partnery, byl umístěn v předsálí úřadu – výstava fotografií pěstounů z našeho kraje nesoucí název „Jsem pěstoun v Ústeckém kraji“, kterou kraj zafinancoval a může tak putovat na podobných akcích po celém našem kraji. Výstava měla slavnostní vernisáž na Dni pěstounství v Lounech, který se konal dne 16. září na místním výstavišti. Premiérová akce se díky úzké spolupráci všech aktérů vydařila. Zúčastnilo se jí více než tři tisíce návštěvníků, zejména rodin s dětmi včetně samotných pěstounů a dětí svěřených jim do péče.

O úvod konference se postarala Drahomíra Karasová, předsedkyně Výboru pro sociální věci, bezpečnost a sociálně vyloučené lokality
O úvod konference se postarala Drahomíra Karasová, předsedkyně Výboru pro sociální věci, bezpečnost a sociálně vyloučené lokality

Ondřej Bouša a Petra Jonášková z Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí v Brně
Ondřej Bouša a Petra Jonášková z Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí v Brně

Konference se zúčastnilo osm desítek příchozích
Konference se zúčastnilo osm desítek příchozích

 

V předsálí byla vystavena putovní výstava „Jsem pěstoun v Ústeckém kraji“
V předsálí byla vystavena putovní výstava „Jsem pěstoun v Ústeckém kraji“

 

V předsálí byla vystavena putovní výstava „Jsem pěstoun v Ústeckém kraji“
 

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 30.11.2023 / 30.11.2023 | Zveřejnit od: 30.11.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém